Čestitke ob nosečnosti! Ginekološki pregledi med nosečnostjo so pomembni za spremljanje tvojega zdravja in zdravja otročka. Med nosečnostjo boš verjetno imela več ginekoloških pregledov, da preveriš zdravje maternice, materničnega vratu in drugih reproduktivnih organov. Ti pregledi pomagajo tvojemu ginekologu spremljati potek nosečnosti in zgodaj prepoznati morebitne težave.

Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo je pogosto razburljivo in živčno doživetje. Morda imaš veliko vprašanj in skrbi o tem, kaj lahko pričakuješ in kako skrbeti zase in za svojega otroka. Tukaj je nekaj informacij o tem, kaj lahko pričakuješ med prvim ginekološkim pregledom.

Prvi ginekološki pregled med 8. in 12. tednom

Pregled: Naredimo nežen ginekološki pregled in ocenimo maternico. Po potrebi odvzamemo bris materničnega vratu – PAP test. Nosečnici izmerimo krvni pritisk in jo stehtamo.

Posvet: Pogovorimo se o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in redni vadbi pod strokovnim nadzorom ter materinski šoli – izobraževanju za bodoče starše.

Prva ultrazvočna preiskava: Z vaginalno sondo (tipalom) ocenimo, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko plodov nosi nosečnica in ali je plod živ (ocenimo bitje srca). Plod izmerimo in tako najbolj natančno določimo pričakovani datum poroda (PDP).

Materinska knjižica: Predstavlja obvezen dokument vsake nosečnice. V njej zapišemo strokovne podatke o boleznih v družini, alergijah, operacijah, stanju ženske pred nosečnostjo, morebitne zaplete prehodnih nosečnosti. Po posvetu in pregledu nosečnico uvrstimo v skupino z nizkim ali velikim tveganjem za zaplete in naredimo načrt za vodenje v naslednjih mesecih.

Laboratorijske preiskave: Potrebna je določitev: krvna skupina in RhD faktor, ICT test in hemogram, sifilis, tokosplazmoza (protitelesa IgG in IgM), urin.

Preberi še: Koledarček vseh pregledov v nosečnosti

10 najbolj pogosto zastavljenih vprašanj

Pomembno je, da med pregledom med nosečnostjo postaviš čimveč vprašanj, da si zagotoviš informacije in podporo, ki jo potrebuješ za zdravo nosečnost in porod. Naj te ne bo strah vprašati svojega ginekologa o kakršnih koli vprašanjih, ne glede na to, kako čudna ali nepomembna se zdijo.

  • Kaj lahko pričakujem med nosečnostjo?
  • Kako naj skrbim zase in za otroka med nosečnostjo?
  • Katere hrane se moram izogibati?
  • Kakšni so znaki težav med nosečnostjo?
  • Kaj naj storim, če opazim kakršnekoli nenavadne simptome?
  • Kako lahko obvladam jutranjo slabost in druge neprijetnosti?
  • Kaj lahko jem in pijem med nosečnostjo?
  • Ali lahko nadaljujem z vadbo med nosečnostjo?
  • Kako se lahko pripravim na porod?
  • Kakšne so moje možnosti za obvladovanje bolečine med porodom?

Tvoje zdravje in zdravje tvojega otroka sta najpomembnejša. Predlagamo, da si vsa vprašanja napišeš na listek ali v telefon, ker boš na pregledu sigurno kakšnega pozabila. Lepo nosečnost želimo! 🙂

 

Članek je napisan v sodelovanju s prim. Darijo Strah, dr. med., spec. gin in porod.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki