Igra na prostem je za otroke koristna, tudi zaradi drugih razlogov kot samo telesne dejavnosti, ki jo ponuja. Pomaga jim pri socializaciji, boljšem razumevanju svojega telesa, vključevanju v domišljijsko igro in uživanju na prostem.

V današnjem času je preživljanje časa z otrokom na prostem lahko izziv, saj so naša življenja polna dejavnosti in obveznosti. Vendar je igra na prostem pomemba za otrokov razvoj in njegovo rast, zato je pomembno, da za to aktivnost najdete kar se da čimveč časa. 

Šoloobvezni otroci naj bi vsak dan preživeli približno tri ure na prostem. Čeprav se to sliši veliko časa, ki ga moramo dodati k urniku je res veliko pozitivnih učinkov, ki bodo prispevali k fizičnemu in čustvenemu zdravju vašega otroka.

Zakaj je igra na prostem pomembna

Nestrukturirana telesna dejavnost pozitivno vpliva na zdravje vašega otroka. Zmanjšuje verjetnost prekomerne teže in zdravstvenih težav, povezanih s telesno težo, ki danes postajajo vedno večja težava za družine. Igra na prostem zaradi telesne dejavnosti izboljša tudi otrokovo duševno zdravje.

Izboljšanje spanja, razpoloženja in socialnih veščin

Nestrukturirana telesna dejavnost čez dan pripomore tudi k boljšim nočnim počitkom. Pozitivno lahko vpliva tudi na povečano koncentracijo in izboljša razpoloženje naslednji dan. 

Sigurno igra na prostem nabolje vpliva na otrokova sposobnost socialnih veščin. Ob igri in zabavi se uči sodelovanja z drugimi otroci in sovrstniki. 

Igra na prostem pomaga otrokom pri socialni rasti, pomaga jim razviti zdrave načine sklepanja prijateljstev, odzivanja na fizične interakcije in uporabe domišljije. Pomaga jim pri reševanju težav, vzpostavljanju odnosov v skupini vrstnikov in pridobivanju spoštovanja do narave.

Otroci ne potrebujejo oddaljene lokacije

Spoznanje, zakaj je igra zunaj pomembna za razvoj vašega otroka, je prvi korak k temu, da kot družina date več prednosti aktivnemu preživljanju dneva na prostem. Pri iskanju lokacije pa imate lahko nekaj izzivov. 

Če iščete ideje za primerne lokacije, kamor bi se lahko odpravili, in dejavnosti, ki bi jih morda želeli poskusiti s svojo družino, lahko obiščite lokalno spletno stran občine, kjer so navedene informacije o parkih in rekreaciji ali mogoče turistične urade v bližini večjih mestih. Odpravite se lahko v javne parke in na sprehajalne poti, živalske vrtove, botanične vrtove, … 

Igranje blizu doma

Če vsak dan ne morete iti kam dlje, lahko izvedete enostavne aktivnosti v okolici vašega doma. Otroci ne potrebujejo veliko. Mogoče razmislite o naslednjih dejavnostih:

  • Privoščite si igre iskanja različnih predmetov. Lahko iščete točno določene predmete ali pa pravila igre poenostavite in recimo iščete: stvari, ki se začnejo s črko B, ali predmet v vsakemu odtenku mavrice. 
  • Prerisovanje listov.  Vse kar potrebujete so enostavne potrebščine, ki jih vsak ima doma, kot so papir in voščenke. Drevesne liste ali lubje pa poiščete na sprehodu. 
  • Kopljite po zemlji. Poiščite črve in hrošče, pripravite blatne pite in prevračajte kamne, da vidite, kaj boste našli pod njimi. 
  • Posadite ali posejite rastline. V bližnji prodajalni z izdelki za vrt poiščite semena rož ali zelenjave in ustvarite svoj vrt.
  • Skupaj ustvarite poligon. Štopajte vsakega otroka, ko skače, se kotali, pleza, stopa ali se kobaca pod različnimi ovirami. Po potrebi lahko tak poligon ustvarite tudi notri. 
  • Bodite aktivni. Igrajte igro, kot je twister ali ristanc, igro ponavljanja in zrcaljenja gibov. V igro lahko vključite glasbo ali znake, ki pomenijo določen gib ali zamrznitev in ustavitev gibanja. Izmenično izbirajte in vodite igre ter sodelujte. Otroci radi vidijo svoje starše, ki se z njimi igrajo. 
  • Naučite se nekaj novega. Plešite sami v svoji sobi ali zunaj na dvorišču. Zgradite hiško s palicami ali kockami. Delite svoje izdelke in nove dogodivščeine in srečne trenutke s prijatelji in sorodniki. 
  • Ustvarite gibalno abecedo. Vsaki črki abecede določite gib in poskusite črkovati svoje ime.

Po nove ideje v Vitalnico

Da bi otrokom omogočili raznolike in zanimive priložnosti za gibanje, je dobro raziskovati različne možnosti za izlete z otroci. Urška Ahac in Anže Avbelj, strokovnjaka za gibanje in rekreacijo, priporočata številne ideje za izlete z otroci, ki so primerne za različne starosti in interese. Njihovi predlogi so objavljeni na spletni strani Lidlove Vitalnice.

Urška Ahac v svojih vlogih predstavlja različne možnosti za družinske izlete, kot so obisk kmetij, sprehodi po gozdu, raziskovanje naravnih parkov in tematskih poti ter ogled znamenitosti in kulturnih dogodkov.

Anže Avbelj v svojih vlogih prav tako ponuja širok nabor idej za družinske izlete, med njimi pohodništvo, kolesarjenje ter raziskovanje mestnih parkov in igrišč.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki