Neplodnost postaja vse večja težava po vsem svetu. S težavami z zanositvijo se srečuje en od šestih parov, raziskave pa kažejo, da je pri enemu od treh primerov vzrok v neplodnosti moškega.

Čeprav neplodnosti ni vedno možno odpraviti pa se jo lahko izboljša s pomočjo zdrave prehrane, prehranskih dopolnil in drugih sprememb v življenjskem slogu. V spodnjem članku bomo natančneje opisali katere spremembe v načinu življenja, prehrani, hranilih in prehranskih dopolnilih povezujejo z izboljšanjem plodnosti pri moških.

Kaj pravzaprav pomeni moška neplodnost?

Sama plodnost predstavlja človekovo zmožnost reprodukcije po naravni poti. Neplodnost pri moškemu pomeni, ko ima le-ta zmanjšano sposobnost oploditve svoje partnerice, kar pa je največkrat odvisno od kvalitete njegovih spolnih celic.

Na plodnost lahko vplivajo naslednji faktorji:

 • Libido: Libido ali spolna sla pomeni človekovo željo do spolnosti, določene zvrsti hrane ali prehranska dopolnila, ki vplivajo na povečanje libida, pa imenujemo afrodizijaki.
 • Erektilna disfunkcija: Erektilna disfunkcija ali impotenca pomeni nezmožnost ohranitve čvrstosti moškega spolnega uda za izvedbo spolnega akta.
 • Število semenčic: Pomembno vlogo pri kakovosti sperme igra število ali koncentracija spolnih celic ali semenčic v določeni količini sperme.
 • Mobilnost spermijev: Osnovna funkcija zdravih spolnih celic je njihova sposobnost gibanja oziroma mobilnosti. Meri se kot procent premikajočih se spolnih celic v vzorcu sperme.
 • Nivo testosterona: Nizka raven testosterona, moškega spolnega hormona, lahko vpliva na zmanjšano plodnost pri določenih moških.

Vzrokov za neplodnost je lahko več, kar zna biti odvisno od genetike, splošnega zdravstvenega stanja osebe, telesne pripravljenosti, določenih bolezni in prehranskih navad.

Velik vpliv imata predvsem zdrav življenjski slog in način prehranjevanja. Raziskave kažejo, da določena živila in hranila lahko pozitivno vplivajo na povečanje plodnosti.

Spodaj je 10 znanstveno dokazanih načinov za povečanje števila semenčic in s tem izboljšanje plodnosti pri moških.

1. Redna telesna aktivnost

Ne le, da redna telesna aktivnost izboljša samozavest in splošno počutje – vpliva lahko celo na povečanje stopnje testosterona v telesu.

Raziskave kažejo, da imajo moški, ki redno telovadijo, boljšo kakovost sperme kot manj aktivni posamezniki.

Pri tem pa je potrebno poudariti, da z vadbo ne gre pretiravati, saj ima preveč športa lahko ravno nasprotni učinek, pride lahko celo do znižanja stopnje testosterona. V tem primeru lahko pozitivno vpliva jemanje prehranskih dopolnil s cinkom.

Če ste redkeje fizično aktivni in želite izboljšati svojo sposobnost reprodukcije, šport uvrstite na vrh svojih prioritet.

POVZETEK: Redna telesna aktivnost lahko poveča nivo testosterona v telesu in s tem izboljša plodnost.

2. Zaužijte zadostne količine vitamina C

O oksidativnem stresu govorimo, ko reaktivne kisikove spojine (ROS) dosežejo škodljivo raven v telesu.

Do tega pride, ko zaradi bolezni, starosti, nezdravega življenjskega sloga ali onesnaženja v okolju telesu škodijo lastni antioksidanti ali t.i. lovilci prostih radikalov.

ROS se konstantno ustvarjajo v telesu, njihova raven pa pri zdravih osebah ne povzroča težav. Visoka stopnja reaktivnih kisikovih spojin lahko vpliva na poškodovanje tkiv in vnetja ter povečano tveganje kroničnih bolezni.

Dokazano je tudi, da oksidativni stres in visoka ROS stopnja lahko vpliva na neplodnost pri moških.

Ustrezen vnos antioksidantov, kot je vitamin C, ima lahko v teh primerih pozitiven učinek na telo. Določene raziskave so pokazale celo, da prehranska dopolnila z vitaminom C izboljšajo kakovost sperme.

Opravljena je bila študija v kateri so neplodni moški dvakrat dnevno dva meseca jemali vitamin C (1000 mg) v obliki prehranskih dopolnil. Rezultat je bilo 92% izboljšanje v mobilnosti spermijev in več kot 100% povečanje števila semenčic, za 55% pa se je zmanjšala stopnja deformiranih spolnih celic.

Še ena opazovalna raziskava je bila narejena v Indiji, ki je pokazala, da jemanje 1000 mg vitamina C tri mesece po petkrat tedensko ščiti DNA industrijskih delavcev pred negativnim vplivom, povzročenim zaradi ROS v spolnih celicah.

Prehranska dopolnila vitamina C pozitivno vplivajo tudi na znatno povečanje števila in mobilnosti semenčic, zmanjša pa se njihova deformiranost.

Izsledki tovrstnih raziskav torej nakazujejo na to, da vitamin C izboljšuje plodnost pri moških, ki se srečujejo z oksidativnim stresom, kljub temu pa so te trditve še v potrjevanju z izvajanjem kontroliranih raziskav.

POVZETEK: Oksidativni stres lahko vpliva na zmanjšanje plodnosti pri moških. Določene raziskave potrjujejo, da jemanje prehranskih dopolnil v obliki vitamina C lahko izboljša plodnost.

En rdeč čili vsebuje 65 mg C vitamina, oz. 72% dnevne vrednosti C vitamina.

3. Sprostite se in zmanjšajte stres

Stres lahko negativno vpliva na spolno življenje in s tem zniža plodnost.

Raziskave so pokazale, kakšno vlogo pri tem ima lahko hormon kortizol. Kontinuiran stres vpliva na zvišanje kortizola, ta pa negativno vpliva na testosteron. Ko gre nivo kortizola v telesu gor, gre stopnja testosterona dol.

Hujše oblike anksioznosti sicer pogosto zahtevajo zdravstveno oskrbo, blažje oblike stresa pa se lahko učinkovito izboljša s sprostitvenimi tehnikami. Na obvladovanje stresa lahko vpliva že sprehod v naravi, meditacija, telesna vadba ali preživljanje časa s prijatelji.

POVZETEK: Stres lahko zmanjša željo po spolnosti in s tem plodnost. Vzemite si čas in najdite način obvladovanja stresa in sprostitvene tehnike, ki vam najbolj odgovarjajo.

Po 11 urah meditacije (20 min na dan, en mesec) se dokazano izboljša celovitost in učinkovitost povezav z ACC delom možganov – glavnim akterjem naših sposobnosti  misli, vedenja in čustev.

4. Zaužijte zadostne količine vitamina D

Še en vitamin, ki lahko vpliva na zvišanje ravni testosterona, je vitamin D.

Opazovalna študija je pokazala, da imajo moški z deficitom vitamina D več možnosti za zmanjšano stopnjo testosterona.

Kontrolna študija s 65-imi moškimi z nizkim testosteronom in nizko ravnjo vitamina D je pokazala, da jemanje 3000 IU vitamina D enkrat dnevno eno leto vpliva na izboljšanje testosterona za kar okoli 25%.

POVZETEK: Jemanje prehranskih dopolnil vitamina D lahko pozitivno vpliva na povečanje testosterona pri moških z nizko stopnjo le-tega in deficitom D vitamina.

5. Preizkusite Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris je rastlina, pogosto uporabljena za izboljšanje moške plodnosti.

Raziskava, ki je vključevala moške z nizkim številom spermijev, je pokazala, da vsakodnevno jemanje 6 g Tribulusa Terrestrisa dva meseca izboljšuje erekcijo in libido.

Kljub temu, da sama Tribulus terrestris ne zvišuje stopnje testosterona, pa raziskave kažejo, da vpliva na izboljšanje libida. Res pa je, da morajo biti afrodizične lastnosti in dolgoročni učinki jemanja še podrobneje raziskani in potrjeni.

POVZETEK: Raziskava je pokazala, da Tribulus terrestris lahko poveča libido in izboljša erektilno funkcijo, vendar pa na tem področju do sedaj še ni bilo opravljenih veliko testiranj.

6. Uživajte prehranska dopolnila grškega sena oz. triplata

Grško seno ali triplat (eng. Fenugreek, Trigonella foenum-graecum) je popularna zdravilna rastlina, pogosto uporabljena v kulinariki in medicini.

Opravljena je bila raziskava s 30-imi moškimi, ki so opravili 4 treninge za moč na teden, kjer so preizkušali kakšen učinek na telo bo imelo vsakodnevno jemanje 500 mg izvlečka triplata.

V primerjavi s placebom so bili med učinki znatno povečanje ravni testosterona, moči in izguba maščobe.

Druga raziskava s 60 zdravimi moškimi je pokazala, da 6-tedensko vsakodnevno uživanje 600 mg prehranskega dopolnila iz izvlečka semen triplata in minerali, izboljšuje libido, spolno zmogljivost in moč.

To je kasneje potrdila še ena večja raziskava, ki je vključevala 120 zdravih moških. Jemanje 600 mg dopolnila vsak dan tri mesece je po njihovi oceni izboljšalo erektivno funkcijo in s tem njihovo spolno aktivnost. Prehransko dopolnilo je poleg tega znatno povišalo stopnjo testosterona.

Potrebno pa se je zavedati, da so vse te študije raziskovale učinek triplat izvlečka in uživanje celotnega semena, ki se uporablja za kuhanje in zeliščni čaj, najverjetneje ne bi imelo enakega učinka.

POVZETEK: Študije, ki so raziskovale vpliv triplata na moško spolnost, so pokazale izboljšano spolno zmogljivost in povišanje libida. Je pa res, da so pri tem uporabljali izvleček triplata, ne seme, navadno uporabljeno za čaj.

7. Zaužijte dovolj cinka

Cink je za splošno zdravje zelo pomemben mineral. Najdemo ga predvsem v mesni prehrani, v mesu, ribah, jajcih in školjkah.

Zadostno uživanje cinka predstavlja tudi enega izmed temeljev moške plodnosti.

Opazovalne študije so pokazale, da je nizka stopnja ali pomanjkanje cinka povezana z nizko ravnjo testosterona, slabšo kakovostjo sperme in manjšo plodnostjo pri moških. V tovrstnih primerih se je uživanje prehranskih dopolnil s cinkom izkazalo za učinkovito pri zviševanju stopnje testosterona v telesu in števila semenčic.

Dopolnila s cinkom pozitivno vplivajo na stopnjo testosterona celo v primeru znižanja le-tega zaradi pretirane telesne aktivnosti. Vse te rezultate pa kljub temu čakajo še nadaljnje kontrolirane študije.

POVZETEK: Jemanje prehranskih dodatkov s cinkom lahko poveča raven testosterona in izboljša plodnost pri moških z znižano stopnjo cinka v telesu.

Meso, sploh govedina, je odličen vir cinka. 100 gramski steak vsebuje 4.8 mg cinka, kar je 44% priporočene dnevne vrednosti.

8. Spoznajte Ashwagandho

Ashwagandha (Withania somnifera) je ena najbolj poznanih ajurvedskih rastlin, ki jo v Indiji uporabljajo že tisočletja.

Raziskave kažejo, da ashwaganda lahko izboljša plodnost pri moškemu s tem, da poviša stopnjo testosterona v telesu.

Raziskava z moškimi z nizkim številom spolnih celic je pokazala, da uživanje 675 mg izvlečka ashwagandine korenine dnevno tri mesece znatno izboljša plodnost. Natančneje, število semenčic se je povečalo za 167%, količina sperme za 53% in mobilnost semenčic za 57%. Razlika pri moških, ki so istočasno prejemali placebo, je bila minimalna.

Razlog za to se verjetno skriva v povišani stopnji testosterona v telesu.

Študija z 57 mladimi moškimi, ki so uživali 600 mg izvlečka ashwagandine korenine dnevno, čemur je sledil program treninga za moč, je v primerjavi s placebom pokazala povišano raven testosterona ter več mišične mase in moči.

Te raziskave so potrdili tudi opazovalni rezultati, ki kažejo, da prehranski dodatki z ashwagando lahko vplivajo na izboljšanje števila semenčic, njihovo mobilnost, stanje antioksidantov in stopnjo testosterona.

POVZETEK: Ashwagandha je rastlina, ki lahko poviša raven testosterona in izboljša plodnost pri moškemu.

9. Uživajte korenino Mace

Maca je priljubljena rastlina, ki izvira iz centralnega Peruja. Tradicionalno so jo uporabljali zaradi njenih pozitivnih učinkov na povečanje libida in plodnosti.

Številne študije so pokazale, da dnevno jemanje 1,5 – 3 gramov posušene korenine mace izboljšuje libido pri moških.

Raziskave so pokazale tudi, da maca lahko vpliva na spolno zmogljivost. Pri moških z lažjo obliko erektilne disfunkcije jemanje 2,4 grama posušene korenine mace po njihovem mnenju nekoliko izboljšuje njihovo erekcijo in splošno stanje njihove spolnosti.

Uživanje 1,75 grama prahu korenine mace vsakodnevno tri mesece poleg tega vpliva tudi na povečanje števila in mobilnost semenčic.

Te izsledki raziskav so bili delno potrjeni tudi s strani spletnih uporabnikov, a znanstveniki dodajajo, da so potrebne dodatne raziskave preden bi lastnosti označili kot dejstva.

Maca naj sicer ne bi vplivala na stopnjo hormonov. Uživanje 1,5 – 3 grame mace dnevno tri mesece ni imelo vpliva na testosteron ali druge reproduktivne organe pri sicer zdravih, plodnih moških.

POVZETEK: Uživanje prehranskih dopolnil z maco lahko izboljša libido, kot tudi plodnost in spolno zmogljivost.

Drugi nasveti

Na izboljšanje plodnosti lahko vpliva vrsta različnih stvari, odvisno pa je predvsem od samega vzroka zmanjšane plodnosti.

Poleg tega se velja zavedati, da sta plodnost in libido največkrat povezana s splošnim zdravstvenim stanjem. Zato vse, kar izboljšuje vaše splošno zdravje in počutje, najverjetneje pozitivno hkrati tudi na plodnost.

Spodaj je 8 dodatnih nasvetov za povečanje plodnosti in števila ter kakovosti spermijev:

 • Ohranjajte zdrav življenjski slog: Nezdrave navade slabo vplivajo tako na vaše zdravje, kot tudi na plodnost.
 • Izgubite odvečno težo: Debelost se povezuje z neplodnostjo. Če ste predebeli in neplodni, naj bo izguba teže vaš prvi cilj.
 • Zmanjšajte količino popitega alkohola: Izogibajte se večjim količinam popitega alkohola, saj le-ta znižuje raven testosterona in slabo vpliva na kakovost semenčic.
 • Zaužijte dovolj folatov: Novejše študije kažejo, da nizka stopnja zaužitih folatov negativno vpliva na kakovost sperme.
 • Poskrbite za zadostno količino spanja: Zadostna količina spanja je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Premalo ali preveč spanja negativno vpliva na kakovost sperme.
 • Malcajte orehe: Jejte veliko živil, bogatih z antioksidanti, kot so tudi orehi, ki pozitivno vplivajo na plodnost.
 • Razmislite o dodajanju prehranskih dopolnil: Prav tako imajo pozitiven učinek dopolnila z antioksidanti – raziskave kažejo, da koencim Q10 vpliva na kakovost sperme.
 • Izogibajte se soji: Soja je bogata z izoflavini, ki jih povezujejo s slabšo kakovostjo semenčic.

Povzetek: Če menite, da ste neplodni, znajo imeti spremembe v življenjskem slogu ali prehranska dopolnila pozitiven učinek na plodnost.

Potrebno je dodati, da je večina teh izsledkov še v znanstvenem potrjevanju, dejstvo pa je, da boste z upoštevanjem nasvetov izboljšali svoje splošno zdravje, kar pa lahko nedvomno vpliva tudi na povečanje plodnosti.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki