Naj ti najprej povem svojo zgodbo. 10 let sem bila oblikovalka, samozaposlena in tudi zaposlena kot art direktorica v različnih studiih in agencijah. Ko pa sem prvič zanosila pa sem dobila v sebi močno željo, da svoje pridobljeno znanje delim še s drugimi nosečnicami in mamicami. Tako se je počasi rodila FB stran Nosečka in kmalu zatem tudi spletna stran, katero tudi zdaj bereš – Nosecka.net. Po porodniškem dopustu se nisem več vrnila v svojo službo, ampak sem se začela preživljati izključno z blogom Nosecka.net

Danes Nosečko bere več kot 480.000 mamic! 🙂

Fotka: Luka, Juna in jaz na poletnem dopoldanskem sprehodu. Leto 2022.

Pred teboj je odločitev: se vrniti v staro službo, ki zahteva 8 ur dela na dan in vsakodnevno vožnjo, ali pa poiskati alternativo, ki bi ti omogočila več časa preživeti z otroki? Ena izmed možnosti, ki se ponuja, je začetek lastnega bloga. V tem članku bom podrobno razložila, kako začeti svoj blog in kako z njim zaslužiti.

Kot ustanoviteljica najbolj uspešnega bloga za nosečnice in mamice v Sloveniji bom s tabo delila nekaj prvih korakov kako začeti svoj blog.

1. Izberi svojo strast

Prvi korak pri začetku bloga je izbira teme, o kateri boš pisala. Kaj te resnično navdušuje? O čem ne moreš nehati govoriti? Naj bo to kuhanje, vzgoja otrok, moda, potovanja ali karkoli drugega, izberi temo, ki te resnično zanima. To bo tvoja motivacija za pisanje in vztrajanje, tudi ko bo težko.

Fotka: Jaz s sinčkom prvi teden po porodu, pišem članke za Nosečko. Leto 2016.

2. O čem naj pišem na blogu?

Ko si izbrala svojo strast, je čas, da razmisliš o tem, o čem boš pisala. Kaj bi tvoji bralci želeli prebrati? Kaj bi jim lahko ponudila? Razmisli o vprašanjih, ki jih imajo tvoji potencialni bralci, in kako bi jim lahko pomagala. To bo osnova za tvoje blog objave.

3. Odločit se za ime domene

Ime tvojega bloga je pomembno. To je prva stvar, ki jo bodo videli tvoji bralci, zato mora biti privlačno in odražati vsebino tvojega bloga. Izberi ime, ki je enostavno zapomniti in izgovoriti. Zabec.net je slovensko mesto za iskanje in nakup domene.

Fotka: S hčerko pihava balone, katere sem oblikovala za novo trgovinico shop.nosecka.net.

4. Izberite načrt gostovanja

Za začetek bloga boš potrebovala gostovanje. To je storitev, ki bo tvoj blog postavila na splet. Obstaja veliko ponudnikov gostovanja, zato izberi tistega, ki najbolje ustreza tvojim potrebam in proračunu. Gostovanje lahko tudi urediš na straneh kot je zabec.net

5. Namestite WordPress

WordPress je najbolj priljubljena platforma za bloganje. Je enostaven za uporabo in ponuja veliko možnosti za prilagoditev. Ko se odločiš za gostovanje, sledi navodilom za namestitev WordPressa na njihovi strani wordpress.org ali pa si poglej posnetek >

6. Prijavite se v svoj novi blog

Ko je WordPress nameščen, se prijavi v svoj novi blog. Tu boš lahko začela ustvarjati svoje prve objave.

7. Namesti temo

Tema je tisto, kar določa, kako izgleda tvoj blog. Izberi temo, ki odraža tvoj stil in temo tvojega bloga. WordPress ponuja veliko brezplačnih in plačljivih tem, med katerimi lahko izbiraš. Elegant Themes je ena izmed priljubljenih možnosti dobrih plačljivih tem, ki so ponavadi boljše sprogramirane in tudi lepše.

8. Napišite svoje prve blog objave

Zdaj, ko je tvoj blog postavljen, je čas, da začneš pisati. Napiši nekaj objav, ki bodo zanimive za tvoje bralce. Ne pozabite vključiti koristnih informacij in nasvetov. Za ideje lahko poklepetaš s chatgpt orodjem, ki ti bo cel čas lahko zelo dober sogovornik glede vsebine.

9. Vlagajte vase in hitreje rastite

Če želiš, da tvoj blog raste, moraš vložiti čas in trud. To pomeni, da se moraš nenehno učiti in izboljševati. Obstaja veliko virov, ki ti lahko pomagajo, vključno s spletnimi tečaji, knjigami in blogi drugih blogerjev. Udemy je odlično mesto za iskanje spletnih tečajev. Na youtubu pa boš našla veliko brezplačne vsebine glede vodenja bloga.

Fotka: Jaz v svoji novi pisarni.

10. Pridobi in povečaj promet na svojem blogu

Promet na tvojem blogu je ključnega pomena za tvoj uspeh. Več ljudi, ki obiščejo tvoj blog, več možnosti imaš za zaslužek. Uporabi različne strategije za povečanje prometa, kot so optimizacija za iskalnike (SEO), družbena omrežja, gostujoče objave in e-poštni marketing. Yoast SEO je odlično orodje za optimizacijo za iskalnike. Več o optimizaciji bom pisala v naslednjem članku.

11. Odloči se, kako želiš zaslužiti z blogom

Obstaja več načinov, kako lahko zaslužiš z blogom. Lahko prodajaš svoje izdelke ali storitve, uporabljaš affiliate marketing, prodajaš oglasni prostor ali zaslužiš z oglaševanjem preko člankov. Izberi način, ki najbolje ustreza tvojemu blogu in tvojim bralcem.

Fotka: Pošiljanje priročnika potencialnim oglaševalcem, ki se pojavijo v priročniku z oglasom.

12. Kako najti čas za začetek bloga

Začetek bloga zahteva čas in trud. Toda tudi če si zaposlena mama, lahko najdeš čas za to. Izkoristi čas, ko so tvoji otroci v vrtcu ali šoli, ali pa delaj, ko so v postelji. Vsak trenutek, ki ga lahko izkoristiš, je dragocen in prej ko začneš, več časa bo stran na spletu in pridobivala dobro abvtoriteto v očeh Google iskalnika, neglede na obisk.

Začetek lastnega bloga je lahko odlična priložnost za mame, ki se po porodniškem dopustu ne želijo vrniti v svojo 8-urno službo. Ne samo, da ti omogoča, da delaš od doma in preživljaš več časa z otroki, ampak ti tudi omogoča, da deliš svoje strasti z drugimi in celo zaslužiš nekaj denarja. Torej, zakaj ne bi poskusila?

Fotka: Snemanje projekta solazastarse.com.

Kako začeti?

Če te zanima več o tem, me lahko pokličeš na 040 831 798 ali pišeš na [email protected] in pomagala ti bom na vsakem koraku.


Avtor: Danaja Oblak, Ustanoviteljica

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki