Čestitke ob rojstvu otroka! 💖

Po devetih mesecih pričakovanja in razmišljanja, kakšen bo tvoj dojenček in komu bo podoben, je končno v tvojem objemu!

Morda nisi pričakovala, da bo novorojenček na svet prišel z nekaj gubami, z zabuhlimi učki in glavico, ki ni popolne oblike, a vse to je povsem normalno. Konec koncev je bil otrok dolgo časa v tvoji maternici in plodovnici, z vsakim naslednjim dnem pa bo vse bolj postajal podoben dojenčkom, kot jih vidimo na slikah. 

Novorojenčki do 3. ali 4. meseca starosti dnevno potrebujejo 14 do 17 ur spanja. Poskusi to čim bolj izkoristiti v svoj prid in poskusi tudi ti izkoristiti ta čas za spanje ali vsaj počitek.

V teh dneh se najbolj osredotoči na objeme, dotike in morda tudi pestovanje “koža na kožo”, kar bo zagotovo prijetno vama obema. Če zaenkrat še ne čutiš globoke povezanosti z dojenčkom, naj te to ne prestraši. Tudi to je nekaj, kar se razvija in raste sproti.

Z vsako previto pleničko, z vsakim hranjenjem in preoblačenjem dojenčka boš postajala bolj samozavestna in samostojna. Osebje v porodnišnici prosi, da ti pokaže osnove rokovanja z novorojenčkom, kar nauči tudi novopečenega očka.

2 do 5 dni po porodu boš opazila naval mleka v prsih (pred tem se v njih ustvarja kolostrum), ki bodo večje in na otip trdnejše, lahko boleče. Če ne boš dojila, se bo zatečenost zmanjšala v nekaj dneh, ob dojenju pa se bo količina mleka povečevala. Za zmanjšanje bolečine ob dojenju uporabljaj komprese in mazilo za bradavice.

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki