Ko si že mislila, da po porodu končno spet ješ po starem, so ti povedali, da si se močno zmotila. Tudi če ne dojiš, je pomembno, da se zdravo prehranjuješ in pomagaš svojemu utrujenemu telesu priti nazaj v formo. Če dojiš, je to še toliko bolj pomembno.

Zadnja priporočila s strani strokovnjakov so sledeča:

1. Ne hiti s hujšanjem

Čeprav boš v prvih tednih lahko izgubila kar nekaj kilogramov, ko se bo telo iz nosečniškega spremenilo v poporodno, je pomembno, da z izgubljanjem kilogramov ne hitiš. Meri na 1-2kg na mesec, saj več izgube lahko vpliva na proizvodnjo mleka.

2. Ogromno pij

Proizvodnja mleka zahteva veliko tekočine. Zato pij, pij, pij in pij. Pij toliko, da ne boš nikoli žejna. Poskusi s kozarcem vode vsakič, ko dojiš.

3. Jej večkrat na dan

Ciljaj na 6 manjših obrokov na dan raje kot na 3 večje. Tako boš imela več energije in boljšo prebavo.

4. Jej ribe

Jej ribe – trska, sardele, inčuni, skuša. Izogibaj pa se rib, ki vsebujejo veliko živega srebra: morski pes, mečarica, tuna, …

5. Pazi na kofein

Spiješ lahko eno do dve skodelici kave na dan. Več od tega p alahko razdraži tvojega dojenčka.


Nosečkin nasvet:
Če imaš mleka premalo, poizkusi z dodajanjem naravnih kapsul Lactil, rastlinskega izvora – vsebujejo navadni komarček in sladki janež, zato preverjeno spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah. Rastline, iz katerih se izdelujejo kapsule Lactil, so ekološko pridelane s pomočjo proizvodnih metod, pri katerih se z odgovornostjo uporabljajo energetski in drugi viri. Lactil kupiš tukaj > 


6. Vnašaj dovolj vitaminov in mineralov

S svojim zdravnikom se posvetuj o vitaminskih dodatkih, da bo tvoje telo dobilo vse kar potrebuje.

7. Izogibaj se alkoholu

Čeprav nekateri trdijo, da je vse v redu, če piješ, si nato izčrpaš mleko, ki ga zavržeš in normalno dojiš naprej, se tega ne poslužuj pogosto, še raje pa sploh ne.Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki