Intervju: Ana Michelle Stipič 
Fotografije: Aleksandra Prus

Čeprav je oblikovanje njena velika ljubezen, je Danaja Oblak morda še bolj zaljubljena v Nosečko. Portal, ki je prava zakladnica kakovostnih vsebin za bodoče starše, je ustanovila (skoraj) pred desetletjem, idejam za prihodnost pa ni videti konca.

Nam lahko na kratko pojasnite, kakšno vsebino najdemo na portalu Nosečka?

Nosečka je materinski medij, kjer ženska v rodni dobi prejme ključne vsebine o zanositvi, nosečnosti, porodu, poporodnem obdobju, dojenju, negi novorojenčka, zdravju otrok in o vzgoji. Strokovne vsebine piše več kot 30 strokovnjakov z različnih področij, uporabne in poljudne članke pa pišemo mamice v uredništvu. Na spletni strani nosecka.net so na voljo tudi povezave do naših brezplačnih video pogovorov s strokovnjaki.

Kaj je bil povod za ustanovitev portala glede na to, da ste po izobrazbi univerzitetna diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij?

Oblikovanje je moja velika ljubezen, a sem vedno zelo uživala ob branju strokovne zdravstvene literature. Med prvo nosečnostjo sem prebrala ogromno literature, namenjene porodu in čustveno-psihični preobrazbi ženske v mater. Zato sem se odločila, da bom ustanovila stran na Facebooku, na kateri bom delila iz literature pridobljeno znanje o nosečnosti. Kmalu po zanositvi sem imela splav, v 12. tednu nosečnosti. Ker pa sem čutila veliko oporo v svoji skupnosti, sem imela kljub splavu moč, da z Nosečko nadaljujem. V roku dveh mesecev sva s partnerjem uspešno zanosila.

Kakšno je poslanstvo vašega dela?

Bodočim mamicam predati znanje, ki ga potrebujejo ob prihodu otroka – na strokoven in prijeten način. Želimo si, da bi pri nas vsaka nosečnica prejela informacije, ki jih potrebuje, in postala del močne skupnosti, namenjene povezovanju in kakovostnejšemu preživljanju obdobja nosečnosti in zgodnjega materinstva. Moja velika želja in cilj je ozaveščanje mamic, dviganje mentalitete staršev in otrok s pomočjo sočutne vzgoje ter razbijanje starih vzgojnih vzorcev. Tako bomo lahko vzgojili ljubljene in pozorne otroke, ki bodo kot odrasli bolj razumevajoče, ljubeče in močne osebe v novem svetu.

Prihodnje leto praznujete 10 let obstoja. Kako se je Nosečka v tem času spremenila?

Prvi dve leti je bila Nosečka aktivna samo na družbenih omrežjih. Tretje leto smo vzpostavili spletno stran, četrto leto pa smo začeli izdajati tiskani priročnik Najino prvo leto, najbolj bran materinski priročnik v Sloveniji. Ustanovili smo tudi spletno trgovinico shop.nosecka.net, kjer so na voljo strokovni priročniki po simboličnih cenah ter didaktični izdelki za otroke, ki so razviti s pedagogi, ilustrirani s strani nagrajene akademske ilustratorke Janje Baznik ter tiskani na ekološke materiale v Sloveniji. Pred dvema letoma smo začeli snemati tudi video in podkast vsebine, od letošnjega poletja pa ustvarjamo novosti, ki naj bodo še skrivnost. Ustanavljamo tudi Šolo za starše, ki bo neke vrste Masterclass za starše.

Kaj je vaša prednost v poplavi najrazličnejših nasvetov za bodoče starše?

Posluh in razumevanje novih generacij mamic. Pogosto berem vprašanja in stiske mamic na našem forumu in odgovarjam na njihova sporočila. Ne glede na to, da sem že daleč od plenic in dojenčkov, še vedno nisem izgubila ljubezni do predajanja znanja nosečnicam in mamicam. Ravno nasprotno – ta strast vsako leto bolj raste. Sploh, ker vidim, kako hvaležne so. Nosečka diha z mano in menim, da bralke to čutijo.

S kakšnimi vprašanji ste se spoprijemali v svoji nosečnosti, morda celo dilemami in strahovi?

Prva nosečnost je bila dokaj zahtevna. Ne toliko fizično kot mentalno. Veliko sem se ukvarjala s strahovi pred materinstvom, izgubo svobode in z vprašanjem, ali bom lahko dobra mama. A čas prinese svoje. Ko enkrat postaneš mamica, se metamorfoza šele začne in z vsakim letom ugotoviš nekaj novega. Menim, da je zelo pomembno, da starši delamo na sebi, hodimo na pogovore s strokovnjaki ali skupinske terapije, se obdamo s prijatelji, ki nas ne obsojajo in s katerimi lahko odkrito spregovorimo o težavah. Otroci nas bodo posnemali. Z vsemi travmami in frustracijami vred. (Smeh). Zato mi vzgoja ne pomeni vzgajati otroka, ampak samega sebe.

Se pri svojem delu povezujete s slovenskimi strokovnjaki in blagovnimi znamkami?

Seveda, že od samega začetka sodelujem s strokovnjaki. Nikoli se nisem izpostavljala kot strokovnjak, zato je povezovanje z ginekologi, pediatri, patronažnimi sestrami, porodničarji, strokovnjaki za vzgojo, farmacevti, pedagogi, psihoterapevti in drugimi strokovnjaki obvezno. Zadnja leta nudimo tudi oglasni prostor za znamke, v katere sama verjamem. Svoje oglaševalce osebno poznam, s številnimi smo postali tudi prijatelji. Moj način poslovanja nikoli ni bil strogo posloven, ampak jih gledam kot del svoje družine, ki mi finančno pomaga, da lahko ideje zaživijo. Zaradi njih so lahko vse strokovne vsebine za bralke brezplačne.

Kakšne so želje in načrti za Nosečko v prihodnosti?

Zadnje leto vzpostavljamo širitev Nosečke na tuje trge, ker opažamo, da v določenih državah nosečnice niso dovolj obveščene. Na spletu ni dovolj strokovnih informacij in vsebin, prav tako ni dovolj brezplačnih tiskanih publikacij v zdravstvenih domovih. A preden se to zgodi, želim ponuditi slovenskim nosečnicam veliko več. Želim, da bi moje delo dvignilo mentaliteto slovenske vzgoje na višjo raven, da bi bili naši otroci srečni in veseli, zadovoljni in se počutili ljubljeni. Le takšni se lahko razvijejo v močne, ljubeče in mirne ljudi. Svet bo tako lepši.

Priročnik Najino prvo leto s strokovno vsebino o pregledih v nosečnosti, porodu, poporodnem obdobju, dojenju in negi dojenčka je na voljo v ginekoloških in pediatričnih ambulantah, v porodnišnicah, pri patronažnih sestrah in v šolah za starše. 

Ana Michelle Stipič za revijo Grazia

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki