Impetigo je pogosta in zelo nalezljiva okužba kože, ki prizadene predvsem dojenčke in majhne otroke. Običajno se pojavi kot rdečkaste rane na obrazu, zlasti okoli nosu in ust ter na rokah in nogah. V približno enem tednu rane počijo in razvijejo se skorjice medene barve.

Zdravljenje z antibiotiki lahko omeji širjenje impetiga na druge. Otroci naj bodo doma, dokler niso več kužni – običajno 24 ur po začetku zdravljenja z antibiotiki.

Simptomi impetiga

Glavni simptom impetiga so rdečkaste rane, pogosto okoli nosu in ust. Rane hitro počijo, nekaj dni se izcejajo in nato tvorijo skorjo medene barve. Rane se lahko razširijo na druge dele telesa z dotikom, oblačili in brisačami. Srbenje in bolečina sta na splošno blaga.

Manj pogosta oblika bolezni, imenovana bulozni impetigo, povzroča večje mehurje na trupu dojenčkov in majhnih otrok. Ektim je resna oblika impetiga, ki povzroča boleče rane, napolnjene s tekočino ali gnojem.

Kdaj k zdravniku

Če sumite, da imate vi ali vaš otrok impetigo, se posvetujte z družinskim zdravnikom, otrokovim pediatrom ali dermatologom.

Vzroki okužbe z impetigom

Impetigo povzročajo bakterije, običajno stafilokoki. Morda je bil otrok izpostavljen bakterijam, ki povzročajo impetigo (v stik z ranami nekoga, ki je okužen) ali s predmeti, ki se jih je dotaknil – kot so oblačila, posteljnina, brisače in celo igrače.

Dejavniki tveganja okužbe

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za impetigo:

 • Starost. Impetigo se najpogosteje pojavi pri otrocih, starih od 2 do 5 let.
 • Bližnji stik. Impetigo se zlahka širi v družinah, v prenatrpanih okoljih, kot so šole in otroške ustanove, ter pri športu, ki vključuje stik s kožo na kožo.
 • Toplo, vlažno vreme. Okužbe z impetigom so pogostejše v toplem in vlažnem vremenu.
 • Poškodovana koža. Bakterije, ki povzročajo impetigo, pogosto vstopijo v kožo skozi majhne ureznine, ugrize žuželk ali izpuščaj.
 • Druga zdravstvena stanja. Otroci z drugimi kožnimi obolenji, kot je atopijski dermatitis (ekcem), imajo večjo verjetnost za razvoj impetiga. Večja je tudi verjetnost, da jo bodo zboleli starejši odrasli, ljudje s sladkorno boleznijo ali ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Zapleti z okužbo impetigo

Impetigo običajno ni nevaren. In rane pri blagih oblikah okužbe se običajno zacelijo brez brazgotin.

Redki zapleti impetiga vključujejo:

 • Celulitis. Ta potencialno smrtno nevarna okužba prizadene tkiva pod kožo in se sčasoma lahko razširi na bezgavke in krvni obtok.
 • Težave z ledvicami. Ena od vrst bakterij, ki povzroča impetigo, lahko poškoduje tudi ledvice.
 • Brazgotinjenje. Rane, povezane z ektimom, lahko pustijo brazgotine.

Preprečevanje okužbe in širjenja impetiga

Ohranjanje čiste kože je najboljši način za ohranjanje zdravja. Pomembno je, da ureznine, odrgnine, pike žuželk in druge rane takoj operete.

Da preprečite širjenje impetiga na druge:

 • Prizadeta mesta nežno umijte z blagim milom in tekočo vodo in nato rahlo pokrijte z gazo.
 • Oblačila, posteljnino in brisače okužene osebe vsak dan operite z vročo vodo in jih ne delite z nikomer v družini.
 • Pri nanašanju antibiotičnega mazila nosite rokavice in si po tem temeljito umijte roke.
 • Okuženemu otroku na kratko strižite nohte, da preprečite poškodbe zaradi praskanja.
 • Spodbujajte redno in temeljito umivanje rok ter dobro higieno na splošno.
 • Otroka z impetigom pustite doma, dokler vam pediater ne reče, da ni več kužen.

Za več informacij obiščite: NIJZ kako zdravimo impetigo

Pomembno! Vedno se posvetujte s svojim pediatrom. Če ohranjate otrokovo kožo čisto in suho ter otroka spodbujate k izvajanju preventivnih ukrepov, se okužba ne bi smela ponoviti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki