Vse mame, ki smo že kdaj imele bolne otroke, jih poznamo. Razliko med nočmi in ’tistimi’ nočmi. Tistimi, ko je otrok bolan in so za starše desetkrat bolj naporne.

Zakaj se jaz bojim jesensko- zimskega dela leta? Ker je ’tistih’ noči veliko več. Ravno nekaj tednov nazaj se nam je spet zgodila ena hujših. Moj mož je bil ravno odsoten, obe hčerki, tako 8-mesečnico, kot 4-letnico, obe z rahlo smrkavimi noski, sem končno spravila spat. Privoščila sem si še del najljubše serije in mimogrede je bila ura polnoč. Bila sem že zelo utrujena, komaj sem že čakala posteljo … Ko sem zaslišala kašelj iz sobe starejše hčerke. Ker je še spala, je nisem budila. Kmalu mi je bilo jasno, da noč zagotovo ne bo mirna. Kašelj se je hitro stopnjeval in v roku pol ure jo je zbudil in se spremenil v lajajočega in laringitičnega. Hčerka se je zbudila popolnoma panična, ker ni mogla priti do sape, kar je še poslabšalo njeno dihalno stisko. Zaradi glasnega dogajanja v sosednji sobi se je zbudila še dojenčica in začela jokati.

Hitro sem kašljajočo hčerko, vso vročično, zavila v toplo odejo in jo odnesla na mrzel nočni zrak. Ubožica se še kar ni pomirila, trajalo je kar nekaj časa, preden je hladen zrak kašelj malo ublažil. Komaj sem jo uspela potolažiti, da je vse v redu in sva zunaj zato, ker tako kašlja. Preden sem jo spravila nazaj v posteljo, sem ji kot vedno prsni koš in hrbet namazala še s Fitobalm balzamičnim gelom, ki ugodno deluje na njene dihalne poti, pojedla pa je tudi žličko Fitobimbi Bronhamil, ki po mojih izkušnjah dobro pomirja kašelj. To kombinacijo uporabljava vedno ob težavah z obolenji dihal.

Kašelj se je le toliko umiril, da je lahko hčerka spala dalje, jaz pa sem se posvetila dojenčici, ki je še vedno jokala v drugi sobi. Ker je bila od joka že vsa zasopla, poleg tega pa ji je težave delal tudi  zamašen nosek, sem tudi njo namazala s Fitobalm gelom, jo pocrkljala in podojila. Kmalu se je še ona umirila in spet zaspala.

Mislite, da sem to noč jaz kaj spala? Prisluhnila sem čisto vsakič, ko se je katera od hčerk malo glasneje premaknila in spremljala vsak kašelj, če se bo iz njega razvilo kaj več. Na srečo sta se le malo bolj premetavali, prebujali pa se nista. Starejša hčerka se je zjutraj na srečo zbudila brez vročine. Seveda smo ponovile našo protiprehladno terapijo z gelom in sirupom, kašelj se je tako znatno ublažil, obe hčerki pa sta lažje zadihali. Vse tri pa smo seveda izkoristile dan za crkljanje, pa tudi obisk pediatra nam ni ušel, ki nas je pohvalil, da naj kar naprej pridno uporabljamo zmagovalno kombinacijo.

Včasih se mi zdi res neverjetno, koliko energije zmoremo zbrati skupaj mame, kadar so naši otroci bolni in nas potrebujejo. Iz svojih izkušenj vem, da je včasih potrebna le kakšna malenkost, ki simptome prehlada olajša in tako pomaga otroku, pa tudi staršem.

Pri nas že nekaj časa uporabljamo kombinacijo gela Fitobalm in sirupa Bronhamil. Mojim hčerkam olajšata dihanje in izkašljevanje, ki pri nas vedno spremljata običajne prehlade. Tako je vsem nekoliko lažje in nam ostane več časa za crkljanje – saj veste, ljubezen je ne glede na vse še vedno najboljše zdravilo.


Avtor: Mateja Tamše, www.maminakvadratinpol.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki