Po veseli novici, da smo v blaženem stanju, se mnogokrat pojavi drugo, ne tako veselo stanje – to je nosečniška slabost. Velikokrat ji pravimo jutranja, čeprav lahko traja cel dan in tudi ponoči. Enotnega napotka, kaj storiti, da bi jo preprečili, ni, vseeno pa obstaja kar nekaj trikov in živil, s katerimi si pomagamo pri lajšanju te tegobe.

Zlati nasveti pri jutranjih slabostih

1. Večkrat po malo

To je zlato pravilo št. 1. Kar pomeni preprosto to, da se za noben obrok ne najemo preveč, temveč raje jemo večkrat po malo. Obroke si smiselno razporedimo čez dan in jemo v majhnih grižljajih, hrano pa dobro prežvečimo. Tako spodbudimo prebavne sokove že v ustih in sprostimo encime, ki pomagajo k lažji in hitrejši prebavi; tako manj obremenimo želodec.

2. Pitje čajev

Nesladkani zeliščni čaji so odličen način, kako si pomagati pri težavah s slabostjo, pomagajo tudi proti napihnjenosti, prebavnim motnjam in vetrovom. Odličen je topel metin čaj, ki prijetno osveži in umiri prebavo. Prav tako je izvrsten pomagač čaj iz semen kumine, ki si ga pripravimo sproti, da dobimo največ iz semen – 200 ml vrele vode prelijemo čez žličko semen in pustimo pokrito 10 minut. Pijemo v majhnih požirkih, predvsem po večjem obroku.

3. Mini prigrizki

Slabost je ponavadi še hujša, ko je želodec prazen, zato je priporočljivo že takoj zjutraj na tešče pogrizljati kakšen slan prigrizek – preprosti grisini, neslani krekerji, slani piškotki. Najbolje je pripraviti domače, saj so brez vseh dodatkov in tako nič dodatn ne obremenjujejo razdraženega želodčka.

Domači grisini (recept):

  • ostra moka, 600 g
  • polnozrnata kamutova moka, 300 g
  • polnozrnata pirina moka, 150 g
  • voda, 450 ml
  • sol, 6 g
  • oljčno olje, 12 jušnih žlic
  • kostanjev med, 3 jušne žlice
  • vinski kamen, 1 paket 17 g
  • Sezam, origano, bazilika, rožmarin oz. poljubne začimbe in dišavnice.

Vse sestavine zmešamo v mešalniku z nastavkom za testo v gladko testo. Pustimo počivati pol ure. Nato ga razdelimo na 10 porcij. Vsako razvaljamo na pomokani površini v tanko testo – 1 mm debeline; posujemo s sezamom/začimbami, ki jih “zavaljamo” v testo. Razrežemo na poljubne palčke, ki jih lahko poljubno oblikujemo. Pečemo na 200°C 12-15- minut s funkcijo ventilator do zlatorjave barve.


Nosečkin nasvet:
Odlične pri premagovanju nosečniške slabosti so pa tudi tablete Antimetil, ki vsebujejo suhi ekstrakt ingverja, ki je kar 10x bolj koncentriran kot tradicionalni ingver. Ingver ne povzroča neželenih učinkov, zato je primeren tudi za otroke od 3 leta dalje, nosečnice in doječe matere. Antimetil lahko kupite tu >


4. Suho sadje

Prav tako je super suho sadje, le količine naj bodo manjše, ker je v suhem sadju višja vsebnost sladkorja.

5. Banane

Banane zaradi višje vsebnosti škroba odlično pomagajo pri premagovanju nosečniške slabosti, prav tako nadomestijo malico. Ker so priročne, jih lahko imamo vedno kar v torbici in si tako olajšamo morebitno slabost.

6. Soda bikarbona

Soda odlično pomaga pri hujši slabosti, pa tudi pri pretirani napihnjenosti in občutku težkega želodca. Pol čajne žličke v kozarec vode, premešamo in spijemo. Če želimo, da se nam po obilnejšem obroku »podre kupček«, najprej spijemo kozarec s sodo, čez nekaj minutk pa nekaj kislega – limonov sok, pojemo pomarančo ali grenivko. Uspeh zagotovljen!


Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR


Preberi še:


Avtor: Klavdija Kosič, prehranska svetovalka AFP

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki