Verjetno je ena od največjih težav, s katerimi se soočamo kot starši, to, kako prepričati naše otroke, da spijo sami. Če vaš otrok noče spati sam, vam ni treba obupati. Obstaja veliko različnih stvari, ki jih lahko storite, da spodbudite vašega otroka k spanju samemu.

Prvi korak, ki ga morate storiti, je, da poskusite razumeti, zakaj vaš otrok noče spati sam. Morda se boji teme, morda ima nočne more, morda mu manjka vaša bližina ali pa preprosto ne mara spati sam. Razumevanje razlogov, zakaj vaš otrok noče spati sam, vam bo pomagalo najti najboljši način, kako ga prepričati, da poskusi spati sam.

Naslednji korak je, da se naučite tehnike pomirjanja, ki pomagajo vašemu otroku, da se počuti varno in sproščeno. Eden od načinov je, da pred spanjem uporabite nekaj umirjenih aktivnosti, kot so branje knjige, poslušanje umirjene glasbe ali pogovor z otrokom o njegovem dnevu. Pomembno je, da otroku omogočite nekaj časa, da se sprosti in pripravi na spanje. Prav tako lahko otroku ponudite ljubkovalno igračo ali odejo, ki mu bo pomagala, da se počuti varno in udobno.

Drugi korak je, da otroka naučite samostojnega spanja. Ena od tehnik je, da otroka vsak večer postopoma navajate na spanje sam. Začnite s tem, da ostajate v sobi z otrokom, dokler ne zaspi, in nato postopoma odstopajte od postelje. Če se otrok prebudi ponoči, se vrnite v sobo, da mu pomagate zaspati, vendar mu ne dovolite, da spi z vami. Če se otrok navadi na to rutino, bo sčasoma lahko zaspal sam.

Naslednji korak je, da uvedete določeno rutino pred spanjem, ki bo otroka pripravila na spanje. Rutina naj vključuje aktivnosti, ki pomagajo otroku, da se sprosti in umiri. To lahko vključuje umivanje zob, preoblačenje v pižamo, branje knjige ali poslušanje umirjene glasbe. Pomembno je, da rutino izvajate vsak večer ob istem času, da otrok ve, kaj lahko pričakuje.

Če se otrok še vedno bori s spanjem sam, poskusite z uporabo negativne okrepitve. To pomeni, da otroku pokažete, da nekaj izgubi, če ne sledi rutini spanja. Na primer, če otrok noče zaspati sam, lahko rečete: “Če ne moreš zaspati sam, potem ne boš mogel gledati risank zjutraj”. Negativna okrepitve se morajo nanašati na nekaj, kar je otroku pomembno, da bo imel večji učinek.


Uspavanje dojenčka od 0 do 6 mesecev >


Pomembno je, da ohranjate mirno in pozitivno vzdušje, ko spodbujate svojega otroka, da spi sam. Otroci se hitro odzovejo na vaše razpoloženje in če boste sami nervozni ali pod pritiskom, se bo to odrazilo na vašem otroku. Namesto tega poskusite ohranjati pozitivno in podporno vzdušje, ki bo otroku pomagalo, da se počuti varno in sproščeno.

Ne pozabite, da vsak otrok raste in se razvija po svojem tempu. Nekateri otroci se bodo lažje navadili na samostojno spanje, medtem ko bodo drugi potrebovali več časa. Pomembno je, da sprejmete individualne potrebe vašega otroka in se prilagodite njegovemu tempu.

Čeprav je lahko za starše težko, ko otrok noče spati sam, se zavedajte, da to ni nekaj, kar se bo zgodilo čez noč. Zahteva potrpežljivost in doslednost, vendar z malo truda in časa lahko otroka naučite, kako spati sam.

Najbolj pomembno pa je, da vašemu otroku zagotovite varno in ljubečo okolje, ki mu bo pomagalo, da se počuti varno in zaupljivo. Pomembno je, da mu dajete ljubezen, podporo in razumevanje, ne glede na to, kako težko se lahko zdi. Otroci potrebujejo toplino, da se razvijajo in rastejo, in če boste to zagotovili svojemu otroku, mu bo to dalo osnovo, ki mu bo pomagala, da bo zdrav in srečen.

Če vaš otrok noče spati sam, se ne obremenjujte preveč. Poskusite razumeti, zakaj se to dogaja, in izvajajte postopne spremembe, da bi ga spodbudili, da spi sam. Ne pozabite, da je vsak otrok drugačen in potrebuje svoj čas, da se navadi na samostojno spanje. S potrpežljivostjo, doslednostjo in ljubeznijo lahko svojega otroka naučite, kako spati sam in mu zagotovite varno in ljubeče okolje, ki mu bo pomagalo, da raste in se razvija.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, na pravilen način pripravimo, da boš šla v poporodno sobo samozavestna in suvereno zakorakala v starševstvo – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje celega leta!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki