Verjetno poznaš otrokovo zodiakalno znamenje in morda tudi rojstni kamen – kaj pa njegovo oz. njeno rožo in drevo? Različne tradicije in kulture poznajo različne simbole povezane s časom rojstva in nekatere od njih segajo tisočletja v zgodovino. Babilonci so npr. zodiakalna znamenja prevzeli od starih Egipčanov in osebnostne lastnosti povezovali z zvezdami. Druidi so ustvarili keltsko drevesno astrologijo in povezovali različna drevesa z določenimi obdobji v letu, ljudem pa pripisovali različne osebnostne lastnosti glede na čas, v katerem so bili rojeni. Tradicija podarjanja specifične cvetlice kot rojstnodnevno darilo sega v čas Rimljanov. Ta tradicija naj bi (tako kot kamni) izhajala še iz bibličnih časov – vsaka cvetlica je povezana z določenim mesecem in nosi poseben pomen.

Tudi če ne verjameš v poseben pomen teh simbolov, so ti lahko vseeno lepo in unikatno darilo za tvojega otroka, saj so odvisni od meseca rojstva. Poglej si simbole povezane z vsakim mesecem in morda boš dobila idejo za lepo darilo.


OTROCI ROJENI JANUARJA

Zodiakalno znamenje: Kozorog do 19. januarja in vodnar od 20. januarja

Kamen: granat
Iz latinščine granatum pomeni seme (zato tudi npr. granatno jabolko). Kamen simbolizira večno prijateljstvo in zaupanje.

Cvetlica: nagelj, zvonček
Nageljnovi različni odtenki simbolizirajo različne pomene: rdeča simbolizira ljubezen, rožnata pa naklonjenost. Zvončki pa ponazarjajo upanje in lepoto.

Drevo: jelka, brest, cipresa


OTROCI ROJENI FEBRUARJA

Zodiakalno znamenje: Vodnar do 18. februarja in ribi od 19. februarja

Kamen: ametist
Ametist naj bi tistemu, ki ga nosi, prinesel pogum, jasnost in hitre misli. Kamen že dolgo povezujejo s kraljevimi družinami in različnimi miti in legendami različnih kultur.

Cvetlica: vijolica, trobentica
Vijolica simbolizira zvestobo in vdanost. Če nekomu podarimo trobentico, pa mu s tem sporočimo, da ne moremo živeti brez njega.

Drevo: cipresa, topol, cedra, bor


OTROCI ROJENI MARCA

Zodiakalno znamenje: Ribi do 21. marca in oven od 21. marca

Kamen: akvamarin
Ta lep svetlo moder kamen naj bi ščitil mornarje in zagotavljaj varno pot. Že samo ime je povezano z vodo (akva) in morjem (marin). Akvamarin naj bi tistemu, ki ga nosi, prinašal občutek miru in spokojnosti.

Cvetlica: narcisa
Narcisa simbolizira odpuščaje, odkritost, zaupanje in pravo ljubezen.

Drevo: cipresa, topol, cedra, bor


OTROCI ROJENI APRILA

Zodiakalno znamenje: oven do 20. aprila in bik od 21. aprila

Kamen: diamant (srečen otrok!)
Diamant že v svojem imenu nosi pomen neuničljivosti (iz grške besede adamas) in je ena izmed najtrših snovi na zemlji. Diamant nosi ”zdravilno moč” in daje energijo, jasnost in ravnovesje.

Cvetlica: marjetica
Marjetica simbolizira nedolžnost, čistost in ljubezen, ki premaga vse.

Drevo: jerebika, javor, oreh


OTROCI ROJENI MAJA

Zodiakalno znamenje: bik do 20. maja in dvojčka od 21. aprila

Kamen: smaragd
Smaragd simbolizira ljubezen in uspeh, ta temno zelen kamen pa naj bi tistemu, ki ga nosi, prinesel bogastvo, mladost in jasnovidnost. Hkrati pa je simbol ponovnega rojstva in novih začetkov – primeren simbol pomladi.

Cvetlica: šmarnica
Šmarnica simbolizira ljubkost, skromnost, čast in čistost srca.

Drevo: topol, kostanj, jesen


OTROCI ROJENI JUNIJA

Zodiakalno znamenje: dvojčka do 21. junija in rak od 22. junija

Kamen: biser
Biser že od nekdaj povezujejo s čistostjo. Biseri so edini rojstni kamni, ki ga naredijo živa morska bitja, poleg tega pa so posebni tudi zaradi tega, ker jih ni potrebno polirati, da pokažejo svojo lepoto. Danes večino biserov gojijo v posebnih pogojih in tako zagotovijo popolno obliko.

Cvetlica: vrtnica, kosteničevje
Pomen vrtnice je odvisen od njene barve; rdeča vrtnica simbolizira ljubezen, rožnata vrtnica simbolizira popolnost, bela pa nedolžnost. Kosteničevje simbolizira močne vezi ljubezni.

Drevo: jesen, jablana, figa, breza, gaber


OTROCI ROJENI JULIJA

Zodiakalno znamenje: rak do 22. julija in lev od 23. julija

Kamen: rubin
Rubini s svojo živo rdečo barvo res izstopajo. Tistemu, ki jih nosi, naj bi dali modrost, bogastvo in uspešnost v ljubezni.

Cvetlica: ostrožnik, lokvanj
Ostrožnik simbolizira močne vezi ljubezni, vseeno pa imajo različne barve različne pomene: rožnata simbolizira muhavost, bela simbolizira srečo, vijolična pa prvo ljubezen. Lokvanj simbolizira čistost in veličasnost.

Drevo: jablana, cipresa, jelka, brest


OTROCI ROJENI AVGUSTA

Zodiakalno znamenje: lev do 22. avgusta in devica od 23. avgusta

Kamen: peridot
Ta kristal nastane globoko v Zemlji in na površje pride skozi vulkane. Imel naj bi moč, ki ščiti ped nočnimi morami in prinesel svojemu lastniku moč in vpliv.

Cvetlica: mak, meček
Meček simbolizira spokojnost, čast in zagledanost. Rdeči mak simbolizira užitek, z belim makom izkažemo tolažbo, z rumenim pa prinesemo želje za bogastvo in uspeh.

Drevo: cipresa, topol, cedra, bor


OTROCI ROJENI SEPTEMBRA

Zodiakalno znamenje: devica do 22. septembra in tehtnica od 23. septembra

Kamen: safir
Safir naj bi ljubljene osebe ščitil pred zavistjo in škodoželjnostjo drugih. Povezuje se ga tudi z nebesi – v starem veku ga je duhovščina nosila kot simbol nebes. Safir obstaja v različnih barvah (vijolična, zelena, oranžna, rumena, modra, rožnata).

Cvetlica: nebinovke, lepi slak
Nebinovke simbolizirajo močno ljubezen, lepi slak pa naklonjenost.

Drevo: vrba žalujka, lipa, oljka, leska


OTROCI ROJENI OKTOBRA

Zodiakalno znamenje: devica do 22. oktobra in škorpijon od 23. oktobra

Kamen: opal, turmalin
Turmalin je na voljo v mnogo barvah in veliko kamnov je večbarvnih. Pogosto se o njem govori kot o mavričnem kamnu, ki simbolizira ljubezen in prijateljstvo. Tudi opal je pogosto večbarven in simbolizira zvestobo in samozavest.

Cvetlica: ognjič, kozmeja
Z ognjičem želimo sporočiti večno ljubezen. Kozmeja simbolizira mir in spokojnost.

Drevo: javor, oreh, jerebika


OTROCI ROJENI NOVEMBRA

Zodiakalno znamenje: škorpijon do 21. novembra in strelec od 22. novembra

Kamen: topaz, citrin
Topaz obstaja v različnih barvah (rumena, roza, vijolična, oranžna, modra) in simbolizira ljubezen in naklonjenost. Lastniku naj bi prinesel moč in modrost. Cintirn pa naj bi lastniku prinesel vitalnost, upanje, energijo, toplino in zdravje.

Cvetlica: krizantema
Pomen krizanteme je odvisen od njene barve. Rdeča pomeni ljubezen, bela pa simbolizira nedolžnost, čistost in čisto ljubezen.

Drevo: jesen, oreh, kostanj


OTROCI ROJENI DECEMBRA

Zodiakalno znamenje: strelec do 21. decembra in kozorog od 22. decembra

Kamen: turkiz, cirkon, tanzanit
Tanzanit se lahko najde le v Tanzaniji in je vijolično-modre barve. Cirkon poznamo večinoma kot alternativa diamantu, vendar pa ga najdemo v različnih barvah (modra, rumena, oranžna, rjava, rdeča). Pripomogel naj bi k mirnemu spancu. Turkiz naj bi lastnika ščitil pred nevarnostjo.

Cvetlica: narcisa, bodika
Z narciso sporočamo ljubljeni osebi naj ostane taka kot je. Bodika pa simbolizira srečen dom.

Drevo: gaber, figa, bukev

vir: http://www.whattoexpect.com

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki