Vitamin D pomembno vpliva na zanositev, zdravje nosečnice in otroka ter zdravje dojenčka in doječe mame. Pri vseh treh stanjih je preskrbljenost z vitaminom D katastrofalno nizka in povzroča številne bolezni.

Pandemična razsežnost pomanjkanja vitamina D je ena največjih zdravstvenih težav našega časa. Njegovo pomanjkanje je v sodobni družbi postalo naravno, očitno in lahko dokazljivo, žal pa so med najbolj prizadetimi otroki.

V dve leti trajajoči raziskavi Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru, v kateri so spremljali 100 nosečnic v vseh letnih časih, so ugotovili, da jih je le 7 % imelo zadovoljive ravni vitamina D, in sicer 12 % v septembru in le 2 % v decembru. Njegove ravni so bile pri novorojenčkih višje kot pri materah, vendar so dobro korelirale z njimi, kar pomeni, da je bila preskrba otrok z vitaminom D nezadostna. 80 % dojenčkov, ki jim ne dodajajo vitamina D, ima prenizke ravni tega vitamina! Tudi drugod po svetu ni drugače, o čemer pričajo številne kakovostne raziskave.

 

Vpliv in koristi vitamina D

Vitamin D še vedno najpogosteje povezujejo samo s preprečevanjem rahitisa, čeprav obstaja na tisoče dobrih znanstvenih študij, da vitamin D, ki se spremeni v hormon, močno vpliva na skoraj vse, kar se dogaja v naših telesih. Pomemben je pri spočetju (zanositvi) otroka, v času njegovega bivanja v maternici, najzgodnejšem obdobju po rojstvu, v obdobju odraščanja in skozi celo življenje.

Dokazano je, da vitamin D vpliva na preprečevanje in zdravljenje številnih avtoimunih bolezni (atopijski dermatitis, multipla skleroza, revmatoidni artritis, diabetes tipa 1, psoriaza in druge), na bolezni srca, vseh vrst raka, kapi, nalezljivih bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 2, demence, depresije, avtizma, Alzheimerjeve, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibromialgije, osteoartritisa, osteoporoze, hipertenzije in številnih drugih bolezni in motnje v razvoju (ADHD, cel spekter avtističnih motenj). Če so že zboleli, se je skoraj brez izjeme stanje izboljšalo po jemanju dovolj visokih odmerkov vitamina D. Ima tudi zelo pomembnii vlogo pri razvoju kosti in zob ter delovanju imunskega sistema.

Pomembno je poudariti, da pomanjkanje vitamina D v najzgodnejšem obdobju zelo zvišuje tveganja, da bodo kasneje razvili eno naštetih ali kakšnih drugih bolezni.

Pomanjkanje vitamina D je povezano z možnostmi zanositve žensk, saj so receptorji vitamina D v vseh delih reproduktivnega sistema, od jajčnikov, endometrija do placente. Pomanjkanje vitamina D škodljivo vpliva na folikle jajčnikov in zdravje zarodka.

Tudi pri neplodnih moških so ugotovili povezavo med ravnmi vitamina D ter gibljivostjo in kakovostjo semenske tekočine.

Kako do zadostne količine vitamina D?

Vitamin D sami tvorimo, če smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkov, najbolje med 11. in 15. uro. Vedenje o vitaminu D je pomembno tudi ali predvsem zato, ker tega vitamina v hrani skoraj ni (razen v mastnih prostoživečih ribah), ker ga sami ne moremo tvoriti od septembra do aprila (ker sonce ni dovolj močno ali pa ga ni) in ker smo v obdobju, ko je dovolj močnega sonca v zaprtih prostorih, oblečeni ali pa namazani z zaščitnimi kremami in vitamina D skoraj ne tvorimo. Dojenčkove kože ne izpostavljamo neposrednim sončnim žarkom, saj ne tvori vitamina D, tvegamo pa opekline.

 

Materino mleko običajno ne vsebuje skoraj nič vitamina D, saj so v 100 gramih povprečno le 3 IE vitamina D, kar pomeni, da bi ga moral dojenček popiti 13 litrov dnevno, da bi prejel 400 IE vitamina D. Zato pediatri priporočajo doječim mamicam, naj svojim novorojenčkom dodajajo 400 IE vitamina D dnevno. Kot možnost omenjajo, da doječe matere dnevno zaužijejo več kot 6.000 IE, tj. odmerek, pri katerem je realno predpostaviti, da bo tudi dojenček prek mleka dobil dovolj vitamina D. Evropska agencija za varno hrano kot zgornjo dopustni vnos vitamina D za zdrave dojenčke 1000 i.e., za starejše od enega leta pa 2000 i.e., najuglednejša svetovana združenja endokrinologov pa 2000 in 4000 i.e. Če je otrok predebel, bolan ali ima težave v razvoju potrebuje veliko več vitamina D.


Znanje za najboljše zdravilo!

Zato je strokovno recenzirana knjiga Moč vitamina D ena najpomembnejših knjig, ki jo bodo prebrali bodoči in sedanji starši. Pozabite na vsa (ne)znanja o vitaminu D in se ne zanesite, da bo vaš zdravnik na tekočem z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. Veliko koristnih informacij je na www.vitamind3.si.

Odgovoren starš je dolžan svojemu otroku zagotoviti vse, kar potrebuje za zdravo življenje – odgovoren in ljubeč starš je dobro informiran starš.

Ivan Soče, avtor knjige Moč vitamina D

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki