Nosečnost je čas velikih sprememb – fizičnih, čustvenih, pa tudi stilskih. Medtem ko so se generacije naših babic bile primorane v nosečnosti odeti v prevelika in nenamenska oblačila, na srečo danes obstaja veliko modnih linij, ki nosečnicam ponujajo udobne in stilsko dovršene kose.

Nekatere ženske lahko vsaj nekaj časa še nosijo svoja stara oblačila, pa vendar je več takih, ki zaradi udobja raje smuknejo v nosečniške obleke. Pri tem ne gre pozabiti, da se nošenje preozkih oblačil tudi odsvetuje. Pojavijo se lahko namreč bolečine v različnih predelih telesa, preozke obleke pa tudi poslabšajo prekrvavitev.

Vse več modnih hiš zato razvija posebne linije nosečniških oblačil, ki ženskam v tem obdobju zagotavljajo ne le potrebno udobje, pač pa tudi možnost izražanja z oblačili. To velja tudi za Lidlovo modno kolekcijo Esmara, kjer so v preteklosti sodelovali z velikimi imeni, kot sta Heidi Klum in Paris Hilton. Pri Esmari veliko pozornosti posvečajo razvoju udobnih krojev in uporabi čim lažjih materialov, ki nosečnicam ponujajo sproščenost, udobje in možnost samoizražanja.

Letošnji poletni trendi

Tradicija je jasna. Naravni materiali, ki dihajo. Predvsem bombaž in svila, izogibajte pa se sintetičnim materialom, ki lahko dražijo kožo, saj niso zračni. Oblikovalci to poletje prisegajo na barvno paleto modre, svetlo zelene, bele in bež. Če želite dodati bolj pestre odtenke, uporabite rdečo, roza, rumeno ali vijolično barvo. Sicer mnogi oblikovalci letošnje poletje v ospredje postavljajo daljše tunike, tudi takšne s tričetrtinskimi rokavi.

Večna dilema in tihi konsenz

Obstajata dve filozofiji nosečniškega džinsa: elastični žepi ali podaljšani pas iz stretch tkanine. Kavbojke z elastičnimi žepi so po obliki enake klasičnim kavbojkam. Razlika je v tem, da elastični žepi, ki nadomestijo elastiko v pasu, omogočajo prilagajanje obsega pasu.

Po drugi strani pa kavbojke z dodano raztegljivo tkanino v pasu omogočajo, da bodoče mamice svoj zaobljeni trebušček »skrijejo«. Tako sta se oblikovala dva tabora zagovornic, ki pogosto na koncu prideta do skupnega zaključka. Resda nekaterim ženskam ne ustreza elastični pas na rastočem trebuščku, druge spet moti v pasu podaljšani pas tkanine, ki lahko sega vse do nedrčka. Pa vendar večina nosečk v prvi polovici prisega na elastične žepe, nato pa, ko trebuščka ni mogoče več skriti, ugotovijo prednosti podaljšane stretch tkanine.

Zdravje pred stilom

Strokovnjaki nenehno svarijo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, saj pretirano izpostavljanje sončni svetlobi dolgoročno sproži predrakave spremembe, ki lahko privedejo do razvoja kožnega raka.

Zato v poletnih dneh poleg lahkotnih oblačil svetujejo uporabo čim bolj kvalitetne kreme za sončenje. Izbira te pa je, kot kažejo redna letna testiranja Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), zelo pomembna. Pogosto namreč ni povezave med ceno in kvaliteto krem za sončenje, opozarjajo pri ZPS. Še več, testi ZPS v zadnjih letih so kar nekajkrat pokazali, da so lahko cenejše kreme za sončenje med najbolj učinkovitimi. Cien Sun krema za sončenje, ki jo lahko dobite v Lidlu, je takšen primer visokokakovostnega izdelka, ki je potrošnikom na voljo po izjemno ugodnih cenah.

Še nekaj nasvetov za nego kože poleti:

  • Kremo z zaščitnim zaščitnim faktorjem uporabljate čez celo leto.
  • Izogibajte se soncu, predvsem med 11. in 15. uro.
  • Nosite sončna očala, saj ta nudijo zaščito oči pred škodljivimi UV-žarki.
  • Pokrijte si ramena, lahek bombaž je za to najbolj primerna tkanina.
  • Poleti, predvsem po kopanju, znova nanesite kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem.

Veste, kaj pomenijo številke zaščitnih faktorjev?

SPF (Sun Protection Factor) ali zaščitni faktor je eden izmed glavnih dejavnikov, ki našo kožo ščiti pred staranjem, jo ohranja zdravo, mladostno in sijočo. Kreme za sončenje z različnimi zaščitnimi faktorji omogočajo različno zaščito pred UVB-žarki, ki povzročajo opekline in so za kožo škodljivi.

Zaščitni faktorji različnih krem za sončenje znašajo od 2 pa vse do 100, čeprav sta najbolj pogosta zaščitna faktorja 30 in 50. Pa vendar, kaj pomenita številki 30 in 50? Zaščitni faktor na izdelku pove, koliko sevanja UVB prodre skozi ustrezen nanos zaščitnega sredstva. Pri faktorju 30 tako do kože prodre 1/30 ali 3,33 % sevanja, pri faktorju 50 pa 1/50 oziroma 2 % sevanja.

Poletna oblačila za nosečke in Cien Sun kreme za zaščito na soncu lahko kupite v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.


 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki