V razvitih državah se ženske za prvega otroka odločijo vse kasneje in nove raziskave odkrivajo, da ima nosečnost v zrelejših letih celo svoje prednosti.

Ženske ponavadi slišijo, da je poznejša nosečnost slaba zanje in za otroka. Pogovor o tem se ponavadi osredotoča na manjšo plodnost in potencialne zdravstvene komplikacije in se nasploh smatra kot nekaj negativnega. Ženske se svari, da lahko nosečnost v zrelejših letih pomeni večje tveganje za težave pri porodu in za avtizem (čeprav so povezave med avtizmom in nosečnostjo v zrelejših letih neprepričljive).

Poglej tudi: 5 skrbi, s katerimi se soočajo ženske, ki prvič zanosiju po 35. letu

Vendar pa ima ob upoštevanju materinega dobrobita in otrokovega socialno-čustvenega razvoja, poznejša nosečnost vidne prednosti.

Nova študija, ki je vključevala 5000 mamic na Danskem, odkriva, da je pri starejših mamica manjša verjetnost, da se bodo drle na svojega otroka in uporabljale stroge vzgojne ukrepe in je pri njihovih otrocih manj verjetno, da bodo imeli vedenjske in čustvene težave.

Vodja raziskave, psiholog Dion Sommer, poudarja, da je pri oceni posledic višanja starosti novopečenih mamic treba upoštevati fizične in psihično-družbene prednosti in slabosti.

V študiji so raziskovalci opazovali otroke v 7., 11. in 15. letu starosti. Ugotovili so, da imajo otroci starejših mamic manj vedenjskih, družbenih in čustvenih težav v 7. in 11. letu starosti, ne pa tudi v 15. letu. Ugotovili so tudi, da se starejše mamice manj zatekajo k uporabi strogega oštevanja in kaznovanja.

To dejstvo ne preseneča, saj imajo starejše mamice v povprečju višjo izobrazbo in boljšo finančno stabilnost, pogosto pa so trdnejši tudi njihovi odnosi. Poleg tega se lahko kot prednost šteje že sama višja starost kot taka. Zakaj? Zrelejša leta pomenijo tudi večjo psihično zrelost.

Poglej tudi: Nosečnost občutimo drugače v 20ih, 30ih in 40ih letih starosti

Ljudje v zrelejših letih postanejo psihično bolj prilagodljivi, bolj strpni do vedenja drugih ljudi in so nasploh čustveno stabilnejši. Ta zrelost pojasni tudi to, da je za starejše mamice manj verjetna stroga in fizična disciplina. To pa privede tudi do srečnejšega okolja za vzgajanje otroka.

Seveda pa na drugi strani obstaja tudi veliko raziskav, ki ugotavljajo prednosti nosečnosti v mlajših letih. Dejstvo pa je, da idealne starosti za nosečnost ni in da enačba mlajše=boljše ne drži v vsakem primeru.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki