Dandanes je prehrana (predvsem pa način prehranjevanja) že globoko vpeta v naš vsakdan in na vsakem koraku dobivamo ogromno informacij o pravilni, dobri, vrhunski, super hrani. Vsekakor se strinjamo, da se da s prehrano marsikaj urediti in nam lahko služi kot odlično pomagalo k doseganju zadanih ciljev. Če je med njimi srečna zanositev oz. ljubki dve črtici, vam v spodnjem članku predlagamo nekaj ključnih hranil in dobrih kombinacij, ki pomagajo spodbujati zdrav način prehranjevanja in okrepijo možnosti do uspešne zanositve, prav tako pa so bogate s folno kislino, ki je pomembna za pravilen razvoj zarodka.

1. Kalcij

Pomaga okrepiti telo, kosti in veziva ter nasplošno spodbuja okrepitev organov reproduktivnega sistema. Kalcij v večjih količinah najdemo v zelenolistnati zelenjavi (ohrovt, kodrolistnati ohrovt, tofu, soja, sveže stisnjeni sokovi, oreščki, mleko in mlečni izdelki). Kombinirajte omenjena živila v polnovreden obrok in dobili boste primerno količino kalcija, ki bo pomagal splesti gnezdece za vašega sončka.

Primer jedilnika:

Zajtrk – navaden jogurt, 3 žlice ovsenih kosmičev, 1 žlica drobljenih mandljev, pretlačena banana
Kosilo: soparjen brokoli s prelivom iz indijskih oreščkov, česna in nepredelane soli, sir za žar, 2 žlici polnovrednega riža z omako iz avokada in paradižnikov
Večerja: solata iz soparjenega stročjega fižola s tofujevim drobljencem ali rikota sirom

2. Beljakovine in železo

Zelo pomemben mineral, ki tudi pomaga na poti do uspešne zanositve, je železo, drugo izjemno pomembno makrohranilo pa so beljakovine. Vendar – pozor! V primerni količini, ne premalo ne pa tudi preveč. Smiselno je posegati po domačem mesu, od preverjenih kmetij in s primerno rejo. Za vegetarijance pa se toplo priporočajo stročnice v vseh oblikah, meso za »uboge« – fižol, ki igra v slovenski kulinarični tradiciji pomembno vlogo ter z beljakovinami bogate stročnice – kinoa, ajdova kaša, prosena kaša. Za hiter polnovreden prigrizek predlagam presne ajdove kroglice, ki jih lahko nesete tudi v službo, se posladkate zunaj na izletu ali presenetite otroke za kakšno rojstnodnevno zabavo.Recept: Presne ajdove krogljice

  • ajdova kaša, namočena, surova, 3 jušne žlice
  • lanena semena, namočena, 1 jušna žlica
  • surovi kakav, 1 zvrhana čajna žlička
  • arašidovo maslo, 1 jušna žlica
  • datlji, 5 kosov
  • suhe fige, 8 kosov
  • vanilija v prahu, 1 noževa konica
  • kokosovi kosmiči, za posip

Ajdovo kašo in lanena semena namočimo čez noč in dobro odcedimo. Zmiksamo skupaj z ostalimi sestavinami, razen kokosa. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovih kosmičih.

Ajdove presne kroglice

3. Polnovredna živila

O katerih čivkajo že vrabčki na strehah, a vseeno prehitro pozabimo na njih. Ne le polnovreden ponozrnat kruh (ržen, kamutov, pirin, ajdov, ovsen), ampak tudi polnovreden riž, polnozrnati kosmiči (ovseni, pirini, pšenični) in polnovredne testenine. Kot pri vsaki stvari, tudi tukaj ne gre pretiravati in za vse tri obroke v dnevu jesti vse polnozrnato, ker bo znala prebava protestirati. Smiselno je kombinirati z zelenjavo in stročnicami; na ta način bomo tudi dlje časa siti, želodček bo pomirjen, mi pa srečni, ker se nismo »nabasali« do komatoznega stanja.

Ajdovi soba rezanci z omako iz bučk in popečenega tofuja

4. Kakovostne omega-3 maščobne kisline

Največ jih najdemo v ribah, lososu, sardonih in sardelicah, prav tako pa v semenih – laneno, konopljino, sončnično ter orehih in domačih jajcah.
Te maščobne kisline povečajo dotok krvi do reproduktivnih organov, pomirjajo in uravnavajo hormone. 2-3 tedensko si privoščimo zdrav obrok, najbolje z ribicami z dna prehranjevalne verige, ki so manj onesnažene s težkimi kovinami. To so sardoni, sardele, girice, vahnje, trske in divji losos.

Losos na organskem rižu s svežo špinačo

Preberi še:


Avtor: Klavdija Kosič, prehranska svetovalka AFP

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki