Moluske ali mehkužke je dokaj pogosta okužba kože, ki jo povzroča virus. Povzroča okrogle, čvrste, neboleče izbokline velikosti od glavice bucike do radirke svinčnika. Če so izbokline opraskane ali poškodovane, se lahko okužba razširi na bližnjo kožo. Moluske se širijo tudi s stikom od osebe do osebe in stikom z okuženimi predmeti.

Čeprav je najpogostejši pri otrocih, lahko okužba z moluskami prizadene tudi odrasle – zlasti tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Odrasli z zdravim imunskim sistemom pa se lahko okužijo s splonim stikom z okuženo osebo.

Če se izbokline ne zdravijo, običajno izginejo v 6 mesecih do 2 letih.

Simptomi molusk

Znaki in simptomi okužbe z moluskami vključujejo:

 • Dvignjene, okrogle izbokline kožne barve
 • Majhne izbokline – običajno s premerom pod približno 1/4 palca (manjše od 6 milimetrov)
 • Izbokline z majhno udrtino ali piko na vrhu blizu sredine
 • Srbeče, rožnate izbokline
 • Izbokline na obrazu, trupu, rokah ali nogah otrok
 • Izbokline na genitalijah, spodnjem delu trebuha ali notranji strani stegen pri odraslih, če je bila okužba spolno prenosljiva

Kdaj k zdravniku

Če sumite, da imate vi ali vaš otrok moluske, se nemudoma obrnite na svojega izbranega pediatra.

Vzroki za okužbo z moluskami

Virus, ki povzroča moluske, se zlahka širi prek:

 • Stik koža na kožo
 • Stik z okuženimi predmeti, kot so brisače, deske za brcanje in rokoborske preproge
 • Plavanje v bazenih ali masažnih kadeh, okuženih z virusom
 • Praskanje ali drgnjenje izboklin, s čimer se virus razširi na bližnjo kožo

Zapleti pri okužbi z moluskami

Izbokline in koža okoli njih se lahko vnamejo. To naj bi bil odziv imunskega sistema na okužbo. Če jih opraskate, se lahko te izbokline okužijo in zacelijo z brazgotinami. Če se na vekah pojavijo rane, se lahko razvije rožnato oko (konjunktivitis).

Preprečevanje širjenja molusk

Za preprečevanje širjenja virusa:

 • Umivajte roke. Ohranjanje čistih rok lahko pomaga preprečiti širjenje virusa.
 • Izogibajte se dotikanju izboklin. Dotikanje in praskanje okuženih območij lahko tudi razširi virus. Kri, ki steče iz molusk je najbolj kužna.
 • Ne delite ali izposojajte osebnih predmetov. Sem spadajo oblačila, brisače, krtače za lase in drugi osebni predmeti.
 • Pokrijte izbokline. Ko ste v bližini drugih, pokrijte izbokline z oblačili, da preprečite neposreden stik. Pustite prizadeto območje odprto na zraku, ko ni v bližini drugih, saj to spodbuja zdravo kožo. Med plavanjem pokrijte izbokline z neprepustnim povojem.

Zdravljenje okužbe z moluskami

Načinov odstranitve je več: pediater jih lahko zamrzne s tekočim dušikom, uniči z različnimi kislinami, uporabo električne igle ali pa jih postrga z ostrim instrumentom, temu pravijo kiretaža. Zdravljenje doma s posebno v ta namen narejeno kremo ali gelom je primerno le za starejše otroke in odrasle. 

V uredništvu smo testirale kar nekaj proizvodov, ampak se je od vseh najboljše obnesla raztopina Molusk, ki jo namažete direktno na molusko, ampak morate biti zelo natančni, ker je močna. Ne sme priti v stik z ostalo kožo okoli moluske. Uporablja se od 2. leta starosti otroka naprej.

Domača zdravila za moluske

Ovsene kopeli

Pomirite razdraženo in srbečo kožo s kopeljo iz ovsenih kosmičev. Ovseni kosmiči so fino mleti ovseni kosmiči, ki jih lahko dodamo topli (vendar ne vroči) kopalni vodi. Ovseni kosmiči imajo posebne trigliceride, ki so maščobne kisline, ki lahko prekrijejo kožo in imajo protivnetne lastnosti. Kopel si lahko pripravite tudi sami, tako da staromoden oves zmeljete v kuhinjskem robotu ali mlinčku za kavna zrna. Če želite zagotoviti, da ste oves dovolj zmleli, dodajte žlico ovsa v toplo vodo. Če vode ne spremenijo v mleku podobno strukturo, jih boste morda morali še bolj zmleti.

Omejite kopel na 10 do 15 minut. Dlje bi lahko izsušilo kožo, kar bi lahko razdražilo moluske. Lahko tudi zmešate koloidno ovseno kašo v skledi ali kozarcu in vanjo pomočite krpo za umivanje ter jo nanesete na predele razdražene kože.

Olje čajevca

Ena od možnosti zdravljenja doma je olje čajevca. Kupiti ga je mogoče v lekarnah ali drogerijah. Nanosi olja čajevca v kombinaciji z jodom dvakrat na dan lahko znatno zmanjšajo moluske.

Medtem ko so otroci v raziskavi občutili zmanjšanje simptomov samo z uporabo olja čajevca, je kombinacija olja čajevca in joda ponudila največje rezultate.

Olje čajevca je znan antiseptik. Toda pri nekaterih otrocih lahko povzroči alergijsko reakcijo. Preizkusite majhno neprizadeto območje z oljem in če v 24 urah ni reakcije, bi moralo biti varno za uporabo. Otroci tudi ne smejo uživati ​​olja čajevca. Ne nanašajte olja čajevca na otroka, ki ni dovolj star, da bi razumel, kako pomembno je, da olja ne uživa.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je pomirjujoče olje za kožo, pridobljeno iz jedrc zrelih kokosovih orehov s kokosove palme. Olje ima visoko vsebnost maščobnih kislin, ki preprečujejo izsušitev kože. Te maščobne kisline imajo tudi protivnetne lastnosti. Nanos kokosovega olja na razdraženo kožo lahko pomaga koži zadržati vlago, zaradi česar je manj srbeča. Izogibajte se pripravkom, ki imajo dodane parfume, saj lahko dražijo kožo.


Pomembno! Vedno se posvetujte s svojim pediatrom, preden uporabite zdravljenje doma, da ne povzročite večje škode. Če ohranjate otrokovo kožo čisto in suho ter otroka spodbujate k izvajanju preventivnih ukrepov, se okužba ne bi smela ponoviti.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki