Vas pogosto skrbi otrokova varnost? Se vam zdi pomembno otroka naučiti, kako poskrbeti za varnost doma in drugje? Če se sprašujete o pravem načinu učenja varnosti, preberite prispevek. Za popolno otrokovo varnost je potreben stalen nadzor odrasle osebe. Potrebne pa so tudi pomembne spremembe in vzpostavitev pravil, ki bodo poskrbela za dobrobit otroka.

Starši si želimo biti ves čas ob otroku. To pa ni mogoče. Otrok mora znati živeti tudi brez nas. Pogosto bo v položaju, kjer bo spoznaval druge ljudi brez naše prisotnosti, npr. v šoli, vrtcu ali varstvu. Pomembno je, da  pozna nekaj osnovnih varnostnih pravil.

1. pravilo: Nauči se kontatnih podatkov (ime in priimek staršev, naslov, domača telefonska številka)

Tudi majhni otroci naj poznajo osnovne kontaktne podatke, kot so ime in priimek staršev in njihova telefonska številka. Otrok naj za nujne primere pozna telefonsko številko od vsaj enega od staršev. Pomembno je tudi, da ve, kje je doma, oz. če je v bližini kakšna znamenitost ali poznana točka. Otroku pomagajte pri tem z redno vajo doma. Poleg tega za vsak primer otroka naučite še telefonske številke kakšne druge odrasle osebe, ki ji zaupajte, npr. telefonsko številko starih staršev, strica ali tete.

2. pravilo: Ne pojej ničesar, kar ti ponuja neznana oseba

Otroka moramo naučiti, kako nevarno je sprejemati in zaužiti hrano, ki jo ponuja neznana oseba, pa če gre še za tako mamljiv prigrizek. Otroka naj ve, da je nevarno sprejemati hrano od ljudi, ki jih ne pozna. Naučite ga vljudnega zavračanja hrane v vaši odsotnosti.

3. pravilo: Ne plezaj čez ograjo

Pri različnih igrah lahko otroku igrača, npr. žoga, pade čez ograjo ali izven varnega prostora. Otroka naučite, naj v takem primeru ne pleza čez ograjo, ampak naj prosi odraslega za pomoč.

4. pravilo: Nikamor sam

Otrok mora vedeti, da ne sme nikamor odtavati sam. Zmeraj mora imeti dovoljenje ali spremstvo odraslih.

5. pravilo: Igranje z ognjem ni dovoljeno

Otrok mora vedeti, da igranje z ognjem nikoli ni dovoljeno, tudi če ste vi doma. Otrok je lahko v bližini ognja le z vašim dovoljenjem in nadzorom. Poskrbite, da bodo vsi viri ognja spravljeni izven otrokovega dosega.

6. pravilo: Nikoli nikamor s tujcem

Otrok mora vedeti, da ne sme nikoli in v nobenem primeru nikamor oditi s tujcem. Svojega otroka naučite, da naj v primeru, ko ga neznana oseba nagovarja v smislu ˝Tvoja mamica je rekla, da moraš iti takoj z mane,˝ ostane kjer je in zakliče na pomoč. Vedeti mora, da boste tudi v nujnem primeru ponj poslali le družinskega člana oz. osebo, ki jo že pozna in ji zaupa, nikoli tujca.

7. pravilo: Nihče se ne sme dotikati tvojega telesa

To je zelo pomembno varnostno pravilo, ki ga mora otrok poznati takoj, ko je dovolj star, da razume osnove intimnega prostora. Otroka naučite o primernih in neprimernih dotikih in o delih telesa, kjer se ga ne sme dotikati nihče, razen v nekaterih primerih mamica in očka. Če se ga kdorkoli drug neprimerno dotakne, naj otrok takoj zakliče na pomoč.

8. pravilo: Če se izgubiš, ostani na mestu

Otrok mora vedeti, da naj počaka tam kjer je, če se izgubi. Za pomoč naj prosi morebitno mimoidočo mamico z otrokom. Če se otrok izgubi znotraj nekega prostora, mora vedeti, naj ne hodi ven. Otroci se pogosto izgubljajo v veleblagovnicah in trgovinah. Naučite otroka, da naj v tem primeru stopi do blagajne ali informacijskega pulta in pove, da se je izgubil.

9. pravilo: Ne deli svojih podatkov, razen v nujnih primerih

Otrok mora vedeti, da ne sme deliti svojih osebnih podatkov (ime, naslov, telefonska številka, fotografije …) z neznanimi osebami. Izjema so nujni primeri. Te informacije lahko deli le v vaši navzočnosti oz. z vašim dovoljenjem.

10. pravilo: Če se zaradi česa počutiš nelagodo, ti tega ni treba storiti

Otrok naj ve, da ga nihče ne sme siliti v karkoli, za kar ve, da ni prav ali se zaradi tega počuti nelagodno. Pa naj bo to slačenje v družbi ali skok v bazen pri prijatelju doma. Če se zaradi česarkoli počuti nelagodno, mu tega ni treba početi, tudi če to počnejo vsi prijatelji.

Pomembno je, da svojega otroka naučimo teh pravil takoj, ko jih lahko razumejo. Nekatera pravila lahko učimo že, ko je otrok star okoli tri leta. Pri tem uporabljamo besede primerne za to starost in poskrbimo, da nas otrok lahko zmeraj karkoli vpraša oz. nam pove, kar želi.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki