Zelo vplivna ženska po imenu Beyoncé je nekoč rekla: “Kdo vodi svet? Dekleta!” In glede na vse je imela prav. Ne samo, da so njene besede “Dekleta vodimo svet.” moto veliko vodilnih žensk po svetu, so ženske v večini vodilne tudi v odnosu.

Izkazalo se je, da je stari rek “Srečna žena, srečno življenje.” resničen – in znanstveno potrjen.

Raziskava iz leta 2014, ki so jo izvedli raziskovalci z univerze Rutgers, je pokazala, da je zakonska sreča močno povezana s tem, ali je žena v razmerju srečna ali ne.

Če je ženska nesrečna, potem je njen mož nesrečen in skoraj celotno razmerje je brezno med dvemi, ki je lahko vsak dan globje.

Nasprotno pa, če je mož nesrečen, odnos trpi veliko manj.

Mogoče se vam zdi zapisano zelo površinsko in se morda ne tiče vajinega razmerja (upamo, da ne), je pa vsekakor dokazano, da v veliko primerih ta rek drži.

Kaj pravi raziskava

Raziskava 394 parov je pokazala, da ne samo, da žensko zadovoljstvo igra veliko vlogo pri sreči ali nesreči zakona, ampak so na splošno moški srečnejši v svojih odnosih kot ženske. Ko pa je prišlo do splošnega zadovoljstva z življenjem, je mnenje žena o zakonu neposredno vplivalo na to, ali je bil njihov mož srečen ali ne.

Razlog, da “Srečna žena, srečno življenje.” drži, je, da je srečna žena bolj pripravljena ugajati.

Kot je pojasnila avtorica raziskave Deborah Carr: “Če je žena srečna v svojem zakonu, se bo močno trudila ustvariti pozitivno izkušnjo za svojega moža. Zato ga morda bolj posluša, mu ponudi več čustvene podpore ali pa mu več pomoči pri dnevnih aktivnostih.”

Za nekatere moške je lahko ugotovitev, kako osrečiti svoje žene, težavno in se počuti kot velik pritisk.

Ko je ženska nesrečna, je veliko bolj verjetno, da bo o tem spregovorila, celo bila “konfliktna” glede tega, ugotavlja Deborah Carr.

Vendar pa bo moški »sedel in tiho vrel«, kar bo pustilo, da se bo sovraštvo razplamtelo, medtem ko njegova žena v nekaterih primerih morda niti ne bo pametnejša, da sploh obstaja težava. To je še posebej veljalo za starejše pare iz generacij, ko je bilo govoriti o vaših občutkih precej nezaslišano.

Komunikacija je bistvena

Zakon je lahko zares uspešen samo s izražanjem čustev, ne glede na to, kako boli. Žalostno je misliti, da ima lahko dojemanje zakonske zveze ena oseba tako velik vpliv, a ker je tako, si poročeni pari dolgujejo, da položijo vse svoje karte na mizo in se ne izogibajo odkritosti.

Seveda v življenju ni nobenih zagotovil in včasih je zakon, ki je obsojen na propad, preprosto obsojen na propad, toda če pustite, da je komunikacija del enačbe, potem lahko upate, da boste tam vztrajali dolgoročno.

Imejta redne sestanke

Vsakih nekaj mesecev se odločite za pregled odnosa. To pomeni govoriti o bolečih točkah – npr. razočaranja in prizadeta čustva – ampak tudi stvari, ki jih vaš zakonec dela prav. »Recite: ‘Pogovarjajva se o stvareh, ki naju osrečujejo. Pogovoriva se o stvareh, ki jih počneš in jih cenim,« je predlagala Deborah Carr. “To je pravzaprav lahko prav tako pomembno kot govoriti o težavah.” Zakaj? Vašemu pomembnemu partnerju sporoča, zaradi česa se resnično počutite ljubljenega – in mu pomaga zagotoviti, da bo tako tudi v prihodnje.

Postavljajta si vprašanja

Morda vas bo zamikalo, da bi ves skupni čas izkoristili za izpuščanje, vendar se morate tudi prepričati, da se bo vaš zakonec slišal. Če ne veste, kje začeti, poskusite z vprašanji, ki so jih raziskovalci zastavili parom v študiji: “Ali meniš, da se mi lahko odpreš glede svojih skrbi? Ali čutiš, da te cenim? Ali pogosto pzačnem prepir s tabo? Te prav razumem, kako se počutiš glede stvari? Ali se zaradi mene počutiš napeto? Ti grem na živce?”

Namig: naj vaš zakonec pove svoj odgovor – in nato pojasnite, zakaj je tako odgovoril. “Morda boste presenečeni,” je rekla Deborah Carr. »Včasih se nam morda zdi, da nekomu pomagamo, vendar mu ne pomagamo tako, kot bi si oni želeli pomagati. Nekdo morda čuti, da je skrben, vendar ga dojemajo kot nagajajoče.«

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki