Otroci imajo pogosto vneto grlo. Vendar pa je včasih težko razbrati, kdaj ima vaš otrok vneto grlo, ki se bo pozdravilo samo od sebe in kdaj je vzrok za vnetje resnejša okužba.

Tukaj navajamo nekaj informacij o pogostih okužbah, ki lahko pripeljejo do vnetja grla.

Navadni prehlad

Vneto grlo najpogosteje povzročijo virusne okužbe, ki povzročajo prehlad. Prehladna obolenja so pogostejša pozimi, vendar lahko za njimi zbolimo kadarkoli v letu. Poleg bolečega in srbečega grla lahko virus prehlada povzroči vročino, izcedek iz nosu in kašelj. Pri vnetemu grlu, ki ga je povzroči virus, antibiotiki ne pomagajo. Te okužbe se običajno izboljšajo brez zdravil v 7 do 10 dneh. Najboljši način, kako oskrbeti otroka s prehladom in vnetim grlom je, da otroku pomagate, da mu bo čim bolj prijetno in poskrbite, da bo popil veliko tekočine in si vzel čas za počitek.

Bolezni dlani, podplatov in ust

Bolezen dlani, podplatov in ust povzroča družina virusov, imenovanih enterovirusi. Ta okužba se najpogosteje širi med majhnimi otroci poleti in jeseni, čeprav se primeri okužbe lahko pojavijo preko celega leta. Zgodnji simptomi lahko vključujejo vročino in bolečine v grlu ali ustih, ki jim sledijo izpuščaji, ki se kažejo kot mešanica majhnih rdečih izboklin in mehurčkov in se pojavijo zlasti na rokah, nogah, zadnjici in okrog ust. V ustih in grlu se lahko pojavijo tudi mehurčki in ranice, zaradi česar je požiranje boleče. Tako kot pri drugih virusih tudi pri temu antibiotiki ne bodo pomagali. Vaš pediater vam lahko priporoči uporabo paracetamola ali ibuprofena za lajšanje vročine in bolečine, veliko popite tekočine in počitka, dokler se mehurčki ne zacelijo.

Streptokokna angina

Streptokokna angina je okužba, ki jo povzroča bakterija Streptococcus pyogenes. Najpogosteje jo opazimo med otroci, starimi med 5 in 15 let, običajno pozimi in zgodaj spomladi. Le 20 % do 30 % okužb grla pri šoloobveznih otrocih povzročajo bakterije. Simptomi vključujejo vneto grlo, bele izločke na mandljih, težave pri požiranju, vročino in otekle žleze. Otroci se lahko pritožujejo tudi nad glavoboli, bolečinami v trebuhu, na telesu pa se lahko pojavijo rdeči izpuščaji s teksturo brusnega papirja. Pri starejših otrocih kašelj in izcedek iz nosu NISTA značilna simptoma tovrstnega vnetja grla. Pri dojenčkih in malčkih pa je angina izjemno neobičajen pojav. Če se kljub temu pojavi takšna okužba, imajo otroci lahko tudi malce drugačne simptome. V teh primerih obiščite pediatra, da vam predpiše antibiotike.

Zakaj je pomembno razlikovati med različnimi vrstami vnetega grla?

Običajno so vzroki za vneto grlo pri otrocih virusne okužbe, proti katerim antibiotiki ne delujejo in se zazdravijo same. Otroci s streptokokno angino v nekaterih primerih lahko okrevajo tudi brez antibiotikov, vendar lahko antibiotiki pospešijo čas okrevanja, zmanjšajo nalezljivost in tveganje za nastanek določenih zapletov. Najpomembnejši zapleti, ki se jim je treba izogniti, so akutna revmatična vročina, bolezen, ki lahko poškoduje srce in sklepe. Antibiotiki so pomembni za zdravljenje bakterijskih okužb, vendar njihova uporaba vključuje tudi določena tveganja, kot so pojav driske, okužbe z glivicami, alergijske reakcije in razvoj odpornosti na antibiotike. Zato je pomembno vedeti, kdaj je uporaba antibiotikov pri vnetem grlu primerna in kdaj ni.

Vneto grlo: diagnoza in zdravljenje

Vaš pediater lahko po pregledu otroka diagnosticira vneto grlo, ki ga je povzročil virus in izključi bakterijsko okužbo. Najboljši način, da se vnetje grla, ki ga je povzročil virus, pomiri, je, da poskrbite, da bo otroku udobno, da bo popil veliko tekočine in počival. Zdravnik vam lahko priporoči uporabo paracetamola ali ibuprofena za lajšanje vročine in bolečine. Pri boleznih dlani, podplatov in ust, ki je zelo nalezljiva, naj vaš otrok ostane doma, dokler se mehurčki ne začnejo zdraviti.

Če je vaš pediater zaskrbljen zaradi morebitne okužbe s streptokokom, lahko odvzame bris otrokovega grla, ki ga nato testira. Večina pediatričnih ambulant lahko naredi hiter test, pri katerem so rezultati znani v roku 10-15 minut in ki lahko zazna večino primerov okužbe s streptokokom. Če je test negativen, lahko pediater pošlje vzorec v laboratorij, kjer bodo na gojišču preverili, če so bakterije prisotne. Če je kateri koli test pozitiven, lahko vaš otrok dobi diagnozo streptokokna angina.  Če sta oba testa negativna, vaš otrok te bolezni nima.

Preprečevanje bolezni, ki povzročajo bolečine v grlu

Virusi in bakterije, ki povzročajo vneto grlo, se prenašajo iz osebe na osebo skozi kapljice vlage v zraku (preko kihanja ali kašljanja) ali preko rok ljudi, ki so okuženi. Bolezni se lahko širijo po šolah in vrtcih. Eden izmed izzivov pri preprečevanju širjenja tovrstnih bolezni je, da so ljudje pogosto najbolj nalezljivi, preden sploh začnejo imeti simptome. Umivanje rok, kašljanje v rokav in kihanje v robček ali nadlaket (ne v dlan), redno čiščenje igrač in pitje iz lastnih kozarcev je najboljši način, da se širjenje bolezni prepreči.

Kdaj poklicati pediatra

Če se vaš otrok pritožuje nad vnetim grlom, ki se čez dan ne izboljša, še zlasti pa ima težave po pitju vode, morate poklicati svojega pediatra. To še posebej velja, če se pojavijo vročina, glavobol, bolečine v trebuhu, slinjenje (ker požiranje boli) ali znaki dehidracije. Možno je, da bo pediater otroka želel osebno pregledati, da ugotovi, ali je potrebno za določitev bolezni izvesti testiranje za streptokoka.

Če je bil test pri vašem otroku negativen ali če vaš pediater misli, da vaš otrok ne potrebuje odvzema brisa, je to odlična novica. Vaš otrok ima najverjetneje virusno okužbo, ki se bo s časom izboljšala sama od sebe. Če pa se otrokovi simptomi po 3 do 5 dneh ne izboljšajo ali če se pojavijo še dodatni simptomi, kot sta vnetje ušesa ali ponovno povišana telesna temperatura, je znova potrebno obiskati pediatra, da ugotovi, ali je potrebno izvesti več testov.


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki