Če se vam bo kmalu pridružil nov družinski član, morate starši že pred njegovim rojstvom in tudi v določenem času po njem, urediti vrsto postopkov in dokumentacije za svojega novorojenčka. 

Pred rojstvom

👨 Priznanje očetovstva

Že v času nosečnosti, lahko pa tudi po rojstvu otroka, mora oče uradno priznati otroka kot svojega, če starša nista poročena. To lahko uredite pri pristojnem centru za socialno delo v javni listini, v oporoki ali pa na upravni enoti pred matičarjem. 

👪 Materinski in očetovski dopust

Vlogo za materinski dopust lahko oddate 60 dni pred rokom poroda. Praviloma z njim začnete 28 dni pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni. Če rodite pred predvidenim rokom, vlogo oddajte čim prej. Očetje pa lahko uveljavljajo očetovski dopust, in sicer v trajanju 30 koledarskih dni. 

👩👨 Starševski dopust

Za nadaljnjo nego otroka po izteku materinskega in očetovskega dopusta, lahko starša koristita še starševski dopust, ki lahko traja 260 dni. 

Po rojstvu

👶 Določitev osebnega imena

Izjavo o določitvi otrokovega osebnega imena ter izjavo o določitvi otrokovega prebivališča starši izpolnite že v porodnišnici. Za to boste potrebovali le osebni dokument in poročni list, če ste s partnerjem poročeni. Za nadaljnje postopke pa potem poskrbi porodnišnica, v kateri je otrok rojen.

Ime otroka lahko tudi naknadno prijavite na katerikoli upravni enoti najpozneje v 30-dneh po rojstvu.

📜 Matična številka in rojstni list

Z vnosom novorojenčkovih podatkov v matični register vaš otrok pridobi enotno matično številko. Skladno s postopkom matičar nato izda rojstni list, ki ga posreduje materi otroka.

V občini, kjer živite, vam bodo na matičnem uradu na vašo prošnjo izdali tudi kopijo rojstnega lista, ki jo boste kasneje potrebovali npr. za osebno izkaznico, vpis v vrtec in za druge dokumente. 

🏥 Obvezno zdravstveno zavarovanje

Tisti starš, po katerem bo otrok zavarovan, mora v roku 60-tih dni po rojstvu novorojenčka prijaviti v obvezno zdravstveno zavarovanje. Prijavo bo pravzaprav opravil delodajalec na podlagi rojstnega lista otroka, ki mu ga bo posredoval starš, takoj ko ga prejme.

📝 Vloga za otroški dodatek

Najbolje je, da za otroški dodatek zaprosite v 30-tih dneh po porodu. Na ta način se vam bo namreč priznal z mesecem otrokovega rojstva. 


Več koristnih nasvetov za bodoče starše in najpomembnejše informacije iz Šole za starše najdete v brezplačnem priročniku Zavarovalnice Triglav, Vodnik za bodoče starše.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki