Ne glede na to, ali se je tvoj dojenček rodil naravno ali s carskim rezom in, če se soočaš s šivi ali je tvoj edini poporodni izziv nenaspanost, drži, da je tvoje telo šlo v zadnjem letu skozi VELIKO sprememb in prav je, da sama sebi na glas rečeš “Bravo, mami!”.

Zagotovo pa ti bodo prav prišli pripomočki, našteti spodaj, da se boš počutila še bolje in istočasno imela vse ves čas pri roki. Kaj potrebuješ v svojem poporodnem kotičku?

Lično košarico

Uporabiš lahko manjši koš, košaro ali posodo, kamor boš zložila vse izdelke. Na fotografiji je uporabljena bambusova posoda, ki je ravno pravšnje velikosti, da jo lahko pospraviš v vsak neizkoriščen kotiček kopalnice.

Vložki različnih vrst in velikosti

Poporodni čišči se ne boš izognila niti, če si imela carski rez, saj gre za posledico celjenja maternične sluznice. Regeneracija maternične sluznice se začne dva do tri dni po porodu in traja šest do sedem tednov. Kot verjetno veš, tamponov za ta namen ne smeš uporabljati, zato je najbolje, da se še pred porodom dobro založiš z vložki, najbolje različnih velikosti in vpojnosti. V prvih nekaj dneh (ali tednih) so najbolj primerni dolgi in zelo vpojni, za tem pa lahko začneš uporabljati tanjše. 

to.to Mama bombažni vložki za po porodu so zaradi visoke vpojnosti in sestave iz 100% bombaža primerni za prve dni po porodu, ginekoloških operacijah ali pri močnih menstruacijah. Odlikuje jih posebna velikost in izredna mehkoba.

Za hlajenje po epiziotomiji ti bodo zagotovo prav prišle tudi blazinice, izdelane prav v ta namen, ki po porodu nudijo pomirjujoč hladilni učinek in pomagajo pri lajšanju bolečin. Blazinice za hlajenje presredka Medline so primerne za direkten stik s kožo, aktivno hladijo do 20 minut, njihova bistvena prednost pa je tudi v tem, da združujejo potrebno vpojnost po porodu s pomirjujočim hlajenjem otekline in pomagajo pri lajšanju bolečine.

Blazinica za hlajenje presredka Medline je medicinski pripomoček namenjen porodnicam pri katerih je bila opravljena epiziotomija in lajšanju bolečin mamic, ki so po porodu prejele šive.

Protibolečinske tablete

Prvi dnevi ali tedni po porodu znajo biti nekoliko boleči, predvsem zaradi krčenja maternice in šivov, če jih boš prejela po naravnem porodu ali carskem rezu. Protibolečinske tablete ti bodo ponudili že v porodnišnici, pred porodom pa se s svojo ginekologinjo pogovori o tem, kaj ti priporoča, sploh v primeru, če nameravaš dojiti. Potem se odpravi v lekarno in si izdelke kupi še preden se ti pridruži dojenček, da te bolečina ne ujame nepripravljeno. Z novorojenčkom in bolečinami res ne želiš hoditi še po trgovinah. 

Spletni program Moj dojenček

💦 Si vedela, da dojenček lula tudi do 10x na dan? 💩 Si vedela, da je normalno, če dojenček sploh ne kaka do 7 dni? 😢 Si vedela, da ima dojenček različne vrste joka, s katerimi ti sporoča, da ga lažje razumeš? 👀 Si vedela, da nekateri novorojenčki spijo s priprtimi očmi?

Vsega se boš naučila v spletnem programu Moj dojenček >

Izdelki za intimno nego po porodu

Če je med porodom prišlo do raztrganja in so bili potrebni šivi, si boš zelo hvaležna, če se vnaprej opremiš z izdelki, ki bodo na to področje blagodejno vplivali in zmanjšali občutljivost ter otekanje.

Uporabiš lahko Cicatridina sprej, ki izboljša in pospeši obnovo kožnega tkiva, skrajša čas celjenja in zmanjša brazgotinjenje, ter Multi-Gyn komprese za intimno neto. Imajo močan neposreden blagodejen vpliv na srbenje in draženje, vsaka podloga pa je impregnirana z bio-aktivnim gelom, ki zavira produkcijo bakterij in ščiti pred okužbami.

Multi-Gyn Komprese zagotavljajo intenzivno nego za težave, kot so hemoroidi, srbenje ali drugo draženje na intimnem področju. Impregnirane so z bio-aktivnim gelom.

Poporodno izpadanje las: Revalid

Sigurno si opazila, da so tvoji lasje med nosečnostjo točno takšni, kot si si jih vedno želela in da kar žarijo v vsej svoji lepoti. A kaj ko nosečnost ne traja večno in se po koncu nosečnosti večina mladih mamic srečuje s poporodnim izpadanjem las. Svoje lase in lasne mešičke lahko s pravilno nego okrepiš že med nosečnostjo, z uporabo šampona švicarske znamke Revalid. Če boš po porodu kljub temu opazila prekomerno izpadanje las, nego las okrepi še z Revalid serumom, s katerim lahko v 3 mesecih zraste do 28.000 novih las. Z izdelki Revalid, ki so jih razvili strokovnjaki iz Švice, bodo tvoji lasje spet zasijali v vsej svoji lepoti, ti pa boš ponovno samozavestna in srečna.

Revalid kupiš tu >

Revalid

Poporodni pas za trebuh

Opora za trebuh po porodu ni zgolj izdelek za kozmetične namene, da bi tvoj trebuh čim prej izgledal spet manjši. Bistvo poporodnega pasu je predvsem, da zagotavlja nežen, a še vedno močan pritisk na trebuh in ga s tem drži v pravilnem položaju, mamici pa zagotavlja občutek varnosti in udobja. Mamici pomaga, da se lahko prej vrne k vsakodnevnim aktivnostim, zlasti v primeru carskega reza ali diastaze trebušnih mišic.

Če si rodila s carskim rezom

V lekarni lahko dobiš tudi priljubljen silikonski trak Scarban, ki bo zaščitil rano in pomagal pri hitrejšem celjenju. Ta  silikonski obliž zagotavlja, da brazgotine postanejo bolj gladke, fleksibilne in tanjše – in da se problemi (vztrajna pordelost, brazgotinjenje, srbenje, nelagodje in kozmetični problem) zmanjšajo. Silikonski obliž zagotavlja hidratacijo kože (povrhnjice). Povečana hidratacija kože pa zagotavlja hitrejšo obnovo poškodovane kože kjer je območje brazgotine.

Izdelki, ki pomagajo slabi prebavi

Vzroki poporodnega zaprtja so lahko različni. Eden izmed njih je lahko progesteron doječe mamice, ki posredno vpliva na moteno peristaltiko, lahko gre za hormonske motnje zaradi ščitnice ali intenzivnejše raztrganine ali hemeroide, povzročene med porodom. Vse to lahko vodi v težave z odvajanjem blata, zato se z ginekologom še pred porodom pogovori, katera zdravila iz lekarne priporoča. Istočasno pa imej v mislih, da lahko sama veliko narediš že s prehrano, zato na jedilnik vključi sadje in zelenjavo, laneno seme, fige ter pij veliko tekočine.  

Zelo se priporoča tudi redno uživanje Donata >

Po stvari v Tosamino Belo štacunco

V zadnjih mesecih nosečnosti je čas, da pomislite tudi na to, kaj vse je potrebno pripraviti pred prihodom novorojenčka na svet. Vse potrebne pripomočke za nego mamice in dojenčka pripravite pred odhodom v porodnišnico, saj bo mamica doma potrebovala počitek in čas za dojenčka.

Vse kar potrebujete, najdete v Tosamini Beli štacunci >

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki