Ne glede na vse, je delanje testa nosečnosti pravi čustveni vrtiljak. Izkušnja, ko je test lažno pozitiven, je lahko zelo neprijetna, še posebej za tiste, ki imajo težave z zanositvijo, ali si zelo želijo zanositi (ali oboje). Lažno upanje, ko ugotoviš, da je rezultat lažno pozitiven, je tako močno čustvo, da se ga ne da opisati.   

Seveda je lahko lažno pozitiven test, ko se ne trudiš zanositi, enako grozen. Ja, verjetno bi lahko živela brez paničnega obiska pri ginekologu, kjer izveš, da si se sekirala po nepotrebnem. 

Še dobro, da strokovnjaki ugotavljajo, da so lažno pozitivni testi zelo redki. Vendar lahko, na žalost, do njih pride. Tukaj je nekaj najpogostejših vzrokov za lažne pozitivne teste. Podajamo pa tudi nekaj informacij, ki ti bodo pomagale izoblikovati sliko in dati stvari v pravo perspektivo. 

Začnimo z osnovami, samo da se prepričamo, da smo vsi na isti strani. Test nosečnosti ti pove, če si noseča ali ne. To je čisto razumljiva razlaga. Vendar je v prvi fazi tudi dobro vedeti, kako ti testi dejansko izgledajo. 

Testi nosečnosti, ki jih lahko narediš doma, preverjajo vsebnost hormona hCG. HCG je kratica za »Human Chorionic Gonadotrphin« ali prevedeno človeški horionski gonadotropin, ki ga telo izloča med nosečnostjo.  Takoj za tem, ko se oplojeno jajčece pritrdi na maternično sluznico, se začne tvoriti posteljica, ki izloča hCG1. Po podatkih Klinike v Clevelandu lahko s krvnim testom zaznamo hCG približno devet dni po zanositvi, medtem ko lahko s testom urina le-tega zaznamo 12–14 dni po zanositvi. Čeprav je to odvisno od testa, saj nekateri dobri testi ta hormon zaznajo že prej. Nivo hormona hCG se po navadi prvih 8–11 tednov nosečnosti vsakih 72 ur podvoji. Zatem se ustali in tako ostane do konca nosečnosti, po porodu pa se nivo začne manjšati.     

Kako deluje test nosečnosti?

Test nosečnosti, ki ga uporabimo doma, je narejen tako, da v urinu zasledi hormon hCG. Če je v urinu ta hormon, sproži kemično reakcijo in test pokaže, da si noseča. Če hCG-ja ni, test pokaže, da nisi noseča. Veliko testov z dvema črticama naznani nosečnost in z eno, da nisi noseča – vendar je le-to odvisno od znamke testa. Na nekaterih se pokaže znak plus ali minus. Nekateri digitalni testi imajo zaslon, na katerem se preprosto izpiše »noseča« ali »nisi noseča«, kar ti pomaga pri dilemi, ali vidiš eno ali dve črtici.   

To se zdi preprosto, kajne? Kot bi rekla Ina Garten: »To je pa zelo lahko, kajne?« Navadno je temu res tako. Večina testov nosečnosti, ki jih lahko narediš doma, naj bi bilo točnih v 99 %. Z ultrazvoki lahko nosečnost potrdimo malo kasneje, ravno zato so ti testi, ki jih naredimo doma, tako priročni. Vendar lahko včasih na test vplivajo še drugi dejavniki in le-ti zato pokažejo, da si noseča, čeprav nisi. 

Kaj lahko povzroči, da je test nosečnosti lažno pozitiven?

Tukaj je nekaj najbolj verjetnih razlogov, zakaj je test lažno pozitiven:

1. Rezultata testa nisi preverila pravočasno

Če si uporabila test nosečnosti, ki ti nosečnost naznanijo s črticami, je pomembno, da ga uporabiš v skladu z navodili. Če rezultata predolgo ne preveriš, lahko urin na paličici že izpuhti, in izgleda, kot da sta črtici dve in ne samo ena. »Velikokrat lahko vidiš črtice, kjer je urin že izpuhtel,« pravi dr. med. ginek. Jamail Abdur-Rahman. Zaradi tega lahko samo izgleda, da ima test drugo malo manj vidno črtico in je tako pozitiven – čeprav v resnici ni. 

Najboljši način, da se temu izogneš, je, da prebereš navodila na testu za nosečnost in se jih do potankosti držiš. Zelo priljubljena znamka testov za nosečnosti je na primer First Response, kjer moraš v skladu z navodili počakati tri minute, potem ko si test naredila, zatem pa hitro prebrati rezultat. 

2. Rok testa nosečnosti je pretekel

Drugi najpogostejši vzrok, zaradi katerega pacienti dr. Abdurja-Rahmana dobijo lažni rezultat testa nosečnosti, je pretečeni rok. Če je rok testa nosečnosti pretekel, kemikalije, ki zaznajo hCG, vedno ne delujejo tako, kot bi bilo potrebno, zato je velika verjetnost, da bo rezultat nepravilen. »Rok testa nosečnosti lahko preteče in s tem se zviša verjetnost lažnega pozitivnega rezultata,« pravi dr. Abdur-Rahman. 

3. Jemlješ zdravila za plodnost, ki povečujejo raven hormona hCG

Če narediš test nosečnosti prehitro za tistim, ko si vzela zdravilo za plodnost z vsebnostjo hCG-ja (npr. injekcijo, ki je velikokrat del in vitro oploditve), je test lahko lažno pozitiven. 

»Ženske, ki so zelo motivirane in si zelo želijo zanositi, bodo velikokrat test naredile prehitro in bodo zato videle pozitiven rezultat, kar je zelo vznemirljivo za njih,« pravi dr. med. Zev Williams, docent na Fakulteti za porodništvo in ginekologijo in vodja Oddelka za reproduktivno medicino in neplodnost na Medicinskem centru Univerze Columbia v Irvingu. »Vendar je lahko pozitivni rezultat le posledica zdravil za plodnost, ki jih ženska takrat jemlje. To je stvar, na katero pacientke še posebej opozorimo, da ob pozitivnem testu ne dobijo lažnega upanja.« 

4. Po spontanem splavu ali porodu imaš v telesu še vedno hormon hCG

Do največ spontanih splavov pride v prvih 13 tednih nosečnosti. In čeprav za to ni prave statistike, predvidevajo, da se večino splavov zgodi, ko še sploh ne vemo, da smo noseči. 

Po porodu ali splavu lahko hormon hCG še mesece ostane v tvojem telesu, pravi dr. Williams. Študija, objavljena v Dnevniku klinične endokrinologije in metabolizma, ocenjuje, da traja približno 4–6 tednov po splavu, da se raven hormona hCG vrne na normalno vrednost. Vzrok za to je placenta, ki lahko ostane v telesu in še naprej izloča hCG. »Dokler so v telesu žive rastoče celice placente, je lahko test pozitiven,« pravi dr. Williams. 

5. Imela si zunajmaternično nosečnost

Do zunajmaternične nosečnosti pride, ko oplojeno jajčece raste izven maternice – največkrat v jajcevodu – namesto v maternici. Vendar lahko do zunajmaternične nosečnosti pride tudi v drugih razmnoževalnih področjih, kot sta na primer jajčnik ali maternični vrat. Zunajmaternična nosečnost ne more potekati normalno in ni možna, saj zarodek ni v maternici, kjer bi lahko rastel in se razvijal. Vendar zarodek tudi zunaj maternice še vedno sprošča hormon hCG, zaradi česar je lahko test nosečnosti lažno pozitiven. Tudi po zdravljenju zunajmaternične nosečnosti (zdravimo lahko z zdravili ali pa je potrebna operacija) je lahko test nosečnosti lažno pozitiven, saj traja nekaj časa, da je raven hormona hCG normalna.   

Zunajmaternična nosečnost je lahko življenjsko nevarna. V primeru naslednjih simptomov takoj pokliči svojega ginekologa:

  • med nosečnostjo začutiš močne bolečine v predelu trebuha ali medenice,
  • krvavenje iz nožnice (bolj, kot je običajno),
  • omotica, vrtoglavica, omedlevanje,
  • bolečine v ramenih,
  • potreba po odvajanju blata,
  • kateri koli simptomi, zaradi katerih si zaskrbljena.

6. Zelo zgodnji spontani splav

Ta razlog navajamo čisto na koncu, ker tehnično ni vzrok za lažni pozitiven test nosečnosti, vendar ga je vseeno potrebno omeniti. Nekaj dni za pozitivnim testom nosečnosti lahko dobiš menstruacijo in sklepaš, da je bil test lažno pozitiven. Vendar je možno, da si bila noseča, vendar si že takoj na samem začetku splavila. »Tako to ne pomeni, da je test lažno pozitiven, saj je pravilno zaznal hormon hCG,« pravi dr. Williams. »Na žalost nosečnost ni bila zdrava.« Zdravniki ta zgodnji spontani splav imenujejo kar kemična nosečnost.

Kemična nosečnost je, ko pride do splava hitro po ugnezditvi zarodka. Pri kemični nosečnosti se krvavitev pojavi nekje okrog predvidenega datuma za menstruacijo, zato lahko hitro sklepaš, da je bil test lažno pozitiven.     

Nekaj korakov, ki sledijo po rezultatih testa nosečnosti

Večina testov je natančnih, vendar je težko takoj določiti, če je rezultat lažno pozitiven. Zato je potrebno takoj zatem poklicati svojega ginekologa, mu povedati datum prvega dne zadnje menstruacije in se naročiti na pregled. Nato ginekolog potrdi nosečnost in preveri, če vse poteka normalno. Dr. Abdur-Rahman pravi, da so testi nosečnosti, ki jih narediš doma, bolj kot »kontrolni testi«, saj so krvni testi tisti, ki pravzaprav določijo nosečnost. Če krvi test potrdi nosečnost, vendar imaš simptome, kot so krvavenje ali bolečina, mora tvoj ginekolog spremljati raven hormona hCG v tvoji krvi, da se prepriča o normalnem poteku nosečnosti, še preden lahko več podrobnosti pokaže ultrazvok.  

Če je test nosečnosti negativen, vedi, da obstaja tudi lažni negativen test. Možno je, da je raven hormona hCG še prenizka, če test nosečnosti narediš prehitro. Vendar, kot smo že razložili zgoraj, se ti hormoni pri zdravi nosečnosti vsakih 72 ur podvojijo. »Bolj dolgo, kot čakaš, večja verjetnost je, da bo test zaznal nosečnost,« pravi dr. Williams. Priporoča, da po dveh dneh še enkrat naredite test, da se dodatno prepričate. Ne glede na pozitiven ali negativen rezultat testa – če bi rada v bližnji prihodnosti zanosila, je za zdrav razvoj zarodka pomembno jemanje prenatalnih vitaminov s folno kislino.  

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki