V  članku vam želim predstaviti večnamenski letvenik Kinder 3 Color, ki je postal naša nova pridobitev v vrtcu in vam na kratko opisati svoje izkušnje z njegovo uporabo. Športni pripomoček je v največji meri namenjen plezanju.

Plezanje je eno izmed naravnih oblik gibanja pri človeku in sodi med elementarna gibanja, ki jih je človek razvil v svoji filogenezi in na osnovi katerih so se oblikovala zahtevnejša in sestavljena gibanja. Poleg plezanja med tovrstna gibanja sodijo še tek, plazenja in lazenja ter različni skoki in padci (Pistotnik, 2015). Plezanja so gibanja, pri katerih se vadeči premika v vesi s pomočjo svojih okončin (Pistotnik idr., 2002).

Naravne oblike gibanja nas spremljajo že od samega rojstva. Novorojenček že kmalu začne z refleksnimi gibanji glave, rok, nog in prstov. Ko se gibanje nekoliko ustali in postane nadzorovano se pojavi plazenje, lazenje in nato še plezanje. Človek torej pleza, še preden hodi (Videmšek in Pišot, 2007).

Plezanje pozitivno vpliva na razvoj moči rok in trupa, hkrati pa z njim izboljšujemo tudi ostale motorične sposobnosti kot so koordinacija, gibljivost in ravnotežje. Krepi tudi stabilizatorje trupa in izboljšuje telesno držo. Poleg vseh teh ugodnih učinkov na njihovo telo predstavlja plezanje otrokom tudi zabavo in občutek svobode ter iskanje in preizkušanje svojih zmožnosti (Šebat 2017).

Večnamenski letvenik Kinder 3 Color sestavlja švedska lestev s stacionarnim drogom, snemljiv otroški drog, ki je prilagodljiv glede na višino in naklon, plezalna vrv, obroči za veso,mornarska lestev, lesena deska in gugalnica. V našem primeru letvenik dopolnjuje  set dveh drugih plezal in je že zaradi svojih raznolikih barv pritegnil pozornost naših otrok .

Vsi njegovi elementi so nastavljivi in uporabni tudi na ostalih dveh letvenikih, kar nam omogoča sestavo plezalnega poligona.  Letvenik smo uporabljali tako v začetnem, kot tudi v glavnem ali zaključnem delu vadbene enote.

Otroci so se ga pogosto posluževali tudi med prosto igro. Je nepogrešljiv sestavni del našega gibalnega poligona ali vadbe po postajah, uporablja se ga lahko tudi pri štafetnih igrah v kasnejšem starostnem obdobju.  Poleg različnih tehnik plezanja otrokom omogoča tudi zabavo, saj se otroci lahko gugajo na gugalnici, visijo na obročih, vozijo po toboganu … Nastavljivi elementi nam omogočajo regulacijo težavnosti, ki jo prilagajamo glede na razvojno stopnjo otrok in njihove individualne sposobnosti.

Ker plezalo vsebuje veliko elementov v majhnem prostorskem obsegu vam svetujem, da v primeru domače uporabe zaradi varnosti ne pretiravate s količino sočasno nameščenih le-teh, ampak jih sproti nameščate in odstranjujete. Letvenik vsekakor predstavlja popestritev našega večnamenskega prostora, zaradi svoje cene pa je dostopen tudi širši populaciji.

Klemen Žerjav, profesor športne vzgoje
Vrtec Vrhovci, Enota Tehnološki park

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki