Eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo, je: “Kdaj je pravi čas za zamenjavo otroškega avtosedeža?”. To je seveda odlično in zelo pomembno vprašanje! Različne smernice so osredotočene na težo, višino in starost, kar lahko med starši povzroči zmedo. Naredili smo pregled, kdaj je čas za zamenjavo avtosedeža za vašega otroka.

Pri BeSafe razvrščamo različne vrste otroških avtosedežev v tri glavne skupine:

 1. Avtosedeži za novorojenčke
 2. Avtosedeži za malčke
 3. Avtosedeži za starejše otroke

Pri izbiri avtosedeža za novorojenčka lahko izbirate med dvema možnostima:

 • Uporaba lupinice od rojstva do cca 1 leta, sledi avtosedež za malčke do 4-7 let
 • Ali uporaba avtosedeža 2-v-1 od rojstva do 4-7 let

Pri uporabi avtosedeža 2-v-1 je najbolj pomembno vedeti, kdaj ga zamenjati za avtosedež za starejše otroke. 

Lupinice za novorojenčke

Če se odločite za “klasično” lupinico za novorojenčka, se te običajno uporabljajo približno 12 mesecev in imajo ročaj za prenašanje, kar olajša prenašanje otroka v in iz avtomobila. Lupinice za novorojenčke so v avtomobilu vedno nameščene obrnjene nazaj, nasprotno od smeri vožnje. Lahko se namestijo bodisi z varnostnim pasom vozila ali za nekatere avtosedeže z dodatno ISOfix bazo, pri čemer sta lupinici v obeh načinih enako varni, če sta pravilno nameščeni.  

BeSafe iZi Go Modular X2 i-Size izstopa kot ena najvarnejših in najbolj zanesljivih izbir med vsemi otroškimi avtosedeži, ki so trenutno na voljo na trgu. Avtosedež BeSafe iZi Go Modular X2 i-Size je v jesenski izvedbi ADAC testa 2023 osvojil prestižni naziv ‘Test Winner’ v kategoriji sedežev za novorojenčke z impresivno skupno oceno oceno 1,7. 

Od lupinice za novorojenčke do avtosedeža za malčke (kdaj najprej zamenjati)

Pri BeSafe vam priporočamo, da lupinico za novorojenčke uporabljate čim dlje, saj vam kot staršu nudi fleksibilnost in nudi odlično bočno zaščito vašemu dojenčku. V kolikor želite lupinico zamenjati za avtosedež za malčke prej, je pomembno, da vaš otrok izpolni določen pogoj. Lupinico zamenjate za avtosedež za malčke samo, ko vaš dojenček lahko samostojno sedi, saj so avtosedeži za malčke običajno bolj vzravnani in nudijo malo manj stabilnosti kot lupinice za novorojenčke. Odvisno od tega, kateri avtosedež za malčke izberete, se prepričajte, da je vaš otrok dosegel minimalne zahteve tega avtosedeža. Glede na predpise lahko to pomeni minimalno težo ali minimalno višino.

Od lupinice za novorojenčke do avtosedeža za malčke (kdaj najkasneje zamenjati)

Korak 1: Preverite omejitve teže/višine vaše lupinice
Če je vaša lupinica za novorojenčke certificirana po standardu UN R129, ima največjo dovoljeno višino, določeno s certifikatom. Ta največja dovoljena višina se ne sme preseči. V večini primerov največja višina označuje konec uporabe avtosedeža, vendar preverite tudi korak 2!

Če je vaša lupinica za novorojenčke certificirana po standardu ECE R44-04, ima avtosedež največjo težo, določeno s certifikatom. Ta največja dovoljena teža se ne sme preseči. Vendar to ne pomeni, da lahko uporabljate lupinico, dokler ne dosežete največje teže; pogosto dojenčki presežejo avtosedež po višini, preden dosežejo težo. Za to preverite korak 2!

Korak 2: Preverite ramenske pasove in razdaljo do vrha avtosedeža
Ko je najvišja točka dojenčkove glave približno 2 prsta stran od najvišje točke lupinice, je čas za prehod na avtosedež za malčke. Idealno bi bilo, da iščete ustrezen avtosedež za malčke že nekaj časa, preden vaš dojenček doseže to točko. Ta razdalja 2 prsta se priporoča, saj vključuje “blažilnik” za gibanje navzgor v primeru nesreče. Takšno gibanje se lahko zgodi, če varnostni pasovi lupinice niso popolnoma zategnjeni. Čeprav vemo, da starši vedno poskušajo pravilno zategniti pasove, se to lahko zgodi – ko hitijo ali če se dojenček veliko premika – takrat pasovi niso tako tesni, kot bi morali biti.

Dodatno preverite, kako so ramenski pasovi lupinice nameščeni na ramenih vašega dojenčka in kaj svetuje uporabniški priročnik vašega avtosedeža glede tega. Večina proizvajalcev navaja, da ramenski pasovi ne smejo prihajati pod rameni dojenčka. Če ramenski pasovi niso več v višini ramen vašega dojenčka, ko je vzglavnik/ramenski pas v najvišjem položaju, je čas za zamenjavo avtosedeža.

Avtosedeži za malčke

Če ste izbrali “klasično pot” in za prvi avtosedež izbrali lupinico, je avtosedež za malčke drugi avtosedež za vašega otroka. Uporablja se lahko od približno 6. meseca starosti do približno 4-7 let, odvisno od višine in teže vašega otroka. Po standardu UN R129 (i-Size) morajo biti otroci obrnjeni nazaj, nasprotno od smeri vožnje, vsaj do 15. meseca, vendar pri BeSafe priporočamo, da vašega otroka vozite obrnjenega nazaj vsaj do 4. leta, po možnosti še dlje. Nekateri avtosedeži v tej skupini se lahko uporabljajo tako obrnjeni nazaj, nasprotno od smeri vožnje, kot tudi naprej, v smeri vožnje. 

V tek kategoriji BeSafe ima zelo zanimivo ponudbo vtljivih avtosedežev, ki otrokom zagotavljajo udobno in varno vožnjo vse do 105 cm. S praktično rotacijo 360° staršem omogočajo enostavno dajanje otroka v in iz avtosedeža, ter uporabo v obeh smeri, v smeri vožnje in nasprotno od smeri vožnje, kar BeSafe tudi priporoča čim dlje. BeSafe iZi Turn M i-Size  pa je opremljen s dodatno funkcijo DigitalSafety™ – prvi popolnoma integriran digitalni varnostni sistem na svetu, ki vas bo obvestil, če je otrok med vožnjo odpet in če ga pomotoma pustite samega v avtu.  

Od avtosedeža za malčke do avtosedeža za starejše otroke/jahača (kdaj najprej zamenjati)

Pri BeSafe svetujemo, da otroka vozite obrnjenega nasprotno od smeri vožnje čim dlje, najmanj do 4. leta. Zato vam priporočamo, da svojega otroka prestavite v avtosedež za starejše otroke šele, ko so izpolnjeni vsi trije naslednji pogoji:

 1. Vaš otrok naj bo star vsaj štiri leta.
 2. Vaš otrok je dosegel minimalne zahteve avtosedeža (15 kg, če je certificiran po ECE R44, ali 100 cm, če je certificiran po UN R129) – to je pravno zavezujoče po predpisih.
 3. Vaš otrok ima mentalno zrelost, da sedi mirno v avtosedežu za starejše otroke. Ko se otrok močno nagne naprej, je zunaj zaščitne cone avtosedeža, zato avtosedež ne bo zaščitil vašega otroka, kot je bilo predvideno.

Od avtosedeža za malčke do avtosedeža za starejše otroke/jahača (kdaj najkasneje zamenjati)

Korak 1: Preverite omejitev teže/višine vašega avtosedeža

Če je vaš avtosedež za malčke certificiran po UN R129, morate prenehati uporabljati avtosedež, ko vaš otrok doseže največjo višino v skladu s certifikatom. Poleg tega imajo avtosedeži UN R129, nameščeni s pomočjo sistema ISOfix, tudi omejitev teže, ki jo lahko najdete na nalepki za homologacijo avtosedeža in/ali v priročniku za uporabo avtosedeža. Za menjavo avtosedeža je čas, ko otrok doseže eno od  obeh omejitev, katera pride prej.

Če je vaš avtosedež za malčke certificiran po ECE R44-04, ima avtosedež največjo dovoljeno težo, ki jo lahko najdete na nalepki za homologacijo avtosedeža in v priročniku za uporabo. Ko otrok doseže to največjo težo, morate zamenjati avtosedež. V praksi pa morda ne boste vedno mogli uporabljati avtosedeža do največje teže, saj lahko otrok preraste avtosedež po višini pred dosego največje teže. Za to preverite korak 2!

Korak 2: Preverite ramenske pasove in raven ušes glede na naslon za glavo

Ko vrh otrokovih ušes doseže najvišjo točko naslona za glavo, je nujno čas za zamenjavo.

Dodatno preverite, kako so nameščeni ramenski pasovi na ramenih vašega otroka in kaj svetuje priročnik za uporabo vašega avtosedeža glede tega. Večina proizvajalcev navaja, da ramenski pasovi ne smejo prihajati pod rameni otroka. Če ramenski pasovi niso več v višini ramen vašega otroka, ko je vzglavnik/ramenski pas v najvišjem položaju, je čas za zamenjavo avtosedeža.

Avtosedež za starejše otroke/jahač 

To je avtosedež, ki ga bo vaš otrok uporabljal najdaljše obdobje – od približno 4. leta do 12. leta. Uporaba avtosedeža za starejše otroke namesto samo jahača zagotavlja, da je vašemu otroku zagotovljena zaščita ob bočnem trku v celotnem obdobju uporabe. Priporočamo, da uporabljate avtosedež za starejše otroke čim dlje, tudi če nacionalni zakon tega ne zahteva več, da svojemu otroku zagotovite najboljšo vrsto zaščite.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size bo vsakemu otroku omogočil varno vožnjo vse do 150 cm. Flex FIX združuje odlično varnost, optimalno udobje in kakovostno zasnovo za namestitev do treh avtomobilskih sedežev v eni vrsti. Odlična izbira za družine z več otroki, ki iščejo praktično rešitev. 

Kdaj prenehati uporabljati avtosedež za starejše otroke? 

Korak 1: Preverite omejitev teže/višine vašega avtosedeža
Če je vaš avtosedež certificiran po ECE R44-04, morate prenehati uporabljati avtosedež, ko otrok doseže največjo dovoljeno težo, ki znaša 36 kg glede na uredbo.

Če je vaš avtosedež certificiran po UN R129, morate prenehati uporabljati avtosedež, ko otrok doseže največjo dovoljeno višino, ki znaša 150 cm glede na uredbo.

Korak 2: Preverite nacionalne zakone

Vsaka država ima različne predpise v svojih nacionalnih zakonih o tem, kako dolgo mora otrok uporabljati otroški avtosedež. V večini držav je vožnja brez otroškega avtosedeža dovoljena pri minimalno 135 cm ali starosti 12 let.

Korak 3: Preverite, kako vaš otrok sedi v avtu brez otroškega avtosedeža

 Poleg koraka 1 in 2 lahko opravite “5-točkovno preverjanje”, da ugotovite, ali je otrokovo telo pripravljeno sedeti v vašem avtu brez otroškega avtosedeža. Če katera od teh 5 točk še ni dosežena, naj otrok še vedno sedi v otroškem avtosedežu: 

 1. Ali lahko sedijo s hrbtom naslonjenim na hrbtni naslon vozila?
 2. Med tem ko sedijo s hrbtom ob naslonu, ali se njihova kolena upogibajo preko roba sedeža vozila?
 3. Ali spodnji del varnostnega pasu sedi nizko preko kosti medenice in ne v predelu trebuha?
 4. Ali zgornji del varnostnega pasu leži dobro na njihovi rami in ni preblizu vratu ali zdrsne preko rame?
 5. Ali otrok razume in zmore pravilno sedeti na sedežu vozila brez sklanjanja ali nagibanja?
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki