Od trenutka, ko si spoznala, da si noseča, verjetno komaj čakaš tisti neverjetni zvok utripanja malega srčka v tvojem trebuščku. To je eden izmed najbolj neverjetnih zvokov, kar jih je! Čeprav se ti bo na različnih pregledih ta zvok zdel bolj ali manj enak, se v resnici tedensko v srcu in srčnožilnem sistemu dogajajo velike spremembe!

V četrtem tednu nosečnosti utripa srčka še ne boš slišala, se pa takrat v plodu oblikuje posebna krvna žila, ki se bo kmalu razvila v otrokovo srce in srčnožilni sistem. V svoji zgodnji fazi razvoja srce zgleda kot nekakšna zavita in razdeljena cev, ta pa se bo kasneje izoblikovala v srce in srčne zaklopke (ki se odpirajo in zapirajo in tako spuščajo kri v telo).

V petem tednu nosečnosti začne srčna cev spontano utripati, vendar je še ni moč slišati. V prvih tednih se začnejo razvijati tudi zametki krvnih žil.

Kdaj bom prvič slišala utrip otrokovega srčka?

V šestem tednu bo otrokovo srce utripalo 80x na minuto in imelo 4 prazne prekate z vhodom iz izhodom za kri. V naslednjih dveh tednih pa se bo utrip povišal na kar 150x na minuto. To je dvakrat hitreje od tvojega srca!

Po vseh teh spremembah boš imela dobre možnosti, da boš prvič slišala otrokovo srce nekje v 9. ali 10. tednu nosečnosti. Takrat bo hitrost utripanja narasla na približno 170x na minuto in se še naprej počasi zmanjševala. Utrip boš lahko slišala s pomočjo ultrazvoka.

Kaj pa če takrat utripa še ne slišim? Ne skrbi. To pomeni, da v sebi nosiš sramežljivčka, ki se skriva v kotu maternice ali pa je s hrbtom obrnjen navzven in je zato utrip srčka še težko ali nemogoče slišati. V nekaj tednih bo utrip nedvomno postal slišen.

Takole se sliši utrip srčka v 11. tednu:

Ultrazvok & prirojene srčne napake

V 11. tednu bodo z ultrazvokom pregledali srce tvojega otroka in iskali morebitne prirojene srčne napake. Vsako leto se rodi približno 36.000 dojenčkov s prirojenimi srčnimi napakami, saj gre za najbolj pogosto prirojeno napako. Čeprav ne obstaja zdravilo, ki bi lahko srčno napako zdravilo že v maternici, bo diagnoza pomagala pri odločitvi, kje roditi otroka – ponavadi bo odkritje napake pomenilo kasnejši porod v večji zdravstveni ustanovi, kjer bo pediatrična srčna nega na voljo takoj po porodu. V nekaterih primerih je potrebno prirojeno srčno napako odpraviti z operacijo takoj po rojstvu, včasih pa se lahko napaka odpravi ali zdravi kasneje s pomočjo zdravil. Če bodo pri tvojem otroku odkrili težavo z ritmom srčnega utripa, ti bodo verjetno predpisali zdravila, ki bodo preprečevala zgodnji porod.

Dobra novica je, da je večino prirojenih srčnih napak mogoče odpraviti ali zdraviti, če so odkrite dovolj zgodaj. Otroci s prirojeno srčno napako bodo v času svojega otroštva in kasneje morali občasno obiskati kardiologa.

Otrokovo srce lahko slišis s stetoskopom!

Po 12 tednu se začne veliko dogajati, saj začne otrokov kostni mozeg marljivo proizvajati krvne celice. V 17. tednu pa otrokovi možgani že začnejo uravnavati srčni utrip in se tako pripravljajo na življenje izven maternice (do te točke je srce utripalo spontano). Še tri tedne in boš lahko utrip srčka slišala s stetoskopom! Zdravnica ti bo po potrebi priporočila ekokardiogram (poseben ultrazvok, ki pregleda srce ploda med 18. in 24. tednom. Ekokardiogram je še posebej priporočljiv, če imate v družini zgodovino prirojenih srčnih napak, če imaš sama sladkorno, avtoimunsko bolezen ali fenilketonurijo.

Proti koncu 25. tedna se oblikujejo in napolnijo s krvjo kapilare (najmanjše srčne žile). Kapilare premikajo oksigenirano kri preko arterij do tkiva otrokovega teleščka, nato pa dovajajo deoksigenirano kri nazaj v pljuča. Tako so te majcene krvne žilice ključni del srčnožilnega sistema.

Otrokovo srce ob rojstvu

Otrokov srčnožični sistem bo počasi in vztrajno rasel in bo do 40. tedna že pripravljen na življenje izven maternice.

Čeprav se otrokov srčnožilni sistem v času nosečnosti hitro razvija, bo po porodu deloval precej drugače kot v maternici. Logično – pred porodom otrokova pljuča (ki bodo kasneje dovajala kisik krvnim žilam zato, da bo lahko srce dovajalo kisik ostalim organom) še niso aktivna, ker v trebuščku otrok še ne diha. Dokler se otrok ne rodi in prvič zadiha, se srčnožilni sistem za kisik zanaša na popkovnico.

Pa še nekaj razlik je: Srce fetusa ima dva obvoda – ali bližnjici – ki usmerjata kri stran od pljuč (saj v maternici pljuča še ne delujejo). Tvoj fetus ima pljučno arterijo (iz srca v pljuča) in aorto (iz srca v telesu), ki sta povezani z drugo žilo, imenovano ductus arteriosus. Ta služi kot obvod, ki preprečuje vstopu krvi v pljuča. Poleg tega ima srček v maternici posebno odprtino med zgornjima prekata, ki tudi služi temu, da kri ne pride v pljuča.

Ko se otrok rodi, vse te razlike izginejo. Po prerezu popkovine otrokova pljuča vsrkajo zrak, obvodi se zaprejo in vse je pripravljeno na življenje izven maternice.

Kako paziti na otrokovo srce

Kot vidiš, se veliko sprememb zgodi, ko je tvoj dojenček še v maternici. Na nekatere stvari res nimaš vpliva – npr. na kromosomske in dedne anomalije – vseeno pa lahko prispevaš k temu, da bo otrokovo srce karseda zdravo:

  • Uživanje folne kisline pred in med nosečnostjo naj bi pomagalo pri preprečevanju prirojenih srčnih napak pri dojenčkih.
  • Če si kadilka, takoj prenehaj s kajenjem. Raziskave so pokazale, da je kajenje krivo za 2 % vseh srčnih napak, med drugim tudi anomalije pri srčnih žilah in zaklopkah.
  • Če imaš sladkorno bolezen tipa 2 ali nosečniško sladkorno, potem pazi na raven krvnega sladkorja, saj diabetes povezujejo z različnimi srčnimi napakami.
  • Izogibaj se Roaccutanu (proti aknam).
  • Izogibaj se alkoholu in drogam.

Zapomni si, da se lahko kljub tvoji pazljivosti in skrbnosti vseeno zgodi, da bo imel tvoj otrok prirojeno srčno napako. In to ni tvoja krivda. Razlogi za prirojeno srčno napako so lahko številni in večina jih je izven tvoje kontrole. Dobra novica pa je, da z zgodnjim odkritjem tvoj otrok lahko dobi vso potrebno zdravniško pomoč, ki bo povečala verjetnost, da bo živel dolgo in zdravo življenje.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki