Ena izmed najmanj prijetnih dolžnosti staršev je menjavanje pleničk. Še posebej, če dobi tvoj dojenček nekaj, česar se vsi bojimo  – plenični izpuščaj.

Plenični izpuščaj je vnetje kože. Vidimo ga kot rdeče obloge na dojenčkovi ritki. V zelo hudih primerih, lahko dojenček zaradi njega dobi vročino, izpuščaj pa se razširi po celem telesu.

V večini primerov se plenični izpuščaj lahko hitro pozdravi (na srečo). Mamica – ne bodi prestroga do same sebe, če ga dobi tvoj dojenček. Študije so pokazale, da dobi skoraj vsak otrok plenični izpuščaj vsaj enkrat v prvih treh letih svojega življenja.

Spodaj si preberi vse, kar moraš vedeti o pleničnem izpuščaju. Izvedela boš, zakaj se pojavi, kako ga pozdravimo in kdaj je čas, da kontaktiraš pediatra.

Kdaj se plenični izpuščaj pojavi?

Najverjetneje ga bo tvoj dojenček dobil med 9. in 12. mesecem starosti. V tem času bo veliko sedel in začel uživati gosto hrano, ki bo vplivala na njegov prebavni sistem.

Obstajajo tudi določeni faktorji, zaradi katerih je dojenček lahko še bolj nagnjen k izpuščajem; občutljiva koža in mokra plenička (oz. redko menjanje pleničke) sta pogosta krivca. Tudi driska ali pogosto kakanje lahko vodita do izpuščajev. Dojenčki, ki jemljejo antibiotike ali pri katerih antibiotike jemlje njihova doječa mamica, naj bi tudi bili dovzetnejši za  izpuščaje.

Kako lahko doma zdraviš plenični izpuščaj?

Včasih se, kljub tvojemu trudu, pleničnemu izpuščajo ne da izogniti. Na srečo pa ni pri vsakem izpuščajo nujen obisk zdravnika. Sledi spodnjim navodilom in nasvetom, če boš na dojenčkovi ritki opazila blag ali srednje blag izpuščaj:

 • Izogibaj se izdelkom (ki imajo stik z dojenčkovo kožo), ki lahko sprožajo ali vplivajo na izpuščaj in premisli, preden uporabiš nove.
 • Izogibaj se milu in robčkom, ki vsebujejo alkohol ali parfum. Raje izberi robčke, ki vsebujejo samo vodo in naravne sestavine.
 • Dojenčkovo ritko nežno umij z vodo po vsakem menjanju pleničke. Potem pa poskrbi, da bo ritka suha, preden daš nanjo svežo pleničko.
 • Poskrbi, da bo dojenček imel tudi čas brez pleničke, ko je to le mogoče. Če imaš fantka, lahko v tem primeru njegovo spolovilo nežno prekriješ s pleničko, da te ne bo polulal.
 • Pogosto menjaj dojenčkove pleničke in uporabi kremo, losjon ali mazilo kot ščitni premaz med pleničko in ritko. Izberi čim bolj naravna mazila in kreme.

Kaj naredim v primeru, ko izpuščaj ne izgine?

Če se tudi po nekaj dnevih domače nege izpuščaj ne izboljša, pokliči svojega pediatra. Pregled je priporočljiv, če:

 • Je izpuščaj zelo hud in netipičen
 • Se slabša kljub domači negi
 • Ga več kot 4 ur spremlja tudi driska
 • Se (pri punčkah) kaže kot luskasta in rdeča koža na spolovilu
 • Je izpuščaj krvav, srbeč ali moker
 • Vidiš, da otrok med lulanjem ali kakanjem čuti bolečino
 • Opaziš na izpuščaju mozoljčke ali ranice
 • Se izpuščaj veča, ali pa je sestavljen iz več manjših oblog, ki se družijo v eno

Preden bosta obiskala pediatra, si zapiši vse simptome in znake izpuščaja in koliko časa že traja. Zapiši si tudi vse ključne informacije o dojenčkovem zdravstvenem stanju in prehrani. Če dojiš, zapiši tudi čemu je bil tvoj dojenček izpostavljen preko tvojega mleka (nova hrana, zdravila, …).

Potem pa zapiši še vse izdelke, s katerimi pride v stik dojenčkova ritka – detergenti, pleničke, mila, kreme, itd.  Najbolje, da kar slikaš seznam sestavin na teh izdelkih in jih pokažeš pediatru.

Na koncu pa si zapiši še vsa svoja vprašanja, ki jih imaš za pediatra, da ne boš česa pozabila.

Kako lahko pediater zdravi plenični izpuščaj?

Hud in vztrajen izpuščaj bo morda zahteval nego, ki je ne moreš nuditi doma. V primeru glivičnega vnetja (kandida), lahko zdravnik predpiše antimikotik (sredstvo za zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo glivice) ali zdravila proti glivicam.

Če ima dojenček impetigo (bakterijsko vnetje kože), lahko pediater predpiše antibiotike. V številnih primerih, bo pediater verjetno predpisal kratko zdravljenje s steroidno kremo ali mazilom, če izpuščaj ni posledica infekcije.

Kako lahko preprečim plenični izpuščaj?

Z določenimi ukrepi in navadami, lahko zmanjšaš verjetnost, da bo tvoj dojenček dobil izpuščaj. Poskusi z upoštevanjem spodnjih navodil in nasvetov:

 • Pred in po menjanju pleničke si dobro umij roke in tako zmanjšaj verjetnost infekcije.
 • Čeprav so moderne pleničke zelo vpojne in dojenček morda sploh ne čuti mokre pleničke, je pogosto menjanje in čim manjša izpostavljenost dojenčkove ritke urinu in blatu, priporočljivo.
 • Poskrbi, da bo dojenčkova ritka čista in suha, preden oblečeš svežo pleničko.
 • Poskrbi, da se lepljivi deli pleničke ne bodo zalepili na dojenčkovo kožo, saj lahko to povzroči še dodatno srbečico in poškodbo kože.
To.to Baby hladilno mazilo za ritko je narejeno iz 99 % naravnih sestavin, kot so mandljevo, avokadovo in olivno olje ter ognjič, aloe vera in kamilica. Primerno je za nego dojenčkove ritke od rojstva dalje.

Še nekaj besed o pleničnih izpuščajih

Plenični izpuščaj je skoraj neizogibna posledica uporabe pleničk, zato ne bodi prestroga do same sebe, če ga dobi tvoj dojenček.

Ključno je, da izpuščaj zdraviš še preden napreduje v hujšo obliko. Če se bo kljub tvojemu trudu stopnjeval in slabšal, bo obisk pediatra verjetno hitro pomagal, zato ne skrbi preveč.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki