GABA je živčni prenašalec ali nevrotransmitor, ki prenaša informacije med nevroni preko sinaps. Gre za biokemično snov, ki se sintetizira iz glutamata, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje možganov. Njene naloge so izboljšanje razpoloženja in sposobnosti osredotočanja, spodbujanje sprostitve ter pomoč pri obvladovanju stresa.

GABA (gama-aminomaslena kislina) je primarni zaviralni nevrotransmiter v centralnem živčnem sistemu, ki zmanjšuje nevronske vzdražnosti. Pomaga zmanjševati odzive, kot so strah, tesnoba, agresija, stres in vznemirjenost. Raziskave kažejo, da bi lahko igral ključno vlogo pri zmanjševanju napadov, motenj razpoloženja in motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Dolgo se je mislilo, da GABA ne more prečkati krvno-možganske pregrade (BBB), vendar nove raziskave kažejo, da lahko GABA v majhnih količinah prečka BBB, kar daje verodostojnost anekdotičnim poročilom o pomirjujočem učinku GABA dodatkov na živčni sistem.

Raziskovalci so v zgodnjih fazah razumevanja mehanizma delovanja dodatkov GABA, vendar anekdotični dokazi kažejo, da dopolnjevanje prinaša trajne koristi po celotnem centralnem živčnem sistemu. (Boonstra in sod., 2015)

Za koga se GABA priporoča?

GABA dodatki so priljubljeni pri ljudeh z avtizmom zaradi širokega spektra koristi. Ljudje z avtizmom pogosto doživljajo sočasne anksiozne ali razpoloženjske motnje ter višje ravni vznemirjenosti in draženja kot njihovi nevro-tipični vrstniki. Poleg tega so osebe z avtizmom bolj izpostavljene tveganju za epileptične napade, saj 20-30% otrok z avtizmom do odrasle dobe razvije epilepsijo. Študija v “Neuroscience & Biobehavioral Reviews” ugotavlja, da je avtizem morda povezan z disfunkcijo določenih aspektov GABAergičnega zaviralnega signaliziranja v možganih. Za zdravljenje avtizma se GABA običajno uporablja kot prehransko dopolnilo v obliki tablet ali kapsul.

Kako učinkuje GABA pri avtizmu

Učinki GABA na otroke z avtizmom so povezani z možnim skupnim nevrobiološkim vzorcem, ki vključuje motnje v določenih aspektih GABA zaviralnega nevrotransmiterja. To pomeni, da bi otroci s posebnimi potrebami lahko imeli več koristi od dodajanja GABA kot druge demografske skupine. Otroci z avtizmom bi lahko imeli koristi od zmanjšanja anksioznosti, povečanja stabilnosti razpoloženja, zmanjšanja epileptičnih napadov, boljšega spanca in zmanjšanja simptomov komorbidnega ADHD. Nekateri otroci kažejo sekundarne koristi, kot so izboljšana socializacija in šolski uspeh, verjetno zaradi zmanjšanja anksioznosti in simptomov ADHD. Pomembno je vedeti, da se otroci različno odzivajo na dodajanje GABA in raziskave o učinkovitosti GABA pri otrocih z avtizmom še niso zaključene.

Ali lahko GABA pomaga pri ADHD?

Študija, objavljena v Archives of General Psychiatry, je ugotovila, da zmanjšana koncentracija GABA pri ADHD sovpada s predhodno poročanimi primanjkljaji v kratki intrakortikalni inhibiciji pri ADHD in nakazuje na primanjkljaj GABA pri ADHD. Kljub povezavi med nizko koncentracijo GABA in diagnozo ADHD, učinkovitost GABA dodatkov ni bila široko preučena. Vendar pa so GABA dodatki pridobili ugled kot holistična komponenta pri zdravljenju ADHD. Ena od študij na medicinski šoli Kyorin University na Japonskem kaže, da bi GABA lahko pomagala učencem z ADHD. Raziskovalci so uporabili PharmaGABA in ugotovili, da je skupina, ki je prejela dodatek, dosegla 20% višji rezultat na matematičnem testu kot kontrolna skupina.

Stranski učinki dodajanja GABA

Trenutno Ameriška FDA obravnava prehranska dopolnila kot hrano in ne kot zdravilo. Zato se dodatki GABA ne preučujejo na zvezni ravni glede možnih učinkov ali stranskih učinkov. Omejene študije tretjih oseb in zasebnih ustanov niso dale konkretnih dokazov o stranskih učinkih.

Preden otroku vključite GABA dodatek v prehrano, je pametno posvetovati se s pediatrom glede odmerjanja in možnih interakcij z drugimi zdravili ali dodatki. Koristno je voditi dnevnik odmerjanja in opazovati morebitne spremembe v vedenju ali fizičnih simptomih. Zaradi morebitnega pomirjevalnega učinka GABA bodite pozorni na letargijo ali občutek počasnega gibanja ali mišljenja, še posebej, če se GABA uporablja skupaj z zdravili za anksioznost ali stabilizatorji razpoloženja. Vsako spremembo vedenja je pomembno poročati pediatru ali psihiatru.

Kakšen odmerek GABA je pravilen za otroka?

Čeprav GABA dodatki niso široko preučeni, dosedanje raziskave kažejo, da je GABA varna možnost, čeprav nismo prepričani, kako deluje. Najnovejše študije predlagajo, da je terapevtski odmerek GABA med 200 in 800 miligrami. Mlajšim otrokom z nižjo težo je treba dati manjše odmerke. Pediater lahko pomaga določiti primeren odmerek glede na višino, težo, starost in metabolizem vašega otroka. Če niste prepričani, kako začeti, začnite z nizkim odmerkom in ga povečujte po priporočilu pediatra in glede na potrebe vašega otroka.

Možnosti zdravljena ASD pri otrokih

Pri zdravljenju ASD (avtističnega spektra motenj) se z večanjem razumevanja motnje pojavljajo nove možnosti zdravljenja. Pomembno je vedeti, da avtizma ni mogoče pozdraviti, vendar je vredno z otrokovim pediatrom razpravljati o zdravljenju na podlagi dokazov, kot so dodatki GABA. Upoštevati je treba, da vsi otroci niso enaki, zato predlagani pristopi morda ne bodo koristili vašemu otroku. Melatonin in GABA lahko pomagata otroku pri spanju, kombinacija anti-anksioznih zdravil ali stabilizatorjev razpoloženja z GABA pa lahko pomaga pri obvladovanju anksioznosti ali motenj razpoloženja. Antikonvulzivna zdravila in GABA lahko zmanjšajo epileptične napade. Pomembno je ostati odprt za raziskovanje novih zdravljenj za ASD in najti najboljše za vašega otroka. Vedno preverite uporabo z zdravnikom, da ne pride do interakcij z drugimi zdravili.


Viri:

Autism Spectrum Disorder Fact Sheet. (2019, May): https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Autism-Spectrum-Disorder-Fact-Sheet

Boonstra, E., De Kleijn, R., Colzato, L. S., Alkemade, A., Forstmann, B. U., & Nieuwenhuis, S. (2015, October 06). Neurotransmitters as food supplements: The effects of GABA on brain and behavior: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594160/

Coghlan, S., Horder, J., Inkster, B., Mendez, M. A., Murphy, D. G., & Nutt, D. J. (2012, July 25). GABA system dysfunction in autism and related disorders: From synapse to symptoms: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477717/

Edden, R. A., Crocetti, D., Zhu, H., Gilbert, D. L., & Mostofsky, S. H. (2012, July). Reduced GABA concentration in attention-deficit/hyperactivity disorder: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970207/

Elizabeth, R. (n.d.). Children’s Dosage of GABA Supplements for ADHD: https://www.livestrong.com/article/517318-childrens-dosage-of-gaba-supplements-for-adhd/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki