Primerna in kakovostna prehrana je v nosečnosti še pomembnejša kot sicer in tvoje telo v tem času potrebuje tudi dodatne vitamine. Nosečnice za preprečitev prirojenih okvar pri otroku npr. potrebujejo večji odmerek folne kisline (400 do 600 mikrogramov na dan). ”Ker so prava hranila med nosečnostjo tako zelo pomembna, nosečnicam priporočam, da z uživanjem prenatalnih vitaminov začnejo takoj, ko želijo zanositi,” je povedal naš ginekolog.

V Sloveniji obstaja veliko število različnih znamk vitaminov. Slovenske mamice prisegamo na slednje znamke:

Femibion

Folate v prehranskem dopolnilu Femibion 1 sestavljata folna kislina in Metafolin. Metafolin je aktivna oblika folatov, ki jo telo lahko neposredno izkoristi. Femibion 1 vsebuje vitamin D v količinah, ki so potrebne za zadosten vnos tega hranila med nosečnostjo. Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema in ima vlogo pri delitvi celic. Femibion 1 vsebuje tudi druge skrbno izbrane sestavine, in sicer 9 vitaminov (vitamine skupine B, vitamin C, vitamin E), jod, selen, holin in železo. Folat prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo (npr. posteljice), zato je treba posebno skrb posvetiti zadostni preskrbi s folati v celotni nosečnosti. Posteljica oskrbuje plod z vsemi potrebnimi hranili.

Zakaj nam je všeč?

Femibion prenatalne vitamine proizvajalec deli na 3 vrste – Femibion 1, Femibion 2 in Femibion 3. Vsakega za svoje trimesečje – ker so potrebe po hranilih v vsakem trimesečju drugačne.

Preberi še: Koledarček nosečnosti po tednih >


Premama duo

Premama Duo je multivitaminski in multimineralni izdelek z omega 3-maščobnima kislinama DHK in EPK, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam. Dvojno pakiranje sestavljajo tablete, ki vsebujejo 11 vitaminov in 9 mineralov ter kapsule z omega-3 maščobnimi kislinami. Vnos dokozaheksaenojske kisline (DHK) prek matere pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri fetusu in dojenčku, dojenem z materinim mlekom. Koristni učinek doseže z dnevnim vnosom 200 mg DHA, poleg sicer priporočenega dnevnega vnosa omega-3 maščobnih kislin za odrasle, ki znaša 250 mg DHA in eikozapentaenojske kisline (EPK).

Zakaj nam je všeč?

Ker dnevni vnos deli na tableto z minerali in vitamini ter posebej kapsulo z oljem – DHK. Po njihovih raziskavav je DHK tako bolj stabilen in se tudi boljše absorbira v telo.

Preberi izkušnjo uporabnice Lee Golob >

Preberi izkušnjo uporabnice Ajde Bežan >


Terranova prenatalni vitamini

Prenatalni multivitaminski kompleks vsebuje zgolj aktivno obliko folata (L-metilfolat) ter skupaj z 21 drugimi pomembnimi vitamini, minerali, maščobami (DHK) ter koristnimi rastlinami v optimalnih odmerkih tvori popolno dopolnilo v vseh tromesečjih in med dojenjem. Prenatalni multivitaminski kompleks vsebuje 22 hranil, med katerimi izstopajo vitamin D3 iz alg, aktivna oblika B12 (metilkobalamin), železo v obliki bisglicinata, ki ne povzroča prebavnih težav in aktivna oblika folne kisline (l-metilfolat). Slednjo telo lahko takoj uporabi in je primerna tudi za 50 % žensk z moteno presnovo folne kisline v folat oziroma z zmanjšano aktivnostjo encima MTHFR.

Zakaj nam je všeč?

Sinergija med mikrohranili in dodanimi liofiliziranimi polnovrednimi živili poveča vsrkavanje in nadaljnjo uporabo mikrohranil v telesu. Obenem nosečnico ali doječo mamico oskrbi še dodatno s pomebnimi snovmi (polifenoli, encimi,…), prisotnimi v živilih, ki jih industrija sicer še ne zna izolirati, a  vseeno pomembno prispevajo k optimalnemu delovanju človeškega organizma. Primeren je za vegeterjanke in veganke.

Koda za popust

Trenutno imamo za vse naše bralke odprto kodo NOSECKA10 za 10% popust. Pojdi na nakup >


Novalac prenatalne kapsule

Novalac prenatalne kapsule so izdelek najnovejše generacije, s katerim lahko ženske, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali dojijo nadomestijo povečane potrebe po hranilih. Novalac prenatalne kapsule vsebujejo skrbno izbrane sestavine. Inovativna kombinacija aktivne folne kisline, železa, omega-3 maščobne kisline DHA in drugih ključnih hranila omogočajo zdrav razvoj dojenčka. Aktivna folna kislina Quatrefolic® omogoča zmanjšano tveganje okvare nevralne cevi in drugih prirojenih napak pri otroku, visokoabsorptivna oblika železa Lipofer® zagotovi ustrezno količino železa in ne draži želodca. Omega-3 maščobna kislina DHA omogoča ustrezen razvoj možganov in vida pri otroku. Brez laktoze, glutena in GSO. Samo 1 kapsula na dan.

Zakaj nam je všeč?

Vse v eni kapsuli – vsebujejo inovativno kombinacija aktivne folne kisline, železa in omega-3 maščobne kisline DHA za zdrav razvoj dojenčka. Primerne za čas zanositve, nosečnosti in dojenja.


Folna kislina – folat B9

Folna kislina imenovana tudi vitamin B9 ali folat je izredno pomembna za proizvodnjo novih celic v človeškem telesu. Poimenovanje izhaja iz besede: folium, kar pomeni list. In prav listnata zelenjava je največji vir folne kisline. Folat prispeva k nastajanju krvi in k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo. Folatu so dodani še 3 drugi vitamini B-kompleksa: B2, B6 in B12. B6 in B12 prispevata k nastajanju rdečih krvničk, B2 pa k ohranjanju normalnih rdečih krvničk. 

Zakaj nam je všeč?

Slovenski izdelek, ki vsebuje le folno kislino in vitamine B2, B6 in B12, ter je zato odlično dopolnilo tistim nosečnicam, ki imajo že tako polnovredno, zdravo in raznovrstno prehrano ter ne želijo s prehranskimi dopolnili dodajati dodatnih vitaminov in mineralov v telo.


Ekolife natura Folna kislina

Uživanje dopolnil s folno kislino zviša nivo folata pri nosečnici. Nizek nivo folata pri nosečnici je dejavnik tveganja za okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu. Ciljna populacija so ženske v rodni dobi. Koristen učinek se doseže z dopolnjevanjem prehrane s 800 μg folne kisline dnevno vsaj en mesec pred in do tri mesece po zanositvi. Priporočamo uživanje izdelka v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Zakaj nam je všeč?

Slovenski izdelek, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ki jih dnevno potrebuje nosečnica.

Preberi izkušnjo uprabnice Sandre Pečnik >

Kar boš izbrala je tvoja odločitev. Vsi našteti izdelki vsebujejo zadostne vrednosti folne kisline, ki jih plod potrebuje. Bolj pomembno je, da si res vestna pri jemanju kapsul, kajti z zadostnim vnosom boš poskrbela za zdrav razvoj svojega otročka, neglede na znamko.

Lepo nosečnost želimo ❤️

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki