Ob zaključku poletnih počitnic otroci običajno pripravljajo svoje šolske torbe in se veselijo ponovnega srečanja s sošolci, nekateri pa z nestrpnostjo pričakujejo, da bodo prvič sedli v šolske klopi. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna, policisti vsako leto izvedemo različne aktivnosti, ki so opredeljene v preventivnem projektu Varna pot v šolo in domov.

solska pot spremstvo1

Nekatere aktivnosti, v katere so vključene različne službe in organizacije, potekajo že pred začetkom šolskega leta, intenzivneje v prvih dneh pouka in nato še preko celega šolskega leta.


 1. Hodi po pločniku.
 2. Kjer ni pločnika, hodi po levi strani ceste in spremljaj vozila, ki vozijo proti tebi.
 3. Pred prečkanjem ceste poglej LEVO, DESNO in še enkrat LEVO.
 4. Če ni vozil, jo lahko prečkaš.
 5. Pred prečkanjem ceste na prehodu za pešce dvigni roko in počakaj, da se vozila ustavijo.
 6. Pred prečkanjem ceste počakaj, da se na semaforju prižge zelena luč za pešce.
 7. Ne igraj se na cesti.
 8. Na cesto ne stopaj nenadoma! To je nevarno!
 9. S kolesom se lahko voziš po cesti le, če imaš kolesarski izpit.
 10. V temi in v slabem vremenu uporabljaj odsevnik in rumeno ovratno rutico.
 11. Otroci, v prometu bodite previdni.

Pred začetkom šolskega leta policisti pregledajo cestnoprometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh ter v primeru nepravilnosti o tem obvestijo vzdrževalce cest. Z vodstvi šol pregledajo oziroma pripravijo načrte varnih poti v šolo in predlagajo morebitne spremembe prometne ureditve. Z lokalnimi skupnostmi in organizacijami, kot so avto-moto društva, združenje šoferjev in avtomehanikov, sveti za preventivno in vzgojo v cestnem prometu itd., preverijo možnosti za varovanje otrok, zlasti v prvih dneh šole. Policisti pridobijo tudi informacije o vsakodnevnih organiziranih prevozih otrok v šolo in iz šole.

V prvih šolskih dneh policisti izvajajo poostren nadzor prometa v okolici šol, predvsem z namenom kontrole hitrosti in umirjanja prometa. Slednje je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij. Policisti preverjajo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost otrok z odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, opremljenost učencev 1. in 2. razreda z rumenimi ruticami, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno preverjajo tudi pravilno uporabo varnostne čelade. V začetku šolskega leta poostreno nadzirajo tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo. Za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti. Učencem predavajo o prometni vzgoji in jih spremljajo po šolskih poteh, jim svetujejo in jih učijo o pravilni udeležbi v prometu, ob tem pa opozarjajo na potencialne nevarnosti.

Tudi sicer policisti med šolskim letom preverjajo brezhibnost avtobusov za prevoz otrok na izlete ter kontrolirajo njihove voznike (npr. preverjanje počitka pred vožnjo, psihofizično stanje voznika, kontrola dokumentov). Precej pozornosti posvetijo nadziranju organiziranih šolskih prevozov otrok in prevozov otrok, ki jih opravljajo njihovi starši. Pri izboljševanju prometne varnosti policisti sodelujejo tudi z mentorji prometne vzgoje in vodstvi šol, pa tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov.

Vir članka: Ministrrstvo za notranje zadeve, Policija

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki