Ko gre za vzgojo otrok, se vsak starš sooča s številnimi izzivi, med katerimi ni najmanj pomembna finančna varnost. Od ohranjanja družinske finančne stabilnosti do zagotavljanja kakovostne izobrazbe in podpore pri prvih korakih k samostojnosti – vsi ti dejavniki igrajo ključno vlogo v življenju vsakega otroka. V nadaljevanju bomo raziskali tri temeljna področja, ki jih morajo starši upoštevati, da bodo svojim otrokom zagotovili najboljše možne pogoje za zdrav in srečen razvoj. Ta področja vključujejo socialno varnost, izobrazbo in finančno podporo pri osamosvajanju, pri čemer je ključnega pomena pravilno načrtovanje in varčevanje.

1. Socialna varnost

Otroci so finančno odvisni od staršev, zato je treba poskrbeti predvsem za ohranjanje finančne varnosti družine tudi v izjemnih situacijah, če se kateremu od staršev pripeti kaj hujšega. Za tak primer je priporočljivo skleniti življenjsko zavarovanje.

2. Dobra izobrazba

Stroški dobre izobrazbe, še posebej, če se bo otrok želel šolati v tujini, so lahko precej visoki in vključujejo tako šolnino kot tudi stroške bivanja v kraju šolanja. Tega iz tekočega družinskega proračuna običajno ni mogoče pokriti, zato si je treba zastaviti dolgoročen načrt varčevanja, ko je otrok še majhen.

3. Finančna pomoč pri osamosvajanju

Otrok se sreča s finančno največjim bremenom, ko se poskuša osamosvojiti in zaživeti življenje na svoje. Takrat je finančna pomoč staršev vredna zlata. Tudi za izpolnitev tega cilja z varčevanjem začnite že kmalu po otrokovem rojstvu. Tako boste z nižjimi mesečnimi pologi lažje privarčevali načrtovani znesek. Za varčevanja na dolgi rok je poleg klasičnega bančnega varčevanja zelo primerno varčevanje v vzajemnih skladih in naložbeno življenjsko zavarovanje. Če še niste prepričani, za katero obliko varčevanja za otroka bi se odločili, se oglasite v katerikoli NLB Poslovalnici ali nas pokličite prek video klica, da skupaj najdemo najboljšo rešitev. Pri nas boste lahko sklenili tudi življenjsko zavarovanje.

Več nasvetov za starše najdete na: nlb.si/otroci-in-druzina

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki