Organizacija, načrtovanje, urejenost. Vsekakor so to besede, ki bi jih vključila v esej z naslovom: kdo sem jaz? Pa vendar stvari vedno ne grejo po načrtih in vsega ne moremo imeti pod nadzorom. Prva nosečnost je bila načrtovana in zaželjena. Druga je bila popolno nasprotje. Največje presenečenje v mojem življenju. Načrtovanje in skrb za telo in malo bitjece v meni se je v drugo začelo z majhnim zamikom.

Za ženske, ki se trudijo zanositi, je izjemnega pomena zdrava in uravnotežena prehrana ter vnos vseh potrebnih vitaminov in mineralov. Potrebe vseh hranil se med samo nosečnostjo še povečajo. Nosečnost je glede teh potreb eno izmed najzahtevnejših obdobij v življenju. Za to, da si telo nabere bistvena hranila in moč, ki jo potrebuje za povečane potrebe v nosečnosti, je potrebno kar nekaj časa. Pomembno je, da za to poskrbimo takoj, ko se začnemo truditi za zanositev. Začetni tedni so izjemno pomembni za otrokov razvoj.

Med najbolj pomembnimi vitamini in minerali zagotovo najbolj izstopata folna kislina ter železo. Sigurno je vsaka ženska, ki se pripravlja na nosečnost ali pa je pravkar zagledala čudoviti dve črtici že slišala za folno kislino. Slovenski trg bodočim mamicam ponuja veliko izbire dodatkov v nosečnosti. Eno izmed prehranskih dopolnil, ki mi je v sredini te nosečnosti prišlo pod roke, je PreMama Duo. PreMama Duo je multivitaminski in multimineralni izdelek z omega 3-maščobnima kislinama, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam. Dvojno pakiranje sestavljajo tablete, ki vsebujejo 11 vitaminov in 9 mineralov ter kapsule z omega-3 maščobnimi kislinami. Sama sem največji poudarek pri izbiri dopolnila namenila ravno folni kislini ter železu, saj se je po začetnih tednih pokazalo, da imam izjemno nizko vrednost hemoglobina.

Folna kislina in nosečnost: Uživanje folne kisline je najbolj priljubljeno zaradi njenega pomena pred nosečnostjo in med njo, saj preprečuje prirojene okvare možganov in hrbtenjače. Otrokove prirojene napake se pojavijo v prvem trimesečju, natančneje v prvih 3- 4 tednih nosečnosti. Iz tega razloga je priporočljivo, da se folne kisline ne uživa samo med nosečnostjo, ampak že vsaj en mesec pred zanositvijo. Uživanje dopolnil s folno kislino zviša nivo folata pri nosečnici. Koristni učinek se doseže z dopolnjevanjem prehrane s 400 μg folne kisline dnevno vsaj en mesec pred in do tri mesece po zanositvi.

Železo in nosečnost: Železo je potrebno za pravilno delovanje vseh organov in še zlasti za njihovo rast. Otrok potrebuje železo, medtem ko se razvija v maternici, potrebuje pa tudi zalogo železa, ki omogoča rast po rojstvu. Železo ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri prenosu kisika v telesu. Prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

PreMama Duo pa vsebuje še druge pomembne vitamine in minerale. Vitamin D prispeva k normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi ter ohranjanju zdravih kosti in zdravih zob. Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih zob in kosti. Vitamin B12 prispeva k presnovi homocisteina ter ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in delitvi celic. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože ter povečuje absorpcijo železa. Cink in selen prispevata k ohranjanju zdravih las in nohtov. Vnos dokozaheksaenojske kisline (DHK) prek matere pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri fetusu in dojenčku, dojenem z materinim mlekom.

Ker je bila druga nosečnost presenečenje, sem z jemanjem folne kisline začela na isti dan, ko sta se mi na testu obarvali dve rdeči črtici. Sprva sem posegla po prehranskem dopolnilu, ki sem ga uživala že v prvi nosečnosti, vendar sem jemanje kmalu opustila zaradi več razlogov. Ob zanositvi sem še vedno dojila svojo prvorojenko, kar pomeni, da je moje telo potrebovalo še več pomembnih vitaminov in mineralov. Poleg tega sem se začela spopadati z večimi težavami – neprestana slabost, utrujenost, vrtoglavice, krvavenje dlesni in močne palpitacije na dnevni bazi. Ker sem mnenja, da samo s prehrano želenih učinkov za telo nebi dosegla, dopolnilo ki sem ga jemala v začetni fazi pa je vsebovalo le folno kislino, sem z lahkoto posegla po PreMama Duo. Moje počutje se je v začetnih tednih jemanja dopolnila drastično izboljšalo. Prepričana sem, da je k izboljšanju počutja najbolj vplivalo dodajanje železa. Najbolj moteče od vseh težav s katerimi sem se soočala pa so bile zagotovo palpitacije. Skupaj z ginekologinjo ter osebno zdravnico smo hitro prišle do zaključka, da je do palpitacij prišlo zaradi porušenega nivoja hemoglobina. Dodajanje železa v obliki kapsul PreMama Duo ter zdravil mi je vsekakor pomagalo do te mere, da je težava popolnoma izzvenela. Ker sem med nosečnostjo zbolela tudi za koronavirusom, mi je bilo pomembno, da dopolnilo PreMama Duo vsebuje tudi vitamin D. Vitamin D pomaga organizmu pri absorpciji in ustrezni izrabi kalcija in fosforja, kar vpliva tudi na ustrezen razvoj kosti. V zadnjem času postaja vse pomembnejši njegov pomen pri pravilni delitvi celic in delovanju imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina D pri nosečnicah je pomemben dejavnik tveganja za razvoj osteoporoze pozneje v življenju, pri plodu pa lahko povzroči rahitis v otroštvu. Za zadostno količino vitamina D je pomembno tudi redno izpostavljanje soncu. Prepričana sem, da so za boljše počutje krivi vsi vitaminčki in minerali, ki sem jih zaužila z dopolnilom. Posledično sem imela več energije tudi za aktivno preživljanje časa in športanje v naravi, kar mi zelo veliko pomeni tudi na psihični bazi.

Priporočen dnevni odmerek sta ena tableta in ena kapsula na dan po obroku. Ker je v našem domu najpomembnejši obrok dneva zajtrk, sem jemanje dopolnil umestila v svojo jutranjo rutino. Po zajtrku tableto in kapsulo poplaknem z vodo.

Dandanes je načrtovanje nosečnosti, nosečnost in poporodno obdobje za žensko zagotovo zelo naporno in stresno obdobje. Sama nikoli v življenju nisem čutila večje odgovornosti kot je ta, da svojo dojenčico varno in zdravo spravim na naš ponoreli svet. Zelo pomembno se mi zdi, da med nosečnostjo za najino dobro počutje in varnost naredim vse kar lahko, pri čemer mi ob rednem gibanju in ustrezni prehrani brez dvoma močno pomaga tudi dopolnilo PreMama Duo.

Lea Golob

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki