Pretirana vadba vpliva na povprečno proizvodnjo reproduktivnih hormonov. Povsem jasno je, da je ohranjanje aktivnega življenjskega sloga dobro za tvoje fizično in duševno zdravje. Vadba človeka ohranja v formi, preprečuje nekatera kronična obolenja in pomaga pri ohranjanju duševnega zdravja. Telesna vadba in pravilno prehranjevanje sta ključnega pomena za ohranjanje zdrave telesne teže. Tudi ženskam s preveliko telesno težo strokovnjaki pogosto priporočajo telovadbo, da bi povečale svoje možnosti za zanositev. Redna vadba pomaga tudi pri zmanjševanju stresa, ki je pri soočanju z neplodnostjo neizogiben.

A vendar: ima telesna vadba vpliv na plodnost? Čeprav je vadba priporočljiva za vse, ki poskušajo zanositi, je vpliv telesne vadbe na plodnost neizogiben. Preveč dobrega lahko tudi škodi. Kako pa lahko ugotoviš, ali si prekoračila mejo in kaj bi bilo dobro storiti? Beri dalje, če želiš izvedeti več.

Kako vadba vpliva na plodnost?

Zdravstveni delavci spodbujajo zmerno vadbo pred, med in po nosečnosti iz različnih razlogov:

 • Vadba pred nosečnostjo je koristna za nosečnice in pomaga pri preprečevanju zdravstvenih tveganj, kot sta gestacijski diabetes in preeklampsija.
 • Redna vadba krepi vzdržljivost, zaradi česar je za ženske, ki med nosečnostjo ostanejo v formi, porod manj obremenilen. 
 • Vadba lahko pozitivno vpliva na ovulacijo – nekatere ženske se spopadajo z neplodnostjo zaradi motenj v ovulaciji, ki je običajno posledica hormonskega neravnovesja, sindroma policističnih jajčnikov, itd. Uvedba pozitivnega načina življenja z nizkim tveganjem, ki vključuje hojo, kolesarjenje, plavanje ali aerobno vadbo, lahko že samo s pol ure na dan izboljša ovulacijo.
 • Ženske s prekomerno telesno težo so običajno izpostavljene bistveno večjemu tveganju za neplodnost, spontani splav in težave, povezane z nosečnostjo. Za ženske s prekomerno težo, ki poskušajo zanositi, je vadba nadvse koristna. Dodati pa je potrebno, da se je potrebno tudi zdravo prehranjevati, zmanjšati vnos nezdrave hrane in omogočiti uživanje zdravih obrokov, ki jih sestavljajo zdrave maščobe, zelenjava, puste beljakovine in polnozrnate žitarice. Vsa ta živila namreč pomagajo pri izgubi teže in izboljšujejo plodnost.
 • Do določene mere je telesna vadba dobra za ženske, ki poskušajo zanositi predvsem zaradi vpliva stresa na možnosti zanositve. Redna vadba spada med najboljše zaviralce stresa in pomaga izboljšati razpoloženje. Tudi redni jutranji teki, vadba v fitnesu in večerni teki ohranjajo trdno zdravje in so dobre navade, ki pozitivno vplivajo na plodnost in splošno zdravje. Če obstaja kakršen koli razlog, zaradi katerega ne bi smela telovaditi, te bo zdravnik o tem obvestil.

Torej, ostajanje v formi je način življenja. Dosledna vadba zagotavlja, da boš uživala njene dolgoročne koristi.

Kako pretirana vadba vpliva na plodnost?

Če telovadiš in izgubljaš več energije, kot jo vnašaš, to pomeni, da tvojemu telesu ostane manj energije za opravljanje osnovnih funkcij. Po podatkih centra za neplodnost Nova IVF Fertility na reproduktivni sistem močno vpliva neustrezna raven energije, kar pomeni, da telesna masa in sestava telesne maščobe vplivata na plodnost žensk. Zato je za normalno ovulacijo in optimalno plodnost pomembno vzdrževati ITM v razponu med 20 in 24,9. Za to, da ima ženska menstruacijo, mora imeti 17 % in več telesne maščobe in za to, da redno ovulira, potrebuje 22 % telesne maščobe. Če so ravni nižje od  navedenih, so menstruacije neredne in pojavijo se težave z ovulacijo, kar povzroča težave pri spočetju.

Stres kot posledica telesne vadbe ni odgovoren za reproduktivne težave. Pomanjkanje energije je tisto, ki vodi do presnovnih sprememb, saj telo poskuša varčevati z energijo. To vpliva na povprečno proizvodnjo reproduktivnih hormonov. Tako se koncentracije estrogena in progesterona zmanjšajo, kar povzroča različne težave z menstrualnim ciklom, ki so povezane z vadbo. Pacientke s takšnimi težavami imajo neredne menstruacije ali pa jim menstruacija zamuja več kot tri mesece.

Težave z menstrualnim ciklom zaradi vadbe povzročajo številne težave, vključno s slabo rastjo foliklov in nizko kakovostjo endometrija, splav in neplodnost. Za preprečevanje tovrstnih težav je ključnega pomena vzdrževanje zdrave telesne teže in visoke ravni energije.

Pretirana telesna vadba je povezana z neplodnostjo, ker:

 • Nizke ravni progesterona po ovulaciji povzročijo slabo ugnezditev, saj je progesteron potreben za pripravo sluznice maternice za ugnezditev.
 • Prizadeti so hormoni, ki vplivajo na ovulacijo, kar vodi do težav pri ovulaciji.
 • Prizadet je tudi hormon leptin, ki vpliva na absorpcijo zadostnih kalorij ter zdravo maščobo in apetit.

Koliko vadbe je preveč?

Torej, kako lahko ugotovite, ali se gibate preveč? Odvisno od intenzivnosti in trajanja vadbe. Na primer, zmerna vadba, ki traja manj kot 5 ur na teden povečuje plodnost pri ženskah. Vendar pa lahko zahtevna vadba slabša plodnost. Naporna vadba, ki presega štiri tedenske ure, se šteje za intenzivno. To vključuje treninge za maraton, dvigovanje uteži, CrossFit, tek, visoko intenzivne intervalne treninge (HIIT) in skvoš.

Prav tako je lahko vsaka vadba intenzivna, kar je odvisno od mnogih stvari:

 • Vožnja s kolesom je zmerna vadba, dokler ne kolesarite v hrib na vso moč.
 • Aerobna vadba se lahko zdi intenzivna, vendar jo je mogoče prilagoditi, da postane enostavnejša.
 • Vadba z utežmi se zdi naporna, vendar je odvisna od teže, ki jo dvigujete, izbranih vaj in števila ponovitev.
 • Tek se lahko zdi zmeren, dokler ga ne izvajate več kot 5 ur na teden.

Pri preverjanju, ali je vadba dovolj intenzivna, da vpliva na plodnost, je treba upoštevati veliko dejavnikov. Zato je priporočljivo, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Če se zdravite za neplodnostjo, pa je vsekakor pametno, da z vadbo ne pretiravate.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki