Otroci, ki imajo težave z dihanjem, pogosto kažejo znake, da se zelo trudijo da dihajo, ali da ne dobijo dovolj kisika, kar kaže na dihalno stisko ali saturacijo. Saturacija pri otroku nastopi kadar je izmerjena saturacija s kisikom manj ali enako 92%. Spodaj je seznam nekaj glavnih znakov, ki kažejo, da vaš otrok ne dobi dovolj kisika.

11 znakov znakov saturacije otroka

 • Stopnja dihanja. Povečanje števila vdihov na minuto lahko pomeni, da ima otrok težave z dihanjem ali da ne dobi dovolj kisika.
 • Povišan srčni utrip. Nizke ravni kisika lahko povzročijo povišanje srčnega utripa.
 • Barvne spremembe. Modrikasta barva okoli ust, na notranji strani ustnic ali na nohtih se lahko pojavi, ko oseba ne dobi toliko kisika, kot ga potrebuje. Barva kože je lahko tudi bleda ali siva.
 • Hropenje. Vsakič, ko otrok izdihne, je mogoče slišati hropenje. To hropenje je način, s katerim telo poskuša zadržati zrak v pljučih, da ostanejo odprta.
 • Širjenje nosnic. Odprtine v nosu, ki se med dihanjem razširijo, lahko pomenijo, da se mora otrok bolj potruditi, da diha.
 • Močno premikanje prsnega koša. Zdi se, da se prsni koš z vsakim vdihom ugrezne tik pod vratom in/ali pod prsnico – en način, kako poskušati v pljuča vnesti več zraka.
 • Potenje. Na glavi se lahko poveča potenje, vendar koža na dotik ni topla. Pogosteje je koža lahko hladna ali vlažna. To se lahko zgodi, ko je hitrost dihanja zelo hitra.
 • Piskajoče dihanje. Tesen, žvižgajoč ali muzikalen zvok, ki ga slišite pri vsakem vdihu, lahko pomeni, da so zračni prehodi morda manjši, zaradi česar je težje dihati.
 • Uporaba pomožne mišice. Videti je, kot da se mišice vratu premikajo, ko vaš otrok vdihne. To je mogoče opaziti tudi pod prsnim košem ali celo mišicami med rebri.
 • Utrujenost. Nizke ravni kisika lahko povzročijo, da bo vaš otrok videti zelo utrujen in lahko kaže na utrujenost dihal.
 • Položaji telesa. Pomanjkanje kisika in težave z dihanjem lahko prisilijo vašega otroka, da potisne glavo nazaj z nosom v zrak (še posebej, če leži). Lahko pa se vaš otrok med sedenjem nagne naprej. Otrok samodejno uporablja te položaje kot zadnji poskus izboljšanja dihanja.

Preberi še: 7 napotkov kako skrbimo za bolanega otroka


Znaki dihalne stiske ali saturacije pri otroku so lahko podobni drugim težavam ali zdravstvenim stanjem. Za diagnozo se vedno posvetujte z otrokovim zdravstvenim delavcem, če pa ima vaš otrok težave z dihanjem, pokličite na dežurno ambulanto ali kar takoj pojdite z otrokom tja.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki