Večina staršev pozna vzvratno nameščene lupinice, oz. jajčke, kot jih imenujejo nekateri. Ko dobite otroka, je to prvi avtosedež, ki ga kupite. Vendar, ali ste vedeli, da ko otrok preraste lupinico (skupina 0/0+), je najbolj varen avtosedež na trgu vzvratno nameščen avtosedež?

Kaj pomeni vzvratno nameščen avtosedež?

Vzvratno nameščen avtosedež je sedež za malčke in predšolske otroke, ki pa je, enako kot lupinica, obrnjen vzvratno oz. nazaj.

Razdeljeni so v naslednje skupine:

  • 0+/1 (od rojstva do 18 kg)
  • 0+/1/2 (od rojstva do 25 kg)
  • Skupina 1 (od 9–18 kg)
  • Skupina 1/1 (od 9–25 kg)

Dolgo časa je veljajo prepričanje, da je, ko otrok preraste avtosedež za dojenčka, prava izbira naprej obrnjen avtosedež za malčka (skupina 1). Vendar pa je na Švedskem že več kot 50 let najbolj običajna uporaba vzvratno obrnjenega avtosedeža. Zakaj?

Ker so v preteklih letih številne študije dokazale, da je vzvratno obrnjen način najbolj varen način potovanja za otroke, mlajše od 4 let.

 

V Veliki Britaniji je britanski medicinski zbornik (British Medical Journal) leta 2009 objavil, da je vzvratno obrnjen način najbolj varen način za potovanje otrok, mlajših od 4 let ter s tem razbil mit, da so vzvratno obrnjeni sedeži koristni samo za švedske otroke.

Tako to ni več samo nekaj kar delajo Švedi ali Skandinavci. V Ameriki so številne zvezne države sprejele zakon, ki prepoveduje, da otroci, mlajši od 2 let, sedijo v naprej obrnjenih sedežih. Številni ameriški proizvajalci otroških avtosedežev dovoljujejo uporabo njihovih naprej obrnjenih sedežev za otroke, starejše od 2 let.

Leta 2011 je ameriška pediatrična akademija (American Academy of Pediatrics) objavila, da naj otroci uporabljajo vzvratno obrnjen avtosedež vsaj do 2 let starosti oz. da naj ga uporabljajo čim dlje.

Preberi še: Kako preverim, če je moj otrok pravilno pripet?

Zakaj so vzvratno obrnjeni sedeži toliko bolj varni?

Varnejši so zaradi preprostih fizičnih zakonov in anatomije ljudi.

Otroci niso majhni odrasli. Njihova anatomija se močno razlikuje, njihove kosti in hrbtenica pa niso še popolnoma zarasli skupaj. Zaradi tega so v primeru prometne nesreče v veliki nevarnosti.

Glava dojenčka predstavlja 25 % njegove telesne teže, pri čemer predstavlja glava odraslega človeka le 6 % njegove telesne teže. Preden otrok doseže 3 leta starosti, je hrbtenica otroka sestavljena iz vretenc, ki jih v veliki meri drži skupaj samo hrustanec in ne še kosti. Hrbtenica in kosti še niso zraščeni skupaj. To zraščanje se prične po 3 letih starosti in traja vse do 6. leta.

Na slikah so prikazani vretenci enoletnega otroka (levo) in šestletnega (desno). Razlika na kosteh je jasno vidna.

vir: White, T., človeška osteologija, 2000

To pomeni, da čeprav so vratne mišice in hrbtenica upogljive, so zelo šibke, zaradi česar so v prometni nesreči še posebej ogrožene.

Ko je avtosedež obrnjen v nasprotni smeri vožnje, je v primeru avtomobilske nesreče otrok potisnjen v sedež, ki podpira vrat in hrbtenico, ublaži trk, sile trka pa so razporejene po celotni površini.

Če pa je otrok obrnjen naprej, ga ob trku silovito vrže naprej, pri čemer na vrat in hrbtenico deluje ogromna sila trka, ki ima lahko hude posledice, na primer poškodbe hrbtenice, vretenc, notranjih organov.

Pri trku s 50 km/h je vrat otroka, ki sedi v sedežu, obrnjenem naprej, izpostavljen silam trka s 180–300 kg. Da se otrok izogne poškodbam, ta sila ne sme nikoli prekoračiti 130 kg. V vzvratno obrnjenih sedežih deluje sila z močjo 40–80 kg.

Pri trčenju se lahko otroku, ki sedi v naprej obrnjenem avtosedežu, hrbtenica premakne za 5 cm. To mogoče ne zveni veliko, vendar je dovolj že 0,5 cm, da je hrbtenjača v hrbtenici pretrgana.

Preberi še: Vodič za nakup avtosedeža

Izbira staršev?

Odločitev med naprej obrnjenim ali vzvratnim avtosedežem ne sme temeljiti na izbiri staršev. Tukaj ne izbirate med načinom vzgoje in ali naj bo otroška soba pobarvana v barvi za fantka ali deklico, ampak izbirate opremo za vaš avto, ki rešuje življenja. Ta odločitev mora temeljiti na dejstvih. In dejstva pravijo, da je najbolj varna izbira za vašega otroka vzvratni avtosedež.

Znanje je ključnega pomena pri sprejemanju odločitev. Vaši otroci VAM zaupajo, da se boste ustrezno informirali in jih v vozilu čim bolj zavarovali, da boste v primeru nesreče lahko zanesljivo prepričani, da ste storili vse za njihovo varnost.

Več informacij o vzvratnih avtosedežih: www.avtosedezi.si


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki