Ta klasična zelenjavna enolončnica je gosta in nasitna mešanica mesnatih jajčevcev, nežnih bučk in sočnega, bogatega paradižnika, obogatenega s česnom in svežimi zelišči. Polna vitaminov, mineralov, ter polifenolov, antioksidantov ter vlaknin – vse zelo pomembno za obdobje nosečnosti. Jajca dodajo še beljakovine in holin ter naredijo jed še bolj polno in zapeljivo na pogled.

Naredite ratatuj en dan vnaprej, če želite. To daje okusom možnost, da se povežejo in poglobijo. Dodajte jajca in specite v pečici tik preden nameravate jesti. Po želji kot prilogo skuhajte polento z maslom.

Sestavine

Pečico segrejte na 200ºC. Na kocke narezane jajčevce, čebulo, bučke in papriko položite v steklen ali keramični pekač velikosti 23 x 33 cm. Pokapljamo z olivnim oljem, potresemo s česnom, začinimo s soljo in poprom ter premešamo.

Paradižnike in njihove sokove prelijte v pekač velikosti 20 x 20 cm. Paradižnik narežite na velike koščke s kuhinjskimi škarjami ali pa jih zlomite z leseno žlico.

Obe posodi damo v pečico in pečemo, pri čemer vsebino vsake občasno premešamo, dokler se zelenjava ne zmehča in rahlo porjavi ter se paradižnikova omaka rahlo zgosti, 35 do 40 minut.

Odstranite posodo iz pečice in pustite stati približno 5 minut. Pečico pustite prižgano. Pečeni zelenjavi dodajte paradižnikovo omako in baziliko ter nežno premešajte, da se poveže. Razporedite v enakomerni plasti, nato pa v ratatouilleu naredite štiri majhne vdolbinice. V sredino vsake vdolbinice razbijte jajce. Vrnite v pečico in pecite, dokler beljaki ne postanejo motni, rumenjaki pa se začnejo strjevati, 8 do 10 minut. Po želji potresemo s peteršiljem in postrežemo toplo.

Dober tek!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki