Veliko mamic oziroma že kar nosečk me sprašuje kdaj po porodu bodo lahko začele trenirati in izgubljati kilogramčke, ki so jih pridobile tekom zadnjih mesecev z drobcenim bitjecem v trebuščku. In moja prva misel je: “Kam se ti pa mudi?!”

Že res, da je potrebno poskrbeti za svoje dobro počutje in zdravje, vendar dajte času čas, najprej čas svojemu otročku, da preživljata skupaj čim več kar lahko, saj je to obdobje tako zelo zelo kratko, da ti bo slej ko prej žal, da nisi posvetila še tistih 5 minutk več svojemu majcenemu nebogljenemu bitjecu, ki je samo takrat odvisno le od tebe, nato pa pomislite še na svoje telo, dajte mu čas, da po napornih zadnjih mesecih nosečnosti in po porodu pride k sebi.

“Brez kakršnekoli slabe vesti, da sem kakšen »trening« izpustila”

Jaz sem postala zares aktivna dobre 4 mesece po porodu, prej so bile to zgolj aktivnosti z vozičkom in nekaj vaj za moč sem ter tja ali pa še to ne. Brez kakršnekoli slabe vesti, da sem kakšen »trening« izpustila ali kdaj po cel dan lenarila. In za nič na svetu ne zamenjam tega »ležernega« obdobja, saj vem da je bilo le to z namenom, zame in za njo, mojo malo sončico. Ko sem se odločila, da začnem z vodenjem vadbe za mamice je bil moj namen to početi maksimalno  dvakrat tedensko, da bomo to počele skupaj z ostalimi, ki so na porodniški in seboj pripeljale svoje otročke. No, povpraševanje po tem programu je sicer kmalu postalo tako obsežno, da sem v roku dveh mesecev prišla do petih terminov na teden, vendar želim poudariti, da sem začela takrat, ko sem se za to počutila res pripravljeno. In prav to želim približati vsaki mamici, ki si želi priključiti programu vadb, naj ne začne na silo, ker je pač z vadbo začela njena prijateljica ali ker je pa tista mamica na fotkah že čisto fit in to kar po šestih tednih po porodu.

Vsako telo je drugačno!

Vsako telo je drugačno, meni je recimo trebušček ostal vsaj še 3 mesece po porodu in medenično dno še danes rabi krepitev, pa kaj, vse ob svojem času in s pravilno vadbo seveda.

Torej, mamice, ne velja pravilo, da po šestih tednih je pa čas za vadbo, čas je takrat, ko se sama počutiš pripravljena na to, ko je tvoj otroček pripravljen sodelovati ali na vadbi ali v varstvu, ko si dovolj naspana, in ko ti vadba prinese dodatno energijo in ne le to vzame. Vsekakor pa naj bo ta vadba pravilno zasnovana, namenjena TVOJEMU telesu po porodu.

Na tem mestu se ponavljam: »POSLUŠAJ SE,« če se čutiš pipravljena za tek in je tvoje medenično dno zares močno, potem teci, če pa imaš občutek, da gre tam spodaj že ob hoji po stopnicah navzdol vse po svoje, potem veš kje začeti, kajne? Pri osnovah, tvojem centru telesa – pri krepitvi medeničnega dna, notranjih stabilizacijskih mišic, hrbtnih mišic, zadnjice…Skratka začni s krepitvijo telesa, ki bo pomagalo prenašati naokrog tvojega malčka in ti bo omogočalo, da boš zdrava in fit na dolgi rok, to pa zahteva svoj čas in vztrajnost, ampak saj veš: »Počasi se daleč pride!«


 

Preberi še:


Avtor: Mateja Šmejic, www.mamilajf.com

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki