Povprečna starost prvič nosečih mamic se z vsakim letom zvišuje. Žensk, ki so prvič noseče pri starosti 40 – 44 let, je kar dvakrat več, kot leta 1990. Žensk, ki so prvič noseče pri 35 – 39. letih, pa kar 6x več kot v sedemdesetih!

Pričakovati svojega prvega otroka po 35. letu je popolnoma drugačna izkušnja. Tako iz zdravstvenega, kot čustvenega in psihološkega vidika. Nosečke, ki jih smatramo za ”starejše nosečke”, se po navadi soočajo z naslednjimi težavami:

1. Zavedanje tveganj

Nosečke stare več kot 35 let se večkrat pritožijo, da se njihovi zdravniki in ginekologi večino časa osredotočajo samo na njihovo starost in možne težave zaradi nje. Enkrat mi je ena nosečka rekla: ”Želim si, da bi bila moja ginekologinja vesela zame in bi se kdaj osredotočila na vse dobre strani moje nosečnosti, ne samo na slabe.”

Pomembno je, da se v taki situaciji postavite zase. Recite: ”Zavedam se teh tveganj. Trenutno vse teče brez problemov, zato sem srečna in hvaležna in vas prosim za podporo.” Če boste s svojim ginekologom iskrene, boste lahko z njim razvile dober odnos.

2. Stiska, kljub zavestni odločitvi o nosečnosti po 35. letu

“Za otroka sem se namerno odločila kasneje, ko bi bila bolj organizirana, ustaljena in pripravljena. Nemoč in nevednost, ki spremljata prvo nosečnost, sta me zato presenetili in ni mi lahko v teh občutkih.”

Mnogokrat se ženske odločijo zanositi kasneje v življenju, ker se želijo pred tem dobro ustaliti. Lahko dajo prednost karieri in si najprej zagotovijo dobro službo, ali pa se morajo ustaliti s pravim moškim in najprej ustvariti primeren dom za svojo družino.

Če ste tudi sami radi dobro organizirani in vse natančno načrtujete, vas lahko vsako odstopanje od načrtov spravi iz tira. Rizična nosečnost, spontani splav ali prezgoden porod, lahko pri vas povzročita ogromno stresa. Ne samo zaradi očitnih dejavnikov, ampak tudi zaradi planov, ki ste jih tako skrbno načrtovali in so padli v vodo.

V primeru, da začnete zaradi teh vzrokov doživljati hudo stisko si poiščite podporno skupino ali individualno pomoč.

VIR: http://www.mindbodygreen.com

3. “Čeprav se otroka veselim, sem v depresiji.”

Depresija in tesnoba sta v nosečnosti pogosti in zadeneta kar 15% nosečnic. Zaradi tega bi se morale vse nosečnice zavedati znakov nosečniške depresije in tesnobe.

Če se bolezni ne posvetimo, se lahko posledice prenesejo v poporodno obdobje in vplivajo na navezanost in stik z dojenčkom. Preprečijo lahko uživanje in srečo v prvih mesecih življenja z novim družinskim članom, nevarne pa so tudi za partnersko zvezo.

Zdravljenje je odvisno od stopnje depresije oz. tesnobe. Zdravi se lahko skozi terapijo, masažo, akupunkturo ali s pomočjo zdravil.

4. “Nisem si mislila, da lahko sploh zanosim!”

Ženske starejše od 35. let so ves čas izpostavljene mnenju, da je po 35. letu manj možnosti za zanositev. Sploh tiste, starejše od 40 let, večinoma ne uporabljajo zaščite, saj so prepričane, da ne bodo zanosile. Zaradi tega lahko pride do nepričakovanih in nenačrtovanih nosečnosti.

Kljub temu, da ne gre za nezaželeno nosečnost, je lahko nepričakovana nosečnost tudi velik zalogaj. Na hitro je potrebno spremeniti življenjski slog in urediti morebitne druge manjke – stanovanje, služba, finančni plan. Ta nenaden stres lahko zahteva svoj davek.

Če se znajdete vtakšni situaciji, vam priporočam, da se osredotočite na svoje čustveno zdravje. Vzemite si čas za sproščanje and se udeležite tečaja čuječnosti. V kolikor bi se znašli v večjih težavah, zaprosite za pomoč strokovnjakov. Vem, da ni lahko, ampak je mnogokrat nujno.

5. “Zdi se mi, da se težko ujamem z drugimi mamicami.”

Veliko starejših mamic mi je potožilo, da se počutijo osamljene. Pa naj bo to na jogi za nosečnice, v šoli za starše ali na igrišču. Težko se ujamejo z mlajšimi mamicami, ki so v poznih dvajsetih in s starejšimi, ki imajo že po 2 ali 3 otroke.

Ko se počutite tako, morate razčistiti predvsem pri sebi. Za otroka ste se odločili kasneje. V nekem primernem trenutku v svojem življenju, ko se vam je zdelo prav. Zakaj ste se tako odločili, vam ni potrebno nikomur razlagati. Ste že imeli tehtne razloge, kot so jih imele tudi druge mamice, ki so se za otroke odločile prej.

Ker se za kasnejšo nosečnost odloča vedno več mamic, boste brez težav našli sebi primerno skupino. Če ne drugje, v skupinah na spletu. Želim si predvsem, da bi vedeli, da sta vaši čustvena stabilnost in notranja moč pomembnejši od vaših let in bi se osredotočali predvsem na njiju.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki