Oglejte si časovnico simptomov in sprememb iz tedna v teden, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete med nosečnostjo

Vaše telo skozi nosečnost doživlja številne spremembe, od simptomov, kot je občutljivost dojk v prvem trimesečju, do bolečin v hrbtu v tretjem. Bodoče starše lahko določeni simptomi presenetijo. 

Čeprav, si nista niti ena oseba in niti ena nosečnost enaki,obstajajo določeni simptomi, ki so pogostejši od drugih. Seznam, ki je pred vami, uporabite zgolj kot vodilo, da se pripravite na mogoče spremembe, vendar se nanj ne zanašajte, če vaša nosečnost ne sledi taki časovnici, ki je opisana v članku. Podobno kot novo življenje in novorojenček, ki ga pričakujete, je nosečnost lahko nepredvidljiva. V kolikor imate še dodatna vprašanja se obrnite na izbranega ginekologa ali šolo za starše. 

1. teden

Zdravniška stroka vaš predviden rok poroda izračuna glede na prvi dan vaše zadnje menstruacije. Tako se prvi teden nosečnosti začne z začetkom zadnje menstruacije, ki ste jo imeli, preden ste zanosili. To pomeni, da še niste noseči. Lahko pričakujete tipične menstrualne simptome, vključno s krvavitvijo, krči, bolečimi prsmi, nihanjem razpoloženja itd.

2. teden

Ovulacija se običajno pojavi v drugem tednu. Iz vašega jačnika se bo sprostilo zrelo jajčece, ki bo v jajcevodu počakalo na oploditev s spermo. Simptomi ovulacije lahko vključujejo zbadajočo bolečino v spodnjem delu trebuha, občutljivost dojk, spolzek izcedek, ki spominja na jajčne beljake, in povišano bazalno telesno temperaturo.

3. teden

Tekom tretjega tedna se oplojeno jajčece ugnezdi v maternično sluznico. Nekatere ženske občutijo blage trebušne krče ali krvave madeže, znane kot “ugnezditvena krvavitev”. V kolikor imate močnejše krvavitve ali hujše bolečine, se obrnite na zdravnika, saj gre lahko za zunajmaternično nosečnost, kjer se zarodek ugnezdi izven maternice. (običajno v jajcevodu).

4. teden

Na vašemu testu nosečnosti, se lahko že ta teden pokaže plusek – čestitke! Občutljivost dojk, ki je eden prvih znakov nosečnosti, lahko povzroči, da se v vašemu nedrčku počutite precej neprijetno. Nekatere ženske imajo veliko bolj izrazit občutek za vonj in okus, lahko se počutijo veliko bolj utrujeno, zaprto, napihnjeno in se soočajo z nihanjem razpoloženja. Vsekakor naj vas ne skrbi, če nimate nobenega od zgoraj naštetih znakov, prvi se bodo mogoče pokazali šele čez nekaj tednov. 

5. teden

Zaradi spremembe v hormonskemu stanju, lahko niha tudi vaše razpoloženje kar lahko povzroči veliko različnih, spreminjajočih se čustev. Vaša čustva nihajo med veseljem, depresijo ter jezo, za katero ni razumnega razloga. Nekateri simptomi, ki so navadno prisotni kasneje, se lahko pojavijo tudi tako zgodaj. Med temi vi izpostavili utrujenost, občutljive dojke in celo slabost. 

6. teden

Okrog šestega tedna se navadno pojavi jutranja slabost. Ker ni pravil, se lahko ti simptomi pojavijo tudi kasneje, ali pa ste pa med tistimi, ki jih jutranja slabost sploh ne bo mučila. Izrazitejši vonj lahko še dodatno potencira jutranjo slabost. Jutranja slabost lahko traja vse do drugega trimesečja, zato je najbolje, da si čimprej poiščete načine kako se z njo spoprijeti. Pomagate si lahko tako, da uživate manjše obroke, uživate ingver, nosite akupresurne zapestnice in se izogibate hrani, ki povzroča slabost. 

7. teden

Pogosto uriniranje je tudi pogost simptom zgodnje nosečnosti. Povzroča ga nekaj dejavnikov: nosečniški hormon hCG, povečana tekočina v telesu, povečan obseg dela vaših ledvic. Postopoma si bo dodaten prostor vzela tudi vedno večja maternica in bo prostor za vaš mehur manjši. Pripravite se na pogostejše obiske kopalnice! 

8. teden

Pri mnogih se simptomi nosečnosti že zdaj pokažejo v svoji polni moči: slabost, občutljivost dojk, utrujenost, pogosto uriniranje, nihanje razpoloženja, napihnjenost itd. Mogoče rahlo bolj nenavaden simptom je povečana količina sline v ustih. Včasih traja celo do konca prvega trimesečja, da se stanje spet umiri. Tudi glavoboli niso redki, to se dogaja predvsem zaradi nihanja hormonov. 

9. teden

Ste vedeli, da lahko nosečnost vpliva na vaš prebavni sistem? Nosečniški hormoni lahko spremenijo gibljivost črevesja, zaradi česar prebavni cikler potrebuje več časa kot običajno. Mnoge ženske se poleg slabosti, soočajo tudi z zaprtjem in vetrovi. V kolikor menite, da imate resnejše težave z zaprtostjo se posvetujte s svojim zdravnikom. 

10. teden

Ali žarite? Nekater ženske bodo v prvem trimesečju občutile, to kar opisujemo kot  “nosečniški sijaj”. Ni pa nenavadno, da se pojavijo akne, ki jih povzročajo spreminjajoči se hormoni. Opazili boste tudi, da se vaše prsi – in vaš trebuh – vsak teden povečujejo.

11. teden

Rastoči, nosečniški trebuh lahko povzroči bolečine in krče v trebuhu. Bolečina v vezeh s katerimi je maternica pritrjena na medenico, se tekom nosečnosti lahko večkrat pojavi. Proti prvega trimesečja boste morda opazili tudi prozoren ali kremast izcedek (znan kot levkoreja), ki je pokazatelj tega, se se vaše telo bori proti bakterijam, kar je povsem normalno med nosečnostjo.

12. teden

Ali ste vedeli, da se volumen krvi med nosečnostjo poveča za približno 50 odstotkov? Stranski učinek tega je lahko tudi ta, da so vidne žilice na koži, ki so še posebej opazne pri ljudeh s svetlejšo poltjo.

13. teden

Bolj kot se približujete koncu prvega trimesečja, šibkejši bodo postali številni simptomi zgodnje nosečnosti. Mogoče se boste začeli soočati z vrtoglavicami, ki jih gre predpisati predvsem hormonskim spremembam, zmanjšanemu pretoku krvi in ​​nižjemu krvnemu tlaku. Bodite pozorni, da v telo vnašate dovoljšno količino tekočine in da počasneje spreminjate položaje. 

14. teden

V štirinajstemu tednu nosečnosti ste tudi uradno v drugem trimesečju, ki je po mnenju večine “najlažje” trimesečje. Mnoge ženske poročajo o povečanem apetitu, ponovno pridobljeni energiji in večji spolni želji. V kolikor se boljše počutite lahko začnete razmišljati o otroški opremi, ki si jo želite. Čas in dobro počutje pa lahko izkoristite tudi za nosečnicam primerno vadbo. 


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

15. teden

Drugo trimesečje lahko prinese tudi nekaj drugih simptomov. Zaradi povečane količine krvi v sluznici imate lahko zamašen nos. Pojavijo se tudi lahko krči v nogah in dlesni postanejo občutljivejše. Ker hormon relaksin rahlja vaše vezi, se lahko v tej fazi nosečnosti počutite še posebej nerodno. 

16. teden

Pri približno 90 odstotkih nosečnic se koža okoli bradavic, notranje strani stegen, pazduh in popka spremeni in postane temnejša. Včasih se to zgodi tudi na licih in nosu (to stanje je znano tudi kot “nosečniška maska”) – še posebej, če imate temnejšo polt.

17. teden

Bolečine v hrbtu so med nosečnostjo zelo pogoste (spet se lahko na tem mestu zahvalite nosečniškim hormonom!). Če imate občutek, da ste veliko bolj pozabljive, se lahko zgovarjate na tako imenovane “nosečniške možgane”. Med 18. in 22. tednom se pojavijo tudi prve brce otroka, zato bodite pozorni!

18. teden

V tej točki nosečnosti ste najbrž že videti noseči. Prav tako so se vaše prsi začele povečevati, da se pripravijo na proizvodnjo materinega mleka. Pričakujte, da boste do poroda redno pridobivali na teži. Celo velikost stopala se lahko med nosečnostjo poveča!

19. teden

V drugem trimesečju imajo nekatere nosečnice zgago. To je zato, ker nosečniški hormoni sproščajo mišice spodnjega ezofagealnega sfinktra. Če občutite ta neprijeten simptom, poskusite jesti manjše obroke, po jedi ostanite pokonci in se izogibajte vsej kisli, mastni ali začinjeni hrani. Zaprtost lahko povzroči tudi dojenček, ki pritiska na vaše črevesje. 

20. teden

Prve brce, ki so bile sprva nežne, se lahko že očutijo kot pravo plapolanje v ptrebuhu. V tem času so zelo pogosti tudi krči v nogah, suhe oči in težave s spanjem. Če še niste, poskusite uporabiti nosečniško blazino za boljši nočni počitek.

21. teden

Čeprav ste morda že prej občutili bolečine v vezeh, se z rastjo otroka te lahko še potencirajo. Morda boste čutili ostrino v boku, dimljah ali trebuhu, ko se vezi raztezajo, da bi se prilagodile vaši rastoči maternici.

22. teden

Povečan progesteron v nosečnosti pogosto povzroči krepkejše, sijoče lase in hitro rastoče nohte. Lahko pa dobite tudi suho, razdraženo kožo na trebuhu, saj se ta nenehno razteguje.

23. teden

Vaš nenehno rastoči trebuh lahko spremeni “notranji” popek v “zunanjega”, vendar ne skrbite, da se bo po porodu vrnil v normalno stanje. V tem času se boste verjetno še naprej ukvarjali s krči v nogah, možgansko meglo, bolečinami v hrbtu, povečanim izcedkom iz nožnice, zaprtjem, glavoboli, strijami in drugimi simptomi nosečnosti v drugem trimesečju.

24. teden

Medtem ko imajo nekatere nosečnice še vedno velik spolni nagon, druge opazijo upadanje libida. Morda se počutite preveč razboleno in utrujeno, da bi posegli po spolnih užitkih. Drugi simptomi nosečnosti vključujejo mravljinčenje rok in krvavenje dlesni, pa tudi smrčanje zaradi hipertrofije nosu in povečanju telesne mase med nosečnostjo.

25. teden

Se vam mravljinčijo roke in prsti? Morda doživljate sindrom karpalnega kanala, ki je pogosto posledica običajnega otekanja in zastajanja tekočine, ki se pojavi med nosečnostjo. Ta otrplost bi morala izginiti po porodu. Medtem se izogibajte spanju na rokah in poskušajte čez dan stresati zapestja.

26. teden

Bližanje tretjega trimesečja vam morda povzroči nespečnost, pa naj bo to zaradi tesnobe, krčev v nogah, pogostega uriniranja ali splošnega nelagodja. Morda boste občutili tudi srbenje v rokah in nogah. Blago srbenje običajno ni vzrok za strah in ga je mogoče zdraviti z antihistaminiki, mazili ali pomirjujočimi losjoni. Močno srbenje pa bi lahko opozarjalo na motnjo jeter, imenovano holestaza nosečnosti, ki zahteva zdravniško oskrbo.

27. teden

Kot da bolečine v hrbtu in krči v nogah niso dovolj hudi, dobijo nekatere nosečnice v drugem trimesečju tudi hemoroide. Te srbeče, otekle vene se pojavijo v danki zaradi povečanega krvnega pretoka in pritiska ter se lahko poslabšajo zaradi naprezanja, ki pogosto spremlja zaprtje. Olajšajte bolečine in krvavitve pri hemoroidih z dieto, bogato z vlakninami in velikim vnosom tekočine, mazilom za hemoroide, sedečimi kopelmi ali blazinicami iz hamamelisa.

28. teden

Dobrodošli v tretjem trimesečju! Ker se približujete ciljni črti, se lahko začnete počutiti fizično izčrpane in na splošno neprijetno. Bolečine so običajne in le redko imajo nosečnice disfunkcijo sramnične zrasti, ki se zgodi, ko postanejo ligamenti okoli sramne kosti mehki in nestabilni ter se raztezajo bolj narazen kot običajno.

29. teden

Vaše telo se pripravlja na hranjenje vašega otroka, zato boste morda v naslednjih nekaj tednih opazili, da vam iz prsi izteka rumenkast kolostrum. Ta tekočina služi kot predhodnik zrelega materinega mleka in pomaga telesu vašega malčka, da se prilagodi življenju zunaj maternice. Tudi krvni tlak začne naraščati med 28. in 32. tednom nosečnosti.  

30. teden

Če ste občutili srbečico, oteklino, bolečino in zgago, se bodo ti simpotmi še nekaj časa nadaljevali. Če imate strije tako kot večina nosečnic, verjetno postajajo tudi te bolj izrazite. Teh rdečih, rožnatih, vijoličastih ali celo temno rjavih prog ni mogoče preprečiti – pravzaprav so običajno genetsko pogojene – vendar bodo sčasoma močno zbledele.

31. teden

Morda ste bili navdušeni, ko ste simptome nosečnosti v prvem trimesečju pustili za sabo, vendar se sedaj nekateri od njih lahko vrnejo. Za nekatere morda niti nikoli niso odšli. Vaše dojke lahko postanejo spet občutljive, ko se začne proizvajati kolostrum; verjetno boste morali pogosto urinirati zaradi pritiska maternice na mehur; in lahko postanete zelo izčrpani že po majhnemu naporu. 

32. teden

Po dvajsetih tednih nosečnosti lahko vaše telo začne z “testnimi” krči, ki jih imenujemo Braxton Hicks. Zanje je značilna občasna otrdelost ali zategovanje maternice – in se pojavljajo pogosteje, ko nosečnost napreduje. Popadki po Braxton Hicksu običajno trajajo od 30 sekund do dve minuti in se pogosto pojavljajo neredno. Čeprav je take lažne popadke pričakovati, se vseeno obrnite na ginekologa v kolikor postanejo popadki močnejši in pogostejši, saj so lahko le ti znak prezgodnjega poroda.

33. teden

Vaš dojenček postaja večji in še vedno pritiska na vaše notranje organe. Kot rezultat je lahko tudi možnost, da vam uhaja urin, da oteženo dihate, da občutite zgago in da se naspločno ne počutite najbolje. Poleg tega ima veliko nosečnic v tem času bolečine v zgornjem delu trebuha blizu vrha maternice, kar je običajen simptom raztezanja trebušne stene zaradi širjenja maternice. Pogovorite se s svojim ginekologom, če imate pomisleke, da gre morda za kaj drugega. Običajno je raztezanje trebušne stene boleče na dotik in se še dodatno potencira, ko dojenček brca.

34. teden

Predviden dan poroda je vedno bližje, vendar ne pozabite: vsak dan je pomemben za otrokov razvoj v teh zanjih tednih nosečnosti, zato si želite, da otrok v vas še vedno raste, dokler je za vaju oba varno. Morda boste opazili nekaj sprememb v intenzivnosti gibanja, ko vaš otrok raste in se postavlja v položaj za rojstvo, vendar se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, če imate kakršne koli pomisleke ali opazite znatno manj gibanja.

35. teden

Proti koncu nosečnosti, boste opazili bolj redne Braxton Hicks popadke. Poskrbite, da znate ločiti med lažnimi popadki in dejanskimi popadki. Približno v tem času mnoge nosečnice ugotovijo, da nespečnost nastopi s polno močjo. 

36. teden

Vaš dojenček je na poti! Približno dva do štiri tedne pred porodom se bo vaš dojenček začel “spuščati” v spodnjo medenico. Ta poteza lahko zmanjša pritisk na vaše notranje organe in vam omogoči lažje dihanje.

37. teden

Nov položaj vašega malčka lahko povzroči nelagodje v medenici in poveča pritisk v trebuhu. Morda boste po spolnemu odnosu opazili madeže na spodnjemu perilu, vendar naj vas to ne skrbi: to je verjetno posledica vašega občutljivega, povečanega materničnega vratu. Pokličite zdravnika, če je krvavitev taka obilna kot menstruacija, saj bi to lahko bil opozorilni znak, da gre za težave s placento. 

38. teden

Približno v 37. ali 38. tednu večina nosečnic izgubi sluzni čep. Sluzni čep je blokada odprtine v materničnem vratu, da zaščiti vašega otroka pred mikrobi. Običajno se sprosti od nekaj dni do nekaj tednov pred porodom in je videti kot gost rožnat ali krvav izcedek.

39. teden

Ko vam voda odteče, boste morda opazili izliv tekočine ali počasno curljanje. Drugi znaki, da se je porod začel vključujejo redne popadke, pritisk v medenici, topo bolečino v hrbtu in občutek nemira. Prva porodna faza običajno traja več ur. Mnogi zdravniki priporočajo, da se pred odhodom v porodnišnico počaka na fazo, ko se popadki ponavljajo na vsake štiri ali pet minut in trajajo eno minuto. 

40. teden

Verjetno boste do rojstva otroka še naprej čutili simptome, kot so nespečnost, otekanje, pogosto uriniranje in nelagodje v medenici. Po dopolnjenemu 40. tednu nosečnosti je priporočljivo z ultrazvoki spremljati otrokov položaj, velikost in raven  plodovnice, saj dodatna previdnost ni odveč. 

41. teden

Po dopolnjenemu 40. tednu velja, da je vaš dojenček “čez rok”, saj je predviden datum poroda že mimo, vendar je v večini primerov to povsem v redu in je pravzaprav precej pogosto. Kljub temu lahko prepozno rojeni otrok povzroči nekaj tesnobe in nemira, vendar vztrajajte in pazite na znake začetka poroda. Vajin otrok bo kmalu tukaj! Razmislite o uporabi gibanja (hoja, ples, počepi itd.), da bi otroku pomagali, da se čimbolj idealno postavi v porodni kanal. 

42. teden

Večina dojenčkov se rodi med 39. in 41. tednom nosečnosti. Možnost, da se nosečnost podaljša do 42. tedna je precej redka. Verjamemo, da sta nestrpno pričakovanje in daljša nosečnost naporni. Zdravstvena stroka svetuje sprožitev poroda pred 42. tednom nosečnosti. Medtem še naprej skrbite zase – vaš dojenček bo v vašemu naročju zelo kmalu. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki