Nosečnost je vznemirljivo obdobje, vendar je lahko tudi fizično naporno, saj mnoge ženske doživljajo bolečino in nelagodje. Medicinska akupunktura je varna in učinkovita alternativna terapija za obvladovanje bolečin med nosečnostjo. V naši ambulanti nudimo predporodno (prenatalno) akupunkturo kot protibolečinsko terapijo za nosečnice, ki se izvaja pod vodstvom specialista anesteziologa.

Nosečniška akupunktura za lajšanje bolečin

Akupunktura temelji na konceptu qi, ki se nanaša na življenjsko silo ali pretok energije v telesu. Pri akupunkturi tanke iglice zbadamo v določene točke na telesu, kar pomaga spodbuditi pretok qija in pospešiti zdravljenje.

Med nosečnostjo je telo podvrženo pomembnim spremembam, ki lahko povzročijo bolečino in nelagodje. Akupunktura se lahko uporablja kot usmerjena terapija  za lajšanje bolečine npr. v spodnjem delu hrbta ali medenice.

Dokazano je, da akupunktura sproži sproščanje endorfinov, hormonov, ki se v telesu izločajo za lajšanje bolečin. Tako pripomoremo k blokadi bolečine in izboljšanju splošnega počutja.

Protibolečinska terapija

Bolečina v hrbtu: pogosta bolečina med nosečnicami. Prenatalna akupunktura lahko pomaga zmanjšati bolečino in nelagodje v spodnjem delu hrbta, kar olajša opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Bolečine v sklepih: na primer v kolkih ali kolenih, so lahko tudi težava med nosečnostjo. Akupunktura lahko pomaga zmanjšati vnetje in izboljša gibljivost sklepov.

Glavoboli: med nosečnostjo so pogost pojav, lahko pa so tudi precej izčrpavajoči. Akupunktura lahko pomaga zmanjšati pogostost in jakost glavobolov.

Nespečnost: bolečina lahko moti spanec, ki je ključnega pomena tako za mater kot za rastoči plod. Akupunktura pripomore k sproščenosti in izboljšanju kakovosti spanja.

Prenatalna akupunktura kot priprava na porod

Predporodna akupunktura se uporablja tudi za pripravo telesa na porod. Običajno jo začnemo izvajati v tretjem trimesečju nosečnosti, običajno okoli 34. tedna nosečnosti. Terapija se običajno izvaja enkrat na teden do poroda.

Zmanjšanje tesnobe: Nosečnice se lahko počutijo tesnobno in prestrašeno pred porodom. Akupunktura lahko pomaga zmanjšati tesnobo in povečati občutek miru in sproščenosti.

Spodbujanje naravnega rojevanja: Predporodna akupunktura lahko pomaga spodbuditi naravno rojevanje, saj spodbuja sproščanje hormonov, ki so potrebni za porod. Prav tako lahko pomaga pri naravnem odpiranju materničnega vratu.

Zmanjšanje bolečine med porodom: Predporodna akupunktura lahko zmanjša bolečino med porodom. Akupunktura spodbuja sproščanje endorfinov, ki so naravni bolečinski zdravniki telesa. Prav tako lahko pomaga pri sprostitvi mišic in zmanjšanju tesnobe.

Izboljšanje kakovosti spanja: Nosečnice se lahko borijo s spanjem v zadnjih tednih nosečnosti. Predporodna akupunktura lahko pomaga pri spodbujanju sprostitve in izboljšanju kakovosti spanja.

Ali je prenatalna akupunktura varna?

Akupunktura velja za varno za večino nosečnic, zlasti če jo izvaja izkušen izvajalec. Na naši kliniki imamo specialista anesteziologa, ki se je dodatno izobraževal iz prenatalne akupunkture.

Po izvedeni akupunkturi lahko nekatere ženske občutijo blage podplutbe ali bolečino na mestu vboda igle. Vendar so ti neželeni učinki običajno kratkotrajni in hitro izzvenijo.

Prenatalna akupunktura je varna in učinkovita alternativna terapija za obvladovanje bolečin med nosečnostjo in za pripravo na porod. Če med nosečnostjo čutite bolečino ali če želite podporo pred porodom, vam priporočamo, da se naročite na posvet in se pogovorite o možnostih vam prilagojene terapije.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki