Dragi moji, kaj naj vam zapišem in vam svetujem že ob tako stresnih situacijah, ko nas je “napadel” še korona virus. Poglejmo zadevo z dobre plati. Sedaj boste starši več z otroci, zato vzemite pod pod noge in obiščite gozd. Pustite telefone in skrbi in se odpravite s svojimi najbližjimi v gozd.

Strokovnjaki trdijo, da že pol ure sprehoda v globokem gozdu prispeva k krepitvi odpornosti. Bogato rastlinstvo in ostala živa narava v gozdu, ki se ne premika je razvila posebne naravne “antibiotike” s katerimi se bojujejo – imenujejo se fitoncidi ( Fitoncidi so hlapljive organske spojine, ki uničujejo glivice, bakterije in plesni ter skrbijo za zdravo rast rastlin. Ime izhaja iz grške besede Phyton, kar pomeni rastlina in cide, ubiti).  Ko se gibamo po gozdu vdihavamo te spojine  in s tem krepimo imunski sistem.

koronavirus
Zaidite s poti, poglejte visoka drevesa, njihovo lublje, objemite kakšno drevo, pobožajte mah in občutite vlago na svojem telesu in rokah. Ustavite se in prisluhnite tišini in šumom gozda in narave. Opozorite svoje otroke na drobne živalice in rastline, ki živijo v gozdu. Ne dvomim, da vas bodo tudi otroci presenetili in vam pokazali kaj, kar sami ne bi nikoli videli. Zadihajte s celimi pljuči, naučite otroke pravilnega dihanja s trebuhom, kar verjetno večin otrok še vedno obvlada. Ko nam bo pomlad ponudila toplejše dneve odvrzimo čevlje in se bosi sprehodimo po gozdu. Občutimo povezanost z energijo. Verjemite mi ne bo vam žal.
koronavirus
koronavirus
Ko boste otroke prepričali in spravili na sprehod v gozd boste opazili da bo nenadoma spregovoril in če mu boste prisluhnili vam bo zaupal tudi svoje skrivnosti. Gozd odpira dušo in podpira telo. Pogovor in druženje pa pomaga pri povezovanju. S sprehoda boste prišli bolj spočiti, sproščeni, napolnjeni z energijo in boljšim imunskim sistemom in s tem pripravljeni na doseganje novih ciljev in reševanje težav.
koronavirus
Vaša Oma 
koronavirus

Avtor: Tatjana Muraja Oblak, Nasveti starejše generacije

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki