Poleg skrbi o tem, kako čim bolje negovati in skrbeti za vašega malčka, se boste po rojstvu otroka spraševali tudi, kaj bi bilo z vašimi bližnjimi, še posebej vašimi najmlajšimi, če bi se vam zgodilo najhujše. Čeprav o tem nihče ne razmišlja rad, si je vredno vzeti čas za razmislek in ukrepe, s katerimi lahko tveganja v svojem življenju zmanjšate. Eden od teh je sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti.

Skrb za bližnje

V Zavarovalnici Triglav ugotavljajo, da je glavni razlog za sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti skrb za družino. Z njim želijo ljudje zmanjšati tveganje, da bi se morali njihovi svojci ob morebitni težki izgubi soočati še s hudimi finančnimi posledicami. 

Običajno se posamezniki za sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti tako odločajo ob pomembnih življenjskih prelomnicah, kot so poroka, nakup nepremičnine in rojstvo otroka. Po podatkih Zavarovalnice Triglav je bila povprečna starost zavarovane osebe ob sklenitvi življenjskega zavarovanja za primer smrti med letoma 2016 in 2022 39 let. 

A ni dovolj le, da zavarovanje sklenete. Ključno je, da določite tudi ustrezno zavarovalno vsoto, ki bi vašim bližnjim omogočila dovolj pomoči, da se ne bi morali, da se ne bi morali v že tako težki situaciji soočati še s finančnimi skrbmi.

Ob izbiri in sklepanju zavarovanja bodite zato pozorni predvsem na ustrezno višino zavarovalne vsote, obseg kritij ter na trajanje zavarovanja. 

Koliko bi potrebovali? 

Kljub temu da se večina skleniteljev zaveda, da življenjske prelomnice prinašajo tudi večje finančne odgovornosti, se jih še vedno preveč odloča za sklenitev zavarovanja z minimalno zavarovalno vsoto do 20.000 evrov. 

Priporočljiv minimum zgolj za nadomestitev izpada dohodka zavarovane osebe je trikratnik njene letne plače. Ni treba veliko razmišljati in računati, da ugotovite, da je minimalna zavarovalna vsota prenizka.

Ob upoštevanju povprečne neto plače v Sloveniji bi ustrezna zavarovalna vsota morala znašati vsaj 40.000 evrov. To bi zadoščalo, da družina za minimalno priporočljivo obdobje lahko obdrži življenjski standard, primerljiv s tistim, ki ga je imela pred smrtjo bližnjega.

Kaj pa ostali morebitni finančni dolgovi? Kaj če odplačujete tudi kredit za hišo, v kateri bivate? Hitro postane jasno, da ta znesek ne bi zadoščal, da bi z njim pokrili vse in hkrati poskrbeli za finančno varnost vzdrževanih družinskih članov.

Koliko bi potrebovali vaši najbližji? Priporočljivo zavarovalno vsoto za vas in vašo družino si lahko hitro in enostavno izračunate s spletnim testom.

Veste, kje tvegate največ?

Sklenitev življenjskega zavarovanja za primer smrti pa je le eden od pomembnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbite za varnost tistih, ki jih imate najraje. Veliko lahko za zmanjšanje tveganj, ki ste jim izpostavljeni v življenju, naredite tudi s preventivnim ravnanjem, tako da poskrbite za zdrav življenjski slog in opustite nekatere razvade. 

Veste, katerim tveganjem ste izpostavljeni vi in kako jih lahko zmanjšate? Preverite v kratkem testu

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki