Novopečeni starši se poleg starševskih izzivov letos srečujejo tudi z izzivi, ki jih prinaša pandemija koronavirusa. Preberi, kateri so ključni nasveti, ki jih velja upoštevati, da bo tvoj dojenček ostal varen in zdrav.

Skrb za novorojenčka je lahko že sama po sebi utrujajoča, saj se srečujemo s povsem novimi življenjskimi vlogami, nalogami in obveznostmi. Vse to pa je v času svetovne pandemije še malenkost bolj naporno oziroma manj enostavno. Začne se že pred porodom, saj je priporočljivo, da izdelke za novorojenčka kupiš pred rojstvom malčka, s pediatrom pa se boš veliko dogovorila preko telefona, razen obveznih pregledov ali drugih nujnejših primerov.

“Poporodno obdobje je za večino novopečenih staršev običajno napolnjeno z veseljem, toda v trenutnem scenariju se večina od nas sooča z novim načinom življenja in stopnje tesnobe in depresije lahko narastejo,” pravi Navya Singh, Psy.D., psihologinja in ustanoviteljica ter glavna klinična direktorica WayForward, digitalne platforme za vedenjsko in duševno zdravje.

Dobra novica je, da čeprav si morda bolj osamljena kot kdajkoli prej, nisi sama. Strokovnjaki so združili nekaj nasvetov, ki bodo v pomoč mladim staršem v obdobju koronavirus pandemije.

Pregledi pri pediatru naj ostanejo

Če si v dvomih, ali je obisk pediatra dobra ideja, ti lahko le-ta že po mailu ali telefonu svetuje ali kljub vsemu svojega otroka le pripelji na redne preglede. Nekateri pediatri so nenujne preglede preselili na Skype ali Zoom platformo, tudi za posvete glede majhnih dojenčkov. Na podlagi tega se nato odloči, če je priporočljivo, da se oglasita v ambulanti. To se morda sliši nekoliko nenavadno, vseeno pa je video klic lahko v določenih primerih dosti bolj koristen kot navaden klic. Na ta način lahko lažje oceni situacijo glede kakršnihkoli sprememb (kot na primer kožnih spremembah), istočasno pa vidi interakcijo med starši in otrokom ter na podlagi tega vpraša še kakšne nadaljne informacije ali poda nasvet v zvezi z dojenjem, če se srečujeta s tem izzivom.

Kljub temu, da si morda še nekaj mesecev nazaj ne bi mogla predstavljati tovrstnih pregledov, so vseeno boljša opcija, kot da se pregledi sploh ne bi izvedli. Preko videa lahko pediater oceni pravilen razvoj mišic, in, ali dojenček vizualno dovolj pridobiva na teži.

Brez skrbi, če bo opazil pomembna odstopanja na kateremkoli področju otrokovega razvoja, na primer ob težavah z dihanjem, vaju bo zagotovo naročil na pregled. Do takrat pa si v primeru pleničnega izpuščaja ali polivanja po hranjenju prihranila kakšen obisk pri zdravniku, kar vama bo v pestrih zgodnjih tednih najverjetneje še bolj odgovarjalo.

Terranova Folat 400 µg kompleks je inovativen kompleks z visoko vsebnostjo folne kisline v obliki kalcijevega-L-metilfolata. Gre za obliko folne kisline, ki je prisotna že v t.i. aktivni obliki, posledično jo telo lažje absorbira.

Načrt glede cepljenja naj ostane enak

Tudi, če so se obiski pediatra preselili na splet, se bosta morala kljub temu oglasiti v ordinaciji, če se odločiš, da boš otroka cepila po programu. Odlašanje z njimi običajno ni priporočljivo, ker je čas ključnega pomena za zaščito pred določenimi boleznimi.

Kljub temu bo glede na trenutno stopnjo tveganja zaradi koronavirusa (zlasti za dojenčke, rojene prezgodaj ali z drugim zdravstvenim stanjem), morda treba nekaj teh cepljenj preložiti. Ti in otrokov pediater se lahko pogovorita in naredita najvarnejši načrt za tvojega malčka.

Obiskom lahko rečeš “ne”

Vendarle pa pandemija Covid-19 prinaša tudi nekaj pozitivnega. Sedaj lahko brez slabe vesti prijateljem, znancem ali družinskim članom rečeš, da obisk novorojenčka prestavite na kasnejši čas. Lahko tudi kasnejše mesece, ko bo dojenček že nekoliko starejši in njegov imunski sistem močnejši, če ti tako odgovarja. Ker je otrokovo zdravje na prvem mestu, bodo zagotovo razumeli in upoštevali tvojo željo.

Ko se odpravita od doma, upoštevaj zdravstvene smernice

Letošnji mesece (in zlasti zima, ki prihaja) so idealen čas, da se namesto pogostih obiskov nakupovalnih središč ali drugih obljudenih krajev raje crkljajte doma. Ko si bosta zaželela ven, uživajta v samostojnih sprehodih na svežem zraku z dojenčkom, pri tem pa se držita priporočila razdalje 1,5 m od drugih oseb. Tveganje za otroka je majhno, k če je v vozičku ali v nosilki in se ne dotika drugih površin. Nakupe prepusti partnerju, saj je v trgovinah navadno težje vzdrževati oddaljenost od ljudi. 

Če si zaželiš družbe drugih nosečnic ali mamic s podobno starimi otroci, na internetu ali Facebook poišči skupine, kjer si (bodoče) mamice delijo nasvete in nudijo oporo. Ena najbolj priljubljenih in aktivnih je Nosečka forum. Poišči tudi, če v tvoji bližini poteka kakšno srečanje nosečnic in mamic, ki so pogosto tematsko obarvana, bodisi glede otroške prehrane ali pralnih plenic. Tako boš morda pridobila prijateljice za vrsto let, ne pozabite pa na zdravstvena priporočila glede razdalje in uporabe razkužila za roke.

Nelipot otroška linija Otrozhizh vsebuje otroški šampon, otroško olje in otroško kremo, vsi izdelki pa so zaradi svojih naravnih sestavin primerni vse od rojstva dalje.

Vnaprej nakupi vse, kar boš potrebovala za novorojenčka

V nekaterih državah so se letos že srečevali s pomanjkanjem osnovnih potrebščin za dojenčka, kot so plenice, robčki in adaptirano mleko. Pri nas na srečo ni tako, vseeno pa je priporočljivo, da si vnaprej pripraviš, kar boš potrebovala. Zaradi povečanja števila prehladov, gripe in drugih sezonskih bolezni in omejitve števila oseb v lekarnah, znajo biti v zimskim mesecih vrste bistveno daljše, kot so sedaj. V pomoč ti je lahko seznam najnujnejših stvari za novorojenčka. Ne pozabi, da lahko tudi večino teh izdelkov kupiš preko spleta in se tako izogneš obisku trgovine ali lekarne.

Prosi za pomoč, kadarkoli to potrebuješ

S partnerjem (ali drugimi družinskimi člani) si po rojstvu dojenčka razdelita čim več odgovornosti. To je ključnega pomena pri preprečevanju poporodne izčrpanosti. Naredita seznam vsakodnevnih opravil, v tem času pa naj drugi počiva ali poskrbi za malčka. Če se otrok ne doji, si lahko določita tudi dneve v tednu, ko enkrat eden, drugič drug poskrbita za nočno prehranjevanje otroka.

Če imaš občutek, da si preobremenjena in misliš, da se morda srečuješ s poporodno depresijo, nemudoma poišči strokovno pomoč. Tudi za tovrstne posvete obstajajo spletne ali telefonske svetovalnice, ki pacientom nudijo vso potrebno pomoč in podporo. Najbolje, da svoje počutje najprej deliš s svojim ginekologom, ki bo presodil ali gre za običajno spremembo razpoloženja zaradi hormonskih sprememb ali poporodno depresijo in te v tem primeru ustrezno usmeril naprej.

Zavedaj se, da slaba volja, občutek brezupa in nemoči v tem zgodnjem obdobju, ki mu drugi pripisujejo zgolj pozitivna čustva, niso noben tabu, temveč nekaj, kar potrebuje takojšnjo obravnave in nadaljnje smernice. Bolje, kot se boš sama mentalno in čustveno počutila, lažje ti bo tudi soočanje z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša skrb za dojenčka.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki