Našla sem odličen ugoden hotel z vključeno pijačo pri večerji in ga rezervirala za en teden. Pred rezervacijo počitnic je vedno dobro izračunati tudi stroške prevoza ali morebitnega trajekta. Po mojem mnenju se najbolj izplača, če rezervirate počitnice za vsaj 5 dni ali več. Saj drugače praktično porabite več denarja za prevoz kot za bivanje.

Seveda smo se zgodaj zjutraj odpravili z avtomobilom proti morju in hčerka je kmalu zaspala. Ko pa smo se vozili proti Novemu mestu smo naleteli na cestno zaporo, saj so imeli tam cestno dirko. In to naju je zelo razjezilo še bolj pa to, da nama varnostnik ni hotel povedati kje je najbližji obvoz ter naju ni spustil naprej kljub temu, da se dirka še vsaj dve uri ni začela.

Medtem pa je prišel mimo eden od dirkačev in začel je ˝navijati gas˝ ter seveda zbudil hčerko in verjemite mi, da sva v tistem momentu skoraj izgubila vse živce. Saj je bila hčerka zaradi tega še celo pot nato budna in poleg tega še malce sitna, ker se ni naspala. Kasneje pa nama je še bruhala čez cel avto tako, da sva jo morala hitro celo preobleči ter počistiti avto.

Do hotela smo bili že vsi trije zelo utrujeni od vožnje in zato smo komaj čakali, da si odpočijemo v sobi. Že ko sem se dogovarjala z hotelom sem jih prosila, če lahko dobimo sobo brez stopnic ter dovolj veliko, da lahko s seboj prinesemo še svojo prenosno posteljico.

In v hotelu so nas zelo lepo sprejeli ter mi povedali, da so nam brez doplačila dali večjo sobo oziroma apartma. Predvsem, ker sem jim dovolj kmalu to javila in ker so takrat imeli še dovolj prostih sob. Nato pa so nas med pogovorom na recepciji zmotili drugi sitni gostje, ki niso hoteli počakati, da zaključimo pogovor in zato nisem izvedela, kjer se sploh nahaja ta apartma.

Saj je bilo to naselje zelo veliko in polno nekakšnih bungalovov. Tako, da sem zbegano iskala pravi apartma vsepovsod nato pa sem končno našla čistilko, ki mi je pokazala naš apartma. Povedala pa nam je tudi kje lahko parkiramo, da bomo imeli bližje do apartmaja. Tam so bile res zelo prijazne vse čistilke.

In apartma je bil res super, sicer ni bil prenovljen vendar je bil zelo velik obenem pa nismo imeli stopnic do vrat. Tudi hrana je bila super, saj si en dan prej naročil glavni meni priloge pa si si izbral sam ter pijačo.

Edini problem so bili tuji gostje. Sicer sem ponavadi sploh ne obremenjujem z njimi vendar je bil hotel ter restavracija polna drugih gostov, ki so vsak dan delali nepopisno gnečo pri sladicah in ostalih jedeh. Ter obenem venomer jamrali osebju. Vsak od njih si je nabral zvrhan krožnik sladic in ga prinesel do mize ter še enkrat odšel tja in čakal, da so natakarji prinesli nove.

Še hujše pa je bilo na morski večerji, ki smo jo imeli zunaj in si je vsak izmed njih nabral toliko hrane, da sva si midva komaj lahko kaj še dodala na svoj krožnik. Moram pa pohvaliti natakarje, saj so bili zelo hitri obenem pa so nam pustili, da smo lahko z vozičkom šli mimo kuhinje namesto čez veliko stopnic, saj tukaj ni bilo dvigala do restavracije. Včasih pa so nama tudi pomagali nesti voziček čez stopnice.

Sicer pa je Makarska čudovito mesto in tudi tam imate ogromno odličnih sprehajalnih poti. Obvezno pa si morate ogledati tudi svetilnik, saj je zelo lep. V mestu je tudi ogromno stojnic vendar vam predlagam, da preverite cene na različnih stojnicah ter se nato odločite, saj se lahko cene za isti izdelek razlikujejo in so lahko tudi 10 x višje na različnih stojnicah.

Ker smo bili v Makarski sredi junija gneče še ni bilo, če si prišel dovolj kmalu na plažo. Zadnji dan dopusta 25. 6. pa je bila gneča nepopisna. Pred tem dopustom sva razmišljala tudi nakupu vozička ˝marela˝. Vendar sva kasneje ugotovila, da je super ga je nisva kupila, saj so vse plaže prodnate in bi z takšnim vozičkom težko prišla do njih. Sploh, ko sva gledala ostale starše kakšne probleme so imeli.

Pa tudi v najin voziček sva uspela pospraviti vso ˝kramo za plažo˝ tako, da sva imela proste roke. In tudi zvečer sva pustila hčerki, da je tekla čez celo Makarsko za nazaj pa sva jo le položila v voziček in je zaspala. Nato pa sva jo le še preložila v prenosno posteljico, ki sva jo tudi tokrat vzela s seboj.

Torej obvezna oprema za družine na plaži je naslednja:

  • Obroč za plavanje (po želji, nam je prvo leto fredov obroč služil odlično nekje do njenega 7. meseca, sedaj pa nama ni več všeč. Saj mi deluje zelo nestabilno čeprav na njem piše, da je primeren do starosti 4 let. Tako, da sva za letošnji dopust kupila rokavčke in cev iz pene).
  • Čevlji za v vodo (odlični so bili že v prejšnjem letu, saj če paziš na otroka je dobro, da lahko tudi po morju in po plaži hodiš brez skrbi. Tisto leto pa sva jih kupila tudi za hčerko, da je lahko brezskrbno hodila po plaži in po morju ter se igrala. Sicer mokre čevlje za v vodo zelo težko obuješ, vendar so vseeno vredni vsakega centa).
  • Majhen bazenček za na plažo (da se je lahko hčerka igrala lepo v senci. Kupila sva ga za 2€ v trgovini Tedi).
  • Pončo (hčerka ga obožuje, najrajši bi v njem na morju in doma tudi spala).
  • Igračke (lopatka, grabljice ter vedro so super, zajemalka pa nama ni bila všeč. Saj je hčerka nato hotela piti slano vodo iz bazena z njo).
  • Vlažilni robčki (odlični za na plažo. Drugače jih ne uporabljava nikoli razen, če nimava s seboj vode).
  • Veliko vode (midva vedno sabo vzameva vsaj dve veliki steklenički, saj sva pogosto zelo žejna obenem pa je pijača ob obali zelo draga).
  • Ležalke (za spanje v senci ali le za previjanje. Mi pogosto na plaži tudi zaspimo tako, da nam pridejo vedno prav).
  • Šotor (priznam, da sem bila glede nakupa zelo skeptična vendar se je izkazal za odličen nakup. Saj pogosto pridemo zgodaj zjutraj na plažo ter ga postavimo in v vanj zložimo vse naše stvari. Nato pa smo lahko na plaži do večera in gremo vmes le na kosilo v bližnje lokale).
  • Senčnik (odličen, kupila sva ga že nekaj let nazaj vendar nama super služi kot dodatna senca. Obenem pa se pod njim Gloria lahko brez skrbi igra. Pogosto pa nanj položiva še brisačo).

Morda res včasih na plaži izgleda kot da se selimo (selitve narodov). Vendar sva se naučila, da hitro vse razstaviva ter pospraviva in vsak del opreme nama pride še kako prav. Več o Makarski si lahko preberete tudi v prispevku na moji spletni strani, ki ga najdete tukaj. Najdete pa tudi odlične nasvete za destinacije za oddih in tudi moj seznam seznam prtljage.

Vam pa dopust v Makarski definitivno priporočam, saj je Makarska res čudovita in ima tudi prekrasne plaže.

Za drugi dopust v letu 2016 pa smo šli v Metajno na Pagu (konec avgusta). Tudi takrat sem imela že dovolj obnove stanovanja in tega, da praktično nismo nič skupaj kot družina in da le zaspimo skupaj. Zato sem se odločila, da bom del svoje dediščine porabila za dopust.

Tako sem našla odličen in ugoden apartma (kljub temu, da sem rekla, da ne gremo več v apartma). Ampak sem se zanj odločila, ker je bil v ceno vključen tudi polpenzion ter pijača pri večerji.

Spet sva upala, da bo hčerka spala med vožnjo vendar se je kmalu zbudila in zopet je bruhala. Tako, da sva morala ustaviti ter jo zopet hitro preobleči in očistiti cel avto. Malo pa sem bila tudi skeptična zaradi trajekta kako dolgo bomo čakali nanj, saj je bilo še vedno veliko turistov. Razmišljala pa sem tudi o tem kako bo to prenesla hčerka vročino, če bi čakali in še trajekt. K sreči so zaradi ogromnega števila turistov trajekti vozili na vsake pol ure tako, da nam ga je uspelo hitro ujeti.

Prišli smo v Metajno in sprejela nas je zelo prijazna lastnica apartmajev. Tudi apartma je bil v redu vendar malce majhen tako, da sva komaj spravila vanj še posteljico zanjo. Voziček pa sva morala pustiti v avtu. Imela pa sva zelo lep pogled na morje, ki je bil le nekaj minut hoje stran po klancu navzdol.

Zajtrki in večerje so bile odlične, saj je vse skuhala lastnica. Obenem pa je bilo ob večerji vedno tudi odlično domače vino pogrešala sva edino kakšno travarico, saj je bilo v oglasu navedeno, da spada v ceno pri večerji in ker se na morju občasno tudi prileže.

Pri apartmaju me je motilo predvsem to, da kopalnica, wc ter hladilnik niso bili v sobi pač pa na hodniku. Ter, da terasa ni bila zaprta in zato nisva mogla uživati brez skrbi, saj sva morala loviti hčerko naokoli.

Plaža in morje sta bila super. Ni bilo pretirane gneče obenem pa so bili skoraj vsi turisti iz Slovenije tudi v hiši kjer sva bivala. Metajna ima tudi prijetne sprehajalne poti sicer jih ni tako veliko kot drugod, saj je manjši kraj.

Zmotil pa naju je odnos v gostilnah v bližini plaže. Saj nama je natakar dejal, ko sva hotela naročiti pico, da je čez dva tedna konec sezone ter, da ne strežejo več pic. Seveda smo bili vsi gostje šokirani sploh, ker je pica najbolj preprosta jed za pripravo. Zato sva naročila kalamare, ki so se na koncu izkazali za odlično idejo, saj so bili res okusni.

Naslednji dan pa sva se opravila v sosednjo gostilno na pico, ki je bila prav tako zelo okusna. Nato pa smo se naslednji dan zopet odpravili v drugo gostilno kjer sem naročila ražnjiče dobila pa sem neko čudno ogabno meso. Žal se ne spomnim imena lokala vendar vam ga zagotovo ne priporočam.

Tudi vreme je bilo super – sončno in toplo za tisti čas le en dan je pihala burja in zato smo skoraj cel dan preživeli v apartmaju. Zmotilo pa me je še, da kljub temu, da je bilo še veliko turistov v Metajni se je za domačine sezona končala, kar sredi avgusta. Saj je bila polovica lokalov že zaprta. Še sladoled smo še komaj kje dobili.

Drugače lahko rečem, da smo se imeli zelo lepo in tudi za domov smo hitro ujeli trajekt, saj so zopet vozili na vsake pol ure. Menim, da je Metajna super za družine z majhnimi otroki sploh, ker je tudi dokaj blizu Slovenije.

Cene pijač in hrane v gostilnah bi težko komentirala, saj se mi zdijo po celotni Hrvaški cene nenormalno visoke ampak pač radi izkoristijo turiste za zaslužek. Mi gremo na morje na Hrvaško le zato, ker je blizu in ker so hoteli ugodni, če jih rezervirate preko različnih kuponov ali nekaj mesecev prej.

Ker pa so cene v gostilnah zelo visoke imamo omejen dnevni proračun, ki ga lahko porabimo. Kar sem tudi omenila že v prispevku na svoji spletni strani, ki ga najdete tukaj.


Avtor: Klavdija Vidic, www.izberimodro.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki