Mejnik, ko naš dojenček dopolni 12 mesecev in se spremeni v malčka, starši radi obeležimo na poseben način. Za nami je namreč leto, polno radosti, pa tudi skrbi in izzivov, zato si vsi skupaj zaslužimo eno dobro zabavo. 🙂 Dandanes se velikokrat odločamo za tematska praznovanja. Meni je zelo ljuba gusarska tematika, ker ne zahteva preveč zapletenih priprav in je zanimiva otrokom različnih starosti. Strnila sem nekaj idej, ki bodo otroški rojstni dan spremenile v pravi piratski žur:

1. Slavljenec, bratci, sestrice in starši (morda tudi kakšna babica ali dedek :)) se lahko na dan zabave oblečemo v „razcapana“ gusarska oblačila, za najmlajše obstaja tudi velika ponudba oblačil s piratskimi motivi. Prav tako si ne pozabimo nadeti rutk, ki jih je najlažje kupiti v pustnem času. Lahko pa jih seveda izdelemo sami, če iz črnega blaga izrežemo trikotnike – sama sem nekoč naredila takšne tudi za povabljene otroke in z belim flumastrom za blago nanje napisala še njihova imena. Omislimo si lahko tudi kak črni zob. 🙂

2. Na velik in trdni papir lahko narišemo gusarja, na mestu obraza pa naredimo okoglo luknjo. Vanjo naj glave potisnejo povabljenci in se tako spremenijo v pirata za kakšno luškano fotografijo. 🙂

3. Rdeči niti naj sledijo še prigrizki za goste. Sama rada uporabim veliko sadja: iz melone sem recimo z modelčki za piškote izdelala ladje, lubenico pa oblikovala v veliko jadrnico. Na spletu sem našla zelo zanimivo idejo, ki spremeni v pirate banane, saj jim narišeš obraz in jih oviješ s pisanimi prtički.

4. Za vso hrano lahko pripravimo nalepke z imeni, smokiji so recimo postali gusarski meči. 🙂

5. Pecivo, na primer mafine, lahko okrasimo z bomboni v obliki morskih psov (sama uporabim Haribo).

6. Iz stiroporja lahko izdelamo gusarsko glavo, v katero zapičimo lizalke, namesto las.

7. Piratske grickalice po navadi postrežem v plastičnih kozarcih z gusarsko tematiko ali pa v navadnih za vlaganje, ki jih porišemo skupaj z otroki.

8. Gostje se naj odžejajo s piratskimi napitki, kot je recimo „rum za pogum“. Sama sem kozarce okrasila z gusarskimi nalepkami in imeni otrok.

9. Seveda ne sme manjkati torta, recimo v obliki zaklada. Meni zdaleč najlepšo je za rojstni dan 5-letnika izdelala moja svakinja, sicer računalničarka, ki se občasno čisto ljubiteljsko spremeni v tortno ustvarjalko. 🙂

10. Da bo zabava res zabavna naj poskrbijo igre, povezane s pirati, ladjami, morjem … Naš enoletnik lahko recimo poskuša uloviti pisane ribice iz posode z vodo. Malce starejši otroci se naj podajo na lov za zakladom. Mi smo našega zapakirali kar v navadno kartonasko škatlo, v kateri so bili skriti denar in nakit – sladki seveda. 🙂 Ob vsem tem nam naj za vzdušje igrajo otroške in druge pesmi z morsko tematiko.


Avtor: Polona Ambrožič, www.modriflamingo.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki