”Igrače, ki niso namenjene zgolj enemu spolu, niso samo stvar politične korektnosti.” Chrisanne Grise

Prejšnji teden sem imela to čast, da sem se lahko udeležila pomembne konference v Beli hiši. Naslov je bil Stereotipi o igračah za fantke in punčke v otroških trgovinah in medijih. Konferenca je bila del projekta predsednika Obame, ki si želi, da bi se več žensk usmerjalo v stereotipne moške panoge, kot so znanost in inžinering, in več moških v panoge, ki stereotipno pripadajo ženskemu spolu, kot so poučevanje in varstvo otrok. Vse se seveda začne že v otroštvu.

Poslušala sem mnogo čudovitih predavateljev in kmalu napolnila skoraj cel svoj zvezek z dejstvi in idejami. (Potem sem ta zvezek nekje v Beli hiši tudi izgubila. Zamišljam si, da je zvezek kasneje našel prav Obama in bil navdušen nad mojimi briljantnimi idejami.)

Nemogoče bi bilo, da vse kar sem slišala strnem v en prispevek, strnila sem 4 bistvena sporočila, za katera mislim, da bi jih morali slišati vsi starši.

1. Odrasli mnogokrat nezavedno učimo majhne otroke stereotipnega razmišljanja. Ravno zadnjič sem govorila z znanko, ki se je vedno imela za odprto in pusti svojemu sinu, da se igra s čimer želi. Rekla je, da se je ujela, kako je sinu, ki jo je vprašal zakaj nek moški ni poročen, odgovorila: ”Ker noče imeti doma ženske, ki bi mu ves čas najedala.” Seveda se je kasneje zavedala svojih besed, ampak otroci pri tej starosti vsrkajo vsako našo besedo in je res zelo pomembno, da svoje besede izbiramo previdno.

2. Trgovine z igračami delijo igrače na tiste za fantke in tiste za punčke, a ni bilo vedno tako. Ko sem prvemu družinskemu članu povedala za konferenco, je bil njegov odgovor: ”Oh joj no, spet se neki občutljivi ljudje obešajo na roza in modre igrače.” Prepričanje, da se punčke že desetletja igrajo z roza igračami in s tem ni nič narobe, je zmotno. Igrače so bile še v sedemdesetih večinoma v nevtralnih barvah. Tudi tiste, ki so bile sicer namenjene dekletom, so bile še vedno v barvah, ki so bile privlačne tudi fantkom. Pa sedaj prepričajte svojega sina, da se bo igral z roza bleščičasto kuhinjo.

3. Tudi fantje potrebujejo pomoč. Trenutni svetovni fokus je predvsem na dekletih. S tem ni seveda nič narobe, saj so ženske še vedno po večini plačane manj in se jim v družbi še vedno dogaja krivica. Zato je seveda edino prav, da se osredotočimo nanje in jim pokažemo koliko so vredne. To pa ne pomeni, da moramo zanemariti fante. Pokazati jim moramo, da je v redu biti obenem možat in skrben, tako kot morajo punce vedeti, da so lahko obenem ženstvene in močne.

4. Stereotipom se lahko uprete s svojo denarnico. Če želite doseči spremembe, je najbolje, da začnete kupovati nevtralne igrače. Trg vedno sledi povpraševanju. Pokažite, da želite več ustvarjalnega materiala za fantke in več gradbenih kock za punčke. Tako bodo otroci lahko odrasli v tisto kar si želijo.

vir: http://www.parents.com/parents-magazine/parents-perspective/4-things-you-should-know-about-gender-stereotypes-in-kids-toys/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki