Pogosto verjetno razmišljaš o tem, kako najbolje poskrbeti za novo življenje, ki raste v tebi. Veliko imaš vprašanj in skrbi. To življenje, ki ga ustvarjaš, je tvoja odgovornost in veliko pomislekov pomeni, da ti je mar. Je pa tukaj še eno pomembnejših vprašanj, na katerega pa morda do sedaj sploh nisi pomislila. Ali je dezodorant, ki ga redno, preko bezgavk, ki ležijo pod tvojimi pazduhami, vnašaš v svoj krvni obtok, priporočljiv tako zate kot za tvojega otroka?

Še preden izveš, katerim sestavinam, ki se pogosto pojavljajo v dezodorantih, se je v nosečnosti in v času dojenja bolje izogniti, preleti nekaj ključnih dejstev, povezanih s potenjem in nosečnostjo.

Dejstvo številka ena: Potenje je za naše telo koristno.

Potenje si predstavljaj kot klimatsko napravo tvojega telesa. Ko ti je vroče, ko poješ pekočo hrano ali ko si pod stresom, občutiš strah, nervozo, lahko tudi veselje; tvoji možgani sporočijo približno trem milijonom žlez, ki so razporejene po celotnem tvojem telesu, naj začnejo delovati. Rezultat njihovega delovanja je pot, ki poskrbi, da se tvoje telo ohladi. A potenje samo po sebi še ne povzroči padca telesne temperature, pot namreč mora ostati na koži in se posušiti, da opravi svojo nalogo.

Dejstvo številka dva: Pot ne smrdi in je brez barve.

Na telesu obstajata dva tipa žlez znojnic, navadne ali ekrilne žleze znojnice in žleze dišavnice ali apokrine žleze znojnice. Ekrilne žleze znojnice so razporejeno skoraj po celotnem tvojem telesu. Delovati začnejo, ko imaš vročino, ko je zunaj vroče ali ko poješ kaj pekočega. Pot, ki prihaja iz ekrilnih žlez znojnic je slan.

Apokrine žleze znojnice pa so tiste, ki so v dimljah in pod pazduhama. Te žleze začnejo delovati, ko se v tebi sprosti adrenalin, torej ob športni dejavnosti, ko si pod stresom, ko občutiš strah ali postaneš nervozna. Ker je pot, ki se sprosti iz apokrinih žlez znojnic bolj oljnat, sestavljen je iz lipidov in beljakovin, je tudi bolj privlačen za bakterije. Prav te pa so tiste, ki so v kombinaciji s potom odgovorne za nastanek neprijetnega telesnega vonja. Pot sam po sebi torej ne smrdi, neprijeten vonj na naši koži in oblačilih se razvije zaradi bakterij. Zato je pomembno, da si dezodorant nanesemo v tankem sloju v širšem delu predela podpazduh in tako preprečimo njihov nastanek.

Dejstvo številka tri: Nosečnost = potenje, veliko potenja.

To dejstvo si verjetno že izkusila na svoji koži, če si mamica oziroma na poti tja. V času nosečnosti se potiš močneje in tako bo najverjetneje ostalo še nekaj mesecev po porodu. Namreč, v času nosečnosti se nivo hormonov in količina krvi v telesu poveča, zato imaš tudi višjo telesno temperaturo. Žleze znojnice morajo biti bolj aktivne, proizvajati morajo več potu, da tvoje telo ohladijo.

Po porodu se vzpostavitev hormonskega ravnovesja ne zgodi v trenutku. Telo potrebuje svoj čas in to je razlog, da te bo močnejše potenje spremljalo še nekaj časa. A brez skrbi, dnevi z majhnim dojenčkom, se ti bodo odvijali tako hitro, da ne boš vedela, kdaj je minilo teh nekaj prvih mesecev.

Res želiš svojemu telesu in otroku, ki raste v tebi, servirati napitek, narejen iz kemikalij?

Nobena izmed nas si ne želi, da bi se zaradi svojega neprijetnega telesnega vonja slabo počutila v svoji koži. Dezodorant je brez dvoma izdelek, brez katerega si je praktično nemogoče, še posebej v času nosečnosti, predstavljati začetek dneva. Ravno zaradi tega, ker ga uporabljaš vsak dan, in dejstva, da ga nanašaš na predel pazduh, kjer so tvoje bezgavke, je še toliko bolj pomembno, da izbiraš premišljeno in previdno. Veliko število dezodorantov namreč vsebuje sestavine, ki niso varne za nosečnice in doječe matere. S prehodom v krvni obtok lahko škodijo tebi in otroku, ki raste pod tvojim srcem.

Katere so torej tiste sestavine, ki se jim je pri izbiri dezodoranta boljše izogniti?

ALUMINIJEVA SOL je kozmetična aktivna sestavina, ki jo vsebujejo antiperspiranti. O njej je napisanega in izrečenega že ogromno. Nekaj let nazaj se je razširila splošno prepričanje, da antiperspiranti na osnovi aluminija povzročajo raka in Alzheimerjevo bolezen, a dokazov, ki bi to z zagotovostjo trdili, ni. Zagotovo pa je res to, da ko se aluminijeva sol raztopi v poti, nastane čep, ki zapre žlezo znojnico. Posledica tega je, da se za določeno obdobje izločanje potu na površino kože zmanjša. Ker pa je potenje za tvoje telo zdravo in potrebno, ni prav nobenega razloga, da bi ta naravni proces ohlajanja telesa ustavljala.

TRIKLOSAN je sestavina, ki učinkovito zavira rast bakterij. Triklosan je sicer označen kot varen konzervans v kozmetiki, a pozor, vsebuje motilce endokrinega oziroma hormonskega sistema. Ti pa so lahko nevarni za zarodek in novorojenčke, saj lahko vplivajo na njegove gene pri določanju nagnjenosti za razvoj bolezni ali disfunkcij pozneje v življenju. Raje reči NE, če med sestavina vidiš navedbo triclosan.

PARABENI so sintetični konzervansi, ki so izdelkom za osebno nego dodani predvsem zato, da podaljšajo trajanje njihove uporabnosti. Čeprav Uredba o kozmetičnih izdelkih, parabene v kozmetiki odobrava, pa previdnost pri uporabi izdelkov, ki to sestavino vsebujejo, sploh v času nosečnosti in dojenja, ni odveč. Parabeni so namreč hormonski motilci. Povedano preprosto, oponašajo delovanje naravnih hormonov, to pa telesa zavaja in vodi v drugačno delovanje naravnih hormonskih procesov. Ta sestavina lahko negativno vpliva na plod, možno je, da se otrok rodi s poškodovanim imunskim sistemom, prehajajo pa tudi v materino mleko.
Med sestavinami boš parabene našla pod oznakami, Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Benzylparaben, Isobutyparaben, Methly 4-hydroxybenzoate in Propyl 4-hydroxylbenzoate.

PROPILEN GLIKOL je ena izmed najbolj uporabljenih sestavin v kozmetičnih izdelkih. Uporablja se kot vlažilec in sredstvo za nego kože. Sestavina sicer za človeško zdravje ni nevarna, a vseeno ti priporočamo, da ne uporabljaš izdelkov, ki vsebujejo propilen glikol. Njegova naloga namreč je, da pomaga kemikalijam, da prodrejo globlje v kožo.

SINTETIČNE DIŠAVE so običajno sestavljene iz številnih komponent, ki v določenem razmerju izdelkom dajo željen vonj. V seznamu sestavin so vse komponente združene in navedene z izrazom parfum. Čeprav res, da nobena izmed snovi, ki je uporabljena, ni prepovedana za uporabo v osebni kozmetiki, a kaj, ko uporabnik nima vpogleda, iz česa vse je narejen parfum.

Poleg tega pa pretirano odišavljeni produkti pogosto povzročajo alergijske reakcije. Verjetno si sama opazila tudi, da izdelki s premočnim vonjem povzročajo slabost, kasneje pa bodo moteči tudi za tvojega dojenčka. Če boš uporabljala preveč odišavljene izdelke, boš z njimi zakrila svoj naravni vonj, ta pa je v prvih mesecih po porodu, ključen, po njem te dojenček prepozna, tvoj vonj ga pomirja in mu daje občutek varnosti.

FTALATI so skupine kemikalij, ki so zdravju zelo škodljive. Ftalati DEHP in DBP, ki so lahko priostni v izdelkih namenjenim za osebno nego, so toksični za reproduktive organe, lahko motijo hormonsko delovanje in s tem vplivajo na razvoj zarodka. Velik NE za ftalate, torej.

Pa še en majhen nasvet zate imamo: dezodoranta si nikoli ne nanašaj na sveže obrite pazduhe, saj med britjem nastanejo majhne ranice, ki lahko ob stiku s še tako naravnim produktom, zapečejo. Naš nasvet je, da ga naneseš takoj po tuširanju, takrat je tvoja koža še topla in vlažna.

Ob vseh vprašanjih in pomislekih, ki se ti ter se ti še bodo pojavljali tekom te čudovite nosečniške poti, ti svetujemo še nekaj – zadihaj in se sprosti, nosečnost je brez dvoma eno najbolj svojstvenih obdobij v tvojem življenju. Res ni potrebno, da prav vsak delček svojega življenja zaradi nosečnosti spremeniš, fino pa je, da pod drobnogled vzameš tiste rutine, ki jih počneš dnevno in pomisliš, ali lahko na kakršen koli način škodijo tebi in tvojemu otroku.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki