Če se na potovanje dobro pripraviš, se oborožiš z vsemi potrebnimi informacijami, poskrbiš za možna potrebna cepljenja in urediš zdravstveno zavarovanje za tujino, lahko potuješ skozi dober del svoje nosečnosti.

Kdaj lahko nosečka potuje?

V prvem trimesečju je potovanje zaradi slabosti in utrujenosti lahko neprijetno. Tudi tveganje za splav je v tem obdobju največje. V zadnjem trimesečju je potovanje lahko neudobno in nekatere letalske družbe ne dovolijo letenja. Zato se velika večina nosečk odloči za potovanje v drugem trimesečju, med četrtim in šestim mesecem nosečnosti. Zaradi dobrega počutja, je to obdobje najboljša izbira.

Letenje v času nosečnosti

Pred letenjem se o tem posvetuj s svojim ginekologom, ki tvojo nosečnost najbolje pozna. Če ti letenje dovoli, ni razloga za skrb, saj letenje ne vpliva na tvojo nosečnost.

Preveri  kakšna pravila ima letalska družba. Večina namreč zahteva pisno potrdilo ginekologa ali pa po določenem tednu ne dovolijo vkrcanja.

Poceni letalske karte lahko najdeš tu >

Za daljše lete, ki trajajo več kot 5 ur, obstaja nevarnost tvorbe krvnih strdkov. Da bi se temu izognila, moraš uživati veliko vode in se vsaj vsake 30 minut sprehoditi. Da bi se izognila zatekanju nog, si lahko kupiš nogavice proti otekanju.

POMEMBNO: Nasvet naše strokovnjakinje Polone Podnar dr. med. je, da se pred potovanjem z letalom pozanimajte, katere porodnišnice so v okolici in kako je z oskrbo nedonošenčka in prevozom nazaj. Nikoli ne veš.

Cepljenje v času nosečnosti

Nekatera cepiva vsebujejo žive bakterije ali viruse, ki lahko škodujejo plodu. Strokovnjaki vseeno priporočajo cepljenje, saj je možnost, da zboliš za nevarno boleznijo veliko hujša od možnih posledic cepiva. Tudi nekatere tablete proti malariji niso priporočljive v času nosečnosti. Če lahko, se izogni potovanju v predele, ki zahtevajo cepljenje. Če ne, se posvetuj s svojim ginekologom.

Vožnja z avtom

Slabost in utrujenost sta med nosečnostjo pogosta, zato je pomembno, da na daljših vožnjah poskrbiš za dovolj zaužite tekočine in zdrave prigrizke (oreščki, sadje). Večkrat se ustavi in si privošči malo odmora. Poskrbi tudi za dobro prezračevanje v avtomobilu.

Vedno imej zapet varnostni pas, ki si ga namesti tako, da imaš spodnji pas pod trebuhom in zgornji med prsmi. Ne vozi se sama, vedno imej koga zraven.

Jadranje in druga plovba

Načeloma ni nevarna, vendar preveri pri ponudnikih, če so kakšne omejitve. Ponavadi družbe ne dovolijo vstopa na ladjo po 32. tednu nosečnosti. Če se odpraviš na ladjo, se pozanimaj kakšne zdravstvene usluge nudijo na krovu.

Eksotična hrana

Izogibaj se hrani, ki lahko povzroči prebavne motnje, drisko ali razdraži trebuh. Preveri tudi, če je voda pitna in se raje odloči za ustekleničeno vodo.

Če pride do zastrupitve, pij veliko vode in jej kljub temu, da ti ne paše, saj je to pomembno za plod. Pri zastrupitvah s hrano se odlično izkaže tudi Enterosgel – gel, ki pomaga izločiti strupe iz telesa. Izdelek je namenjen otrokom od 1. leta dalje in tistim, ki radi potujejo. Pomembno dejstvo je, da se Enterosgel, ki je enterosorbent, ne absorbira in ne prehaja preko stene prebavnega trakta v telo, z adsorpcijo na sluznico pa tvori zaščitno plast. Ker skozi prebavni trakt prehaja na naravni način, v njem pa adsorbira (veže) škodljive snovi in toksine, ter se iz telesa izloči v celotni zaužiti količini skupaj z blatom, je popoln za družinsko uporabo. V družinski “prvi pomoči” ne sme manjkati!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki