Kako veš, da te ima tvoj otrok rad nazaj? Predstavljamo ti nekaj sladkih in presenetljivih stvari, s katerimi ti to pokažejo.

Se sprašuješ, če te ima tvoj otrok rad? Vsi vemo, da nam novorojenčki ne morajo dati tiste povratne informacije, ki si jih po porodu in vseh teh neprespanih nočeh tako močno želiš dobiti. Ampak potem ko se ti in otrok navadita en na drugega, bosta vzpostavila vez, ki je pomembnejša od kakršne koli velike deklaracije ljubezni. 

»Navezati se na nekoga, je proces,« pravi dr. Debbie Laible, profesorica psihologije na Univerzi Lehigh. Ko skrbiš za svojega otroka, te imajo z vsakim dnem raje in se ti na svoj način zahvalijo. Tukaj je 13 znakov, s katerimi ti otrok pokaže, da te ima rad. 

1. Prepozna te

»V nekaj tednih otrok prepozna svojega skrbnika in ga ima raje kot druge ljudi,« pravi dr. Alison Gopnik, avtorica knjige Philosophical Baby (Miren otrok) in profesorica psihologije na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley. Tvoj otrok nekako samo sledi svojemu nosu. V raziskavi so raziskovalci na vsako stran doječega otroka postavili med dve blazinici za prsi. Ena blazinica je pripadala dojenčkovi mami. Vonj maminega mleka je bil dovolj, da se je dojenček obrnil proti tej blazinici.

Pri navezovanju pomaga, če postaneš strokovnjakinja za dojenčkove joke. Neumorni in obupani joki po navadi pomenijo lakoto, nenaden jok lahko pomeni bolečino, otožen jok pomeni nelagodje. S poskusi in napakami boš sčasoma vedela prepoznati te joke, ki bodo za koga drugega čisto enaki. Bolje, kot poznaš jezik svojega dojenčka, bolje boš vedela poskrbeti za njegove potrebe.

»Ko je dojenček v stiski in se njegovi starši na to odzovejo, se nauči, da se na njih lahko zanese in da je pomemben,« pravi dr. Linda Gilkerson, direktorica Programa za novorojenčke na Univerzi Erikson. Ampak ne skrbi, če ti vedno ne uspe ugotoviti, kaj je narobe. »Ni potrebno, da si popolna,« pravi dr. Gilkerson. Dejstvo je, pravi, da so skrbniki in dojenček v popolni sinhronizaciji le približno 40 % časa. Pomembneje je, da veš prepoznati in se tudi odzoveš, ko te tvoj otrok potrebuje. »Tvoj otrok se nauči, da se lahko zanese na svojo mamo. Tudi če en čas joče, dojenček ve, da boš prej ali slej ob njem,« pravi dr. Gilkerson.

2. Spogleduje se s tabo

»V kakem mesecu po rojstvu se začnejo dojenčki odzivati na obrazno mimiko svojih mam in tudi mame začnejo isto delati tudi nazaj,« pravi dr. Gopnik. To so nasmehi, pomenljivi pogledi, skrivnostni pogledi vstran in nazaj. Te norčave igrice so pomembne pri navezovanju – tako pomembne kot tvoj odziv na njegove potrebe.  

Ko bodo stari nekje 4 mesece, ne bodo mogli od tebe odvrniti oči. In kdo jim lahko zameri? Do takrat se bo tvoj otrok že navadil na življenje zunaj maternice. Lahko sesajo in požirajo in so tudi fiziološko bolj navajeni (nič več ne jedo in spijo kot potniki z jet lagom), tako da posvečajo več pozornosti na še kaj drugega kot le svoje telesne potrebe, razlaga dr. Gilkerson.

Nazaj se spogleduj s svojim otrokom – naj te ne bo strah pretiravati z izrazi. »Takšna obrazna komunikacija iz oči v oči je način, s katerim se dojenčki naučijo o pozitivnem dajanju in prejemanju,« pravi dr. Gilkerson. Tvoj otrok spoznava, da lahko s pogledom pokaže, kako srečen je, da te ima – in da je ta občutek vredno deliti, saj boš tudi ti kar žarela nazaj.

3. Nasmehnil se bo, tudi če samo za sekundo

Poznaš tiste ljudi, ki pravijo, da so dojenčkovi zgodnji nasmehi le vetrovi ali nezavedni refleksi? Ne poslušaj jih. Najnovejše raziskave kažejo, da dojenčkov nasmeh pomeni dosti več. Novorojenčkov nasmeh lahko pomeni njegovo reakcijo na tvoj nasmeh. Takoj začne s tabo vzpostavljati vez.

Prvi pravi nasmehi ti bodo polepšali dan nekje med 6 in 8 tednom. Otrok se bo nasmejal, ko bo videl tvoj obraz – ali očetov obraz ali obraz bratca ali sestrice. Tvoj obraz začnejo povezovati z dobrim občutkom. Tako se vez poglablja.   

4. Izbral si bo ljubljenčka

Ko so stari nekje 1 leto, si malčki velikokrat izberejo najljubši predmet, kot na primer plišasto žival ali odejico. Dr. Gropnik pravi, da ti prehodni predmeti predstavljajo tebe in tvojo naklonjenost. Zato je tudi drama, če, bog ne daj, daš to v pralni stroj. »Predstavlja tvojo ljubezen, vendar na način, ki ga tvoj otrok lahko nadzoruje,« pravi. 

Naj ima tvoj otrok svojega ljubljenčka blizu za primere, ko se počuti negotovega. Ne obremenjuj se stem, da bi moral obstajati določeni čas, ko se je le-tega potrebno znebiti. Velika verjetnost je, da se ga ne bo oklepal na dan svoje poroke (čeprav, če povemo po resnici, ima še marsikdo od nas nekje na varnem pospravljeno ninico).

5. Napeto strmi v tebe

Dr. Laible pravi, da lahko otrok takoj od rojstva dalje prepozna glas in vonj svoje mame. Naslednji korak je, da te glasove in vonje poveže z nečim, kar lahko vidi. Zato dojenčki proučujejo tvoj obraz, kot da si ga hočejo zapomniti. No, na nek način si ga hočejo zapomniti. Vedeti hočejo, kako izgledata uteha in ljubezen. Tako da mu naslednjič, ko te bo tvoj otrok opazoval, daj čas, da te preuči. 

6. Daje ti poljubčke (neke vrste)

Nekje okrog prvega leta starosti začnejo malčki dajati poljubčke. In le-ti ne bodo nedolžni poljubčki. Pričakuj mokre in močne poljube, na kateri koli del tebe je takrat najbližji. To navdušenje dokazuje, da so bili pozorni na to, kako mami kaže pozornost. In zato hočejo to posnemati, pravi dr. Richard Gallagher, direktor Inštituta za starševstvo na Centru za otroške študije Univerze v New Yorku. Otroci so zagnani učenci, še posebej glede fizične pozornosti. Najraje vadijo na mamici in očku. 

7. Dvigne svoje roke

Veliko dojenčkov že od začetka obožuje, ko jih pestujemo. Vendar traja nekje 6 mesecev, da imajo fizične in kognitivne zmožnosti, da sami prosijo za to. Gre za telesno govorico, s katero pokažejo, kako zelo zaupajo in obožujejo svoje starše. To je lahko dovolj, da ti polepša dan, še posebej če je le-ta dolg in naporen.

8. Odmaknil se bo, nato pa prihitel takoj nazaj

To boš opazila takoj, ko se bo tvoj otrok začel plaziti. »Ti si otrokovo toplo in varno zavetje. Vendar se tudi zavedajo, da se lahko plazijo in da lahko sami raziskujejo svet,« razlaga dr. Gopnik. Zato raziskujejo, dokler ne postanejo negotovi in hočejo nazaj v varno zavetje svojih staršev. 

Svoboda, da raziskujejo – in se nato vrnejo v varno zavetje – je razlog za to dejanje. Zato dovoli svojemu otroku, da to počne. Seveda je to za veliko staršev težje, kot se zdi na prvi pogled. Vendar namesto, da lebdiš nad otrokom, raje porabi energijo za dodatno zaščito. 

9. Poskakuje, maha in navija za tebe

Reakcija tvojega otroka, ko te vidi po nekaj urah – ali minutah – ti da občutek, kot da si zvezda. To veselje ni samo ljubko, je znak globoke navezanosti, ki je nastala med vama.

Slaba stran je jok in nelagodje tvojega otroka, ko odideš. Je del njegovega razvoja. Naučil se bo, da se vedno vrneš. Sedaj razume stalnost objektov (obstajaš, tudi ko te ni), zato je težko, ker ve, da nekje si, vendar te ni blizu, da bi se crkljala. Takrat začnejo otroci kazati prava čustva. Naj bo to gorje, ko odideš, ali nepopisna sreča, ko prideš nazaj, ena stvar je jasna – si ljubljena.

10. Posnema te

Kdor koli je dejal, da je posnemanje najbolj iskrena oblika laskanja, je moral poznati kakšnega dojenčka ali malčka. Ne glede na to ali po stopnicah nesejo kovček ali crkljajo dojenčka, s tem kažejo, da te občudujejo. Kot vsi ljudje – vključno z odraslimi – tudi majhni otroci posnemajo dejavnosti in obnašanje ljudi, ki jih imajo najraje, pravi dr. Laible.

11. Ko se poškoduje, steče k tebi

Dejstvo, da se tvoj otrok po uteho zateče k tebi – in nato obriše svoje solze in steče vstran – pomeni, da te ima rad in te potrebuje. Seveda boš opazila, da ko si priča nesreči, si tudi najmanjša zasluži veliko drame. Ja, s tem prosijo za pozornost, vendar se bo tvoj otrok počutil bolje, če mu boš pokazala, da ga imaš tako rada kot on tebe.

12. Za tebe prihrani slabo obnašanje

Kateri starš še ni slišal, da je bil otrok angelček, medtem ko je bil v varstvu. Nato pa doživel naravnost hudičevo vedenje nekaj minut pozneje. Malčki preizkušajo meje z zapustitvijo – vendar najpogosteje z ljudmi, ki jih imajo radi in jim zaupajo. To ni ravno najbolj topel in vesel način, s katerim ti pokaže, da te ima rad, vendar s tem pokaže ravno to.

»Veš, da nekaj delaš prav, če se tvoj otrok lahko v javnosti primerno vede, ampak za tebe hrani vse svoje izpade,« pravi dr. Elizabeth Short, profesorica psihologije na Univerzi Cast Western Reverse. »Ve, da si varna – lahko se grdo obnaša in ga boš še vedno imela rada.« Izpad seveda ni nikoli dobrodošel, vendar si lahko vsaj pomirjena, da tvoj otrok z drtjem in razbijanjem noče nič slabega.

13. Prestrašil se bo, ko boš odšla

Nekje okrog prvega rojstnega dneva in tam nekje do tretjega leta starosti se bo tvoj otrok razburil, ko boš odšla – in bo zelo vesel, ko se boš vrnila. »Tesnoba ob ločitvi je dokaz, da je njegova ljubezen do tebe drugačna kot do drugih, in začenja spoznavati stalnost objektov – razumevanje, da ljudje in stvari ne izginejo, ko jih ne moreš več videti,« pravi dr. Gilkerson.

Takšnega vedenja ne želiš utrditi, saj je nemogoče poslušati otrokove krike, ko ga pustiš v vrtcu. Namesto tega mu zagotovi in mu reči: »Vem, da me boš pogrešal, vendar bo vzgojiteljica lepo skrbela za tebe, jaz bom pa prišla nazaj po tebe.« Tako bodo vedeli, da so varni, pravi dr. Gopnik, in s tem jih učiš, da lahko računajo na tebe in tvojo vrnitev.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki