Lotusovi porodi so precej nova zadeva oz. trend. Z njim so začeli v 80. letih prejšnjega stoletja v ZDA in Avstraliji, pomeni pa porod brez prereza popkovnice. Morda se to sliši kot nekaj mističnega, kar bi počeli samo hipiji, mnogim pa lotusov porod predstavlja nekaj izredno kontroverznega. Obstaja nešteto možnih načinov poroda, pri lotosovem porodu pa ne govorimo o tem, kaj se dogaja med, temveč po porodu:

Novorojenček ostane povezan s posteljico

Po dooolgem čakanju, na svet končno pride čudovit novorojenček. V tistem trenutku si tako zaposlena z novimi občutji, da komaj opaziš, kaj se dogaja zatem – iztis posteljice. Takrat porodna ekipa stisne popkovnico s sponko, tvoj partner ali oseba, ki je s teboj pri porodu, pa jo prereže. Razen pri lotusovem porodu. Ja, prav si prebrala. Pri lotusovem porodu posteljica ostane povezana z novorojenčkom.

Posteljica se od novorojenčka loči naravno

Ne, posteljica in otrok nista povezana za zmeraj. Popkovnica se, če je ne prerežemo, samodejno loči od popka nekje v 3 – 10 dneh po porodu.

Starši zavestno izberejo lotusov porod, ker želijo, da se prav vse zgodi po povsem naravni poti. Zagovorniki lotusovega poroda verjamejo, da ima daljša povezanost otroka s svojo posteljico pozitivne psihološke učinke nanj, in da ima vsa dodatka kri, ki jo otrok dobi iz posteljice, blagodejne zdravstvene učinke.

Poleg novorojenčka nosiš še posteljico

Ker pri lotusovem porodu posteljica ostane povezana z novorjenčkom,  pride do nekaj majhnih logističnih težav – posteljico je treba (poleg novorojenčka) nositi zelo previdno. Posteljico se najprej umije, osuši in položi v cedilo (verjetno ne tako, ki ga boš kasneje uporabila za špagete). Zatem se jo ovije v vpojno blago in položi v posebno posodico ali vrečo, ki bo ostala zraven novorojenčka.

Z lotusovem porodom je povezanih nekaj tveganj

Ne, ne gre za povsem rožnato zadevo. Čeprav njegovi zagovorniki verjamejo, da bodo tako izboljšali porodno izkušnjo in zagotovili boljše zdravje novorojenčka, lahko lotusov porod povzroči nekaj resnih težav.

Pomisli na vlogo posteljice; posteljica poskrbi, da ima otrok v trebuščku vse, kar potrebuje za rast in razvoj – dovaja kisik in hranila, odvaja pa izločke. Ko je novorojenčke zunaj, diha kisik iz zraka in dobiva mleko, zato ne potrebuje več tega dodatnega organa. Posteljica po porodu ve, da je njena vloga zaključena, zato sama od sebe preneha z delovanjem. V bistvu se začne razkrajati. Zaradi tega pa je popolna gostiteljica različnih bakterij, kar pa lahko vodi do infekcije.

S prerezom popkovnice lahko počakamo tudi na drugačen način

Čeprav se lotusov porod zdi… poseben, čakanje s prerezom popkovnice v resnici ni nič čudnega. Pozno klemanje oz. čakanje (30 – 60 sekund po porodu) s prerezom popkovnice pomeni številne morebitne zdravstvene prednosti za otroka; med drugim tudi višjo vsebnost hemoglobina in železa v krvi, pa tudi višjo količina rdečih krvničk in zmanjšano potrebo po transfuziji pri nedonošenčkih. V trem primeru gre za zelo velike in pomembne prednosti, vseeno pa ni treba še teden po porodu poleg novorojenčka nositi še posteljico.

Preberi tudi: 5 prednosti poznega klemanja

Pred porodom sprejmeš kar nekaj odločitev. Kakorkoli že se boš odločila – za naravni porod, porod s pomočjo protibolečinskih zdravil, carski rez, lotusov porod ali za kakršnokoli drugo vrsto poroda – izbira in izkušnja sta samo tvoji. Sledi svojim občutkom in temu, kar veš, da je najboljše zate in za tvojega otroka in se ne pusti, da bi te kdorkoli prepričal v tip poroda, ki ni najboljša izbira zate.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki