Ne glede na to, ali se je tvoj dojenček rodil naravno ali s carskim rezom in, če se soočaš s šivi ali je tvoj edini poporodni izziv nenaspanost, drži, da je tvoje telo šlo v zadnjem letu skozi VELIKO sprememb in prav je, da sama sebi na glas rečeš “Bravo, mami!”.

Zagotovo pa ti bodo prav prišli pripomočki, našteti spodaj, da se boš počutila še bolje in istočasno imela vse ves čas pri roki.

Kaj potrebuješ v svojem poporodnem kotičku

Lično košarico

Uporabiš lahko manjši koš, košaro ali posodo, kamor boš zložila vse izdelke. Na fotografiji je uporabljena bambusova posoda, ki je ravno pravšnje velikosti, da jo lahko pospraviš v vsak neizkoriščen kotiček kopalnice.

Vložki različnih sort in velikosti

Poporodni čišči se ne boš izognila niti, če si imela carski rez, saj gre za posledico celjenja maternične sluznice. Regeneracija maternične sluznice se začne dva do tri dni po porodu in traja šest do sedem tednov. Kot verjetno veš, tamponov za ta namen ne smeš uporabljati, zato je najbolje, da se še pred porodom dobro založiš z vložki, najbolje različnih velikosti in vpojnosti. V prvih nekaj dneh (ali tednih) so najbolj primerni dolgi in zelo vpojni, za tem pa lahko začneš uporabljati tanjše. 

to.to Mama bombažni vložki za po porodu so zaradi visoke vpojnosti in sestave iz 100% bombaža primerni za prve dni po porodu, ginekoloških operacijah ali pri močnih menstruacijah. Odlikuje jih posebna velikost in izredna mehkoba.

Za hlajenje po epiziotomiji ti bodo zagotovo prav prišle tudi blazinice, izdelane prav v ta namen, ki po porodu nudijo pomirjujoč hladilni učinek in pomagajo pri lajšanju bolečin. Blazinice za hlajenje presredka Medline so primerne za direkten stik s kožo, aktivno hladijo do 20 minut, njihova bistvena prednost pa je tudi v tem, da združujejo potrebno vpojnost po porodu s pomirjujočim hlajenjem otekline in pomagajo pri lajšanju bolečine.

Blazinica za hlajenje presredka Medline je medicinski pripomoček namenjen porodnicam pri katerih je bila opravljena epiziotomija in lajšanju bolečin mamic, ki so po porodu prejele šive.

Protibolečinske tablete

Prvi dnevi ali tedni po porodu znajo biti nekoliko boleči, predvsem zaradi krčenja maternice in šivov, če jih boš prejela po naravnem porodu ali carskem rezu. Protibolečinske tablete ti bodo ponudili že v porodnišnici, pred porodom pa se s svojo ginekologinjo pogovori o tem, kaj ti priporoča, sploh v primeru, če nameravaš dojiti. Potem se odpravi v lekarno in si izdelke kupi še preden se ti pridruži dojenček, da te bolečina ne ujame nepripravljeno. Z novorojenčkom in bolečinami res ne želiš hoditi še po trgovinah. 

Izdelki za intimno nego po porodu

Če je med porodom prišlo do raztrganja in so bili potrebni šivi, si boš zelo hvaležna, če se vnaprej opremiš z izdelki, ki bodo na to področje blagodejno vplivali in zmanjšali občutljivost ter otekanje.

Uporabiš lahko Cicatridina sprej, ki izboljša in pospeši obnovo kožnega tkiva, skrajša čas celjenja in zmanjša brazgotinjenje, ter Multi-Gyn komprese za intimno neto. Imajo močan neposreden blagodejen vpliv na srbenje in draženje, vsaka podloga pa je impregnirana z bio-aktivnim gelom, ki zavira produkcijo bakterij in ščiti pred okužbami.

Multi-Gyn Komprese zagotavljajo intenzivno nego za težave, kot so hemoroidi, srbenje ali drugo draženje na intimnem področju. Impregnirane so z bio-aktivnim gelom.

Poporodni pas za trebuh

Opora za trebuh po porodu ni zgolj izdelek za kozmetične namene, da bi tvoj trebuh čim prej izgledal spet manjši. Bistvo poporodnega pasu je predvsem, da zagotavlja nežen, a še vedno močan pritisk na trebuh in ga s tem drži v pravilnem položaju, mamici pa zagotavlja občutek varnosti in udobja. Mamici pomaga, da se lahko prej vrne k vsakodnevnim aktivnostim, zlasti v primeru carskega reza ali diastaze trebušnih mišic.

Nexcare poporodni pas lahko uporablja kot steznik za trebuh po porodu. Nudi oporo mišicam in koži trebuha in tako dodatno krepi pritisk na tkiva v trebušnem predelu. 

Izdelki, ki pomagajo slabi prebavi

Vzroki poporodnega zaprtja so lahko različni. Eden izmed njih je lahko progesteron doječe mamice, ki posredno vpliva na moteno peristaltiko, lahko gre za hormonske motnje zaradi ščitnice ali intenzivnejše raztrganine ali hemeroide, povzročene med porodom. Vse to lahko vodi v težave z odvajanjem blata, zato se z ginekologom še pred porodom pogovori, katera zdravila iz lekarne priporoča. Istočasno pa imej v mislih, da lahko sama veliko narediš že s prehrano, zato na jedilnik vključi sadje in zelenjavo, laneno seme, fige ter pij veliko tekočine.  


Preberi še:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki